Kako ih nije stid?

1
847

alergija-mlekoSkandal oko srpskog mleka dobio je epilog, takoreći srećan kraj. Vlada Republike Srbije je uz jedno „abrakadabra“ odlučila: sadržaj aflatoksina u mleku umesto 0,05 može da ide do 0,5 mikrograma po litru. Jednostavno, dekretom je tako odlučeno! Kažu, tako je bilo pre dve godine, pa se eto sad vraća na prvobitno stanje koje su tako nesmotreno ukinuli  zbog usaglašavanja standarda sa Evropskom unijom. Dozvoljen  sadržaj aflatoksina u mleku, kaže naš ministar poljoprivrede, je 0,5 mikrograma po litru (kilogramu), u Rusiji, SAD i u nekim evropskim zemljama, Bugarskoj naprimer, što je odmah demantovano iz bugarske ambasade. Naš ministar je očigledno bio nedovoljno obavešten i izazvao mali diplomatski skandal.

Još letos, kad su bile one nezapamćene žege koje su desetkovale rod kukuruza, agronomi su upozoravali da će deo roda biti neupotrebljiv za ljudsku i stočnu ishranu zbog prisustva gljivice koja stvara buđ na plodu i koja može da bude izvor kancerogenog i otrovnog aflatoksina. I sve se to još prošle jeseni znalo, upozoravali stručnjaci da bi trebalo da se taj rod, zaražen gljivicama, koristi za loženje, da se ne koristi za stočnu ishranu, ili ukoliko se koristi, da se mnogo razblaži sa zdravim zrnom. Ali naša poslovična nemarnost i ono „neće valjda da se primeti“, učinilo je svoje. Umesto da se stoka hrani zdravim kukuruzom, koji je mogao čak i ručno da se prebere posle skidanja sa njiva, mi smo buđav kukuruz upotrebili za ishranu krava mlekulja. I sad šta? Ništa. Ministar i svi u vladi su odlučili da se poveća dozvoljeni sadržaj aflatoksina u mleku i problem je rešen. Takoreći, nestao.

Ministar poljoprivrede je ovu izmenu sadržaja aflatoksina podrobno objasnio na jednoj konferenciji za šampu. Objasnio je zbunjenom srpskom gledalištu kako su oni, iz Vlade, konsultovali Institut za javno zdravlje,“Batut“ i stručnjake iz toksikologije sa VMA, dve referentne ustanove i dobili su uveravanja da sadržaj aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po litru ili kilogramu, ne može da ugrozi zdravlje ljudi.

Da Vas podsetimo:  Samo dobre ustaše spasavaju male Srbe! Besprizorna akcija paradržavnih ekstremista koji sanjaju NDH

Tako smo saznali da je mleko zdravo i ispravno,  uz malo veću dozu aflatoksina doduše, ali ta je količina toliko mala da je uopšte bespredmetno o tome raspravljati. Kakva je razlika da li ga ima 0,5 ili 0,05 mikrograma po litru, odnosno kilogramu, kad je to u suštini izuzetno mala vrednost: jedan mikrogram je milioniti deo grama, skoro pa nedetektujući sadržaj! A tolika se galama digla. Međutim, aflatoksin je i u tim količinama potencijalno opasan za decu, koja su u razvoju i opasan je zbog toga što spada u akumulativne otrove, kao i neka druga jedinjenja, sumporvodonik, naprimer. Taloži se u jetri i ne može da se iz nje izbaci, tako da vremenom postaje uzročnik ozbiljne bolesti jetre. Zbog toga je ovaj mali sadržaj, praktično neprimetljiv, ustvari veoma opasan, jer se vremenom taloži u jetri i tu ostaje. Za odrasle ljude u godinama, to i nije neki problem, ali za mladi naraštaj to je veoma ozbiljna pretnja zdravlju. Najbolje bi bilo kad aflatoksina uopšte ne bi bilo u mleku, 0% sadržaja, ali ni u ostalim namirnicama, o čemu smo imali prilike da pročitamo, kao koštunjavo voće orasi, lešnici, bademi, žitarice, sadrže i do 100 mikrograma aflatoksina po kilogramu! A većina časopisa zdrave hrane je prepuna saveta da se obavezno i to u priličnim količinama, jede upravo koštunjavo voće, jer sadrži izuzetno zdrave sastojke (pored aflatoksina, što nije pomenuto u savetima).

Posle napisa u našoj štampi o zaraženim ribama, o uvoznom, smrznutom mesu iz Brazila i Argentine, ko zna kolike starosti i ko zna čime hranjenim životinjama, možda i GMO, o sadržaju žive i teških metala  u smrznutim morskim ribama i morskim plodovima, o zatrovanosti mleka, zavladao je popriličan strah od toga kakvu hranu mi ustvari jedemo. Sa strepnjom se ulazi u mesnice i potrošač se s razlogom koleba da li da kupi meso ili ne. Da li smo zaista otpad EU koja nam šalje svoje proizvode na granici isteklog roka trajanja i ko to kod nas uopšte kontroliše? Ni Evropska unija nije imuna na prevare s hranom.  Ovih dana je u Francuskoj izbio veliki skandal kad se saznalo za mleveno konjsko meso umesto junetine iz Rumunije i kad se otkrilo da su prodavci velikih prodajnih lanaca prepakivali meso sa isteklim rokom trajanja.

Da Vas podsetimo:  Gazivode – jezero puno smeća

Odavno je rečeno da novac nema miris i da je zbog povećanog profita sve dozvoljeno. Pa i manipulacije hranom. A tu su zarade najsigurnije, jer stanovništvo mora svakodnevno da uzima hranu da bi živelo. Čovečanstvo još nije naučilo da živi kao biljke, kako to umeju neki tibetanski fakiri. Oni su naučili da žive samo od sunca, vode i vazduha. Stvaraju energiju, umesto žvačući i gutajući hranu, fotosintezom, okrećući se prema suncu. Novac za hranu im nije ni potreban, sve dobijaju iz kosmosa!

Dok tu umešnost čovečanstvo ne razvije, mora da se hrani uobičajenom hranom, karakterističnom za svako podneblje. Naš način ishrane podrazumeva korišćenje mleka, mlečnih proizvoda, žitarica, mesa, povrća i voća. Ali, sada je stanovništvo zbunjeno i zaplašeno. Šta ustvari jede srpska nacija? O stanju u zdravstvu ovom prilikom nećemo, ali ako se zdravlje pogorša zbog unošenja zagađenog mleka ili pokvarene hrane, kako će stanovništvo da se leči od bolesti koja nastaje od aflatoksina- kancera jetre?  Država nema novca ni za lečenje jednostavnijih bolesti, koje se leče uobičajenim antibioticima, štedi na lečenju trudnica i dece do 18 godina ukoliko nemaju zdravstvene knjižice ili ako one nisu overene, kako će onda da leči mnogo kompleksnije bolesti? Dakle, važno je sprečiti, ali  kako? Pa naravno, povećanjem sadržaja aflatoksina, i eto, pijete zdravo mleko, „živeli!“, kako reče ministar poljoprivrede i popi čašu mleka pred tv kamerama. Živeli! Ali od čega? Od plate koja nije dovoljna da pokrije troškove nameta državi- struje, telefona, grejanja. Najnoviji podatak je da je 400 hiljada dece u Srbiji gladno! Ako se zna da im je jedini obrok u toku dana hleb i mleko, da li ćemo na taj način da odgajimo zdrave ljude?

Da Vas podsetimo:  Vučićevo ignorisanje Milove represije nad Srbima i SPC u Crnoj Gori

U Srbiji, koja je zagađena bombardovanjem, u kojoj nisu ni sva mesta pogođena municijom sa osiromašenim uranom očišćena, dozirati još neki kancerogeni agens je zločin prema vlastitom narodu. Iznenađujuće je što je u ovoj zemlji prestalo da bude odgovornosti za zdravlje stanovništva. Nema više nikakvog obzira niti odgovornosti prema zdravlju ljudi koji su zahvaljujući učinku prethodnih vlada,  ostali bez svojih radnih mesta, bez plata,  bez perspektive, bez smisla za život. Da li se neko u vladi zapitao zbog čega se u Srbiji dešavaju samoubistva i monstruozna porodična ubistva i nasilja? Glavno i najvažnije pitanje ove vlade, kao i prethodne,  je kako dobiti DATUM, kao jedan od uslova našeg preživljavanja, jer kako reče prvi potpredsednik vlade, spasa nam nema bez EU. Da li će posle DATUMA biti smanjen sadržaj aflatoksina na 0,05 mikrograma po litru mleka? Prvi potpredsednik je veoma strogo obećao naciji da će ispitati sve okolnosti nastale oko mleka i velike štete nanete tim povodom srpskom mlekarstvu. Obećao je takođe da će ispitati ko je kriv za skandal sa aflatoksinom i ko god da je u pitanju, biće kažnjen i smenjen. Da li to prvi potpredsednik vlade cilja na ministra poljoprivrede? Nama je svejedno, jer dekretom vlade, pijemo zdravo, mleko i to je najvažnije.

Mirjana Anđelković Lukić

1 KOMENTAR

  1. Postovana redakcijo, odavno citam Vase tekstove i drago mi je da objavljujete uvek vrlo aktuelne i kompetentne teme. Posebno sam zahvalna za sve tekstove od Mirjane Andjelkovic-Lukic. Ona savesno radi i pise, govori iz srca i ljubavi prema svom narodu. Dobro bi bilo da makar neko od nasih politickih garnitura nauci nesto od ove zene, koja zasluzuje visoko postovanje za svoja dela. Sluzi mi kao uzor, hvala i noj i Vama.
    Srdacno, Ljubica Bogdanovic iz Minhena

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime