Kako je Škotska ostala u Ujedinjenom Kraljevstvu

0
1135

Listići na kojima se glasalo za ili protiv nezavisnosti Škotske bili su sasvim jednostavni. Na pitanje, „da li Škotska treba da bude nezavisna država“, moglo se odgovarati sa DA ili NE. Na snimku Skaj njusa vidi se gomila izbrojanih NE listića, a na samom vrhu takve gomile, kada se snimak zumira, nalaze se dva listića gde je prekriženo DA. Slučajno? Malo verovatno, jer ako se DA moglo naći i na vrhu izbrojanih NE listića, tada se nameće pitanje, koliko li se DA listića nalazi dole, u dubini, tamo gde nisu bili izloženi direktnom pogledu.

Na drugom mestu vidimo gospođu koja broji listiće, koja odjednom prebacuje već izbrojane DA listiće na hrpu gde se nalaze oni listići sa odgovorom NE.

Konačno, tu je i snimak gde jedan član komisije sam zaokružuje NE na listićima; nešto što se retko danas može videti i na izborima (i referendumima) u banana državama trećeg sveta. Oni koji celom svetu prodaju demokratiju, pokazali su svoje pravo lice. Formalno su dopustili da Škotska održi referendum, ali, sada je jasno, na tom referendumu zagovornici škotske nezavisnosti nisu imali nikakvu šansu da ostvare svoj cilj. Zašto? Pa zato što su organizatori referenduma sve učinili da listića sa odgovorom Da bude manje – milom ili silom, pošteni ili nepošteno – sasvim svejedno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime