Klub mladih umetnika Prosvjete održao još jedno Veče mladih pisaca

0
192

U nedelju, 23. marta 2022. godine, u klubu „Kussmaul“ u srcu Beča, „Klub mladih umetnika“ Prosvjete Austrija organizovao je jedanaesto „Veče mladih pisaca“.

Organizatori Uroš Uljarević i Vesna Špirić

Ovaj klub, kao deo SPKD „Prosvjeta“, ove godine slavi pet godina postojanja, a uspešno ga vode prof. Vesna Špirić, inž. Uroš Uljarević i mr Anja Rudić. Klub organizuje različite projekte u oblasti umetnosti i kulture, a ove godine proširio je svoje delovanje na ples i slikarstvo.

Publiku i izvođače je najpre pozdravio predsednik Prosvjete Marko Sarić, koji je ukazao na važnost očuvanja naše književnosti i jezika u dijaspori. Nakon toga publika je uživala u delima o lepoti, ljubavi, patriotizmu, strahu od prolaznosti, ali i šaljivim porodičnim pesmama. Veče je otvorila talentovana pesnikinja Kristina Đenđinović iz Crne Gore ljubavnom pesmom „Preboljeti njega“, koja već drugi put nastupa na ovoj večeri.

Kristina Đenđinović

„Još jedno inspirativno veče, puno pomiješanih emocija, vanvremenskih ideja i životnih pouka je iza nas. Slušali smo stihove o ljubavi, slobodi i rodoljublju, podsjetnike da treba da uživamo u sadašnjem trenutku, i opomene da se ne plašimo onoga što nam donosi sjutra. Čast mi je što sam dio ove priče, što imam priliku da podijelim svoje, i čujem tuđe misli. Sinoć su rečenice i rime odzvanjale prostorom, i mislim da baš niko nije ostao ravnodušan. Iako poštujem koncept larpurlartizma, koji kazuje kako je umjetnost sama sebi dovoljna, ipak vjerujem da umjetnost, u svim svojim oblicima, briše razlike, spaja ljude i spasava svijet. 11. Veče mladih pisaca je to i dokazalo” istakla je Kristina.

Julija Ilić

Nakon toga su se smenjivale autorske pesme i odlomci iz proznih dela mladih pisaca. Među njima se našao i Nikola Despotović koji je svojim proznim tekstom oduševio publiku, ali i Julija Ilić, najmlađi učesnik, koja je recitaciju pesme „Sreća” Desanke Maksimović upotpunila pratnjom na svojoj gitari.

Da Vas podsetimo:  Oni ne znaju da se stide!

Jak utisak je ostavila i Katarina Novčić, operska pevačica, koja se bavi raznim vidovima umetnosti, te je publiku oduševila ne samo svojim stihovima, nego i svojim vanserijskim pevačkim talentom. Što se dramskog izvođenja tiče, najjači utisak je ostavila Marija Živanović u sjajnoj izvedbi pesme Mike Antića „In Memoriam”.

Ono što daje posebnu draž događaju je i činjenica da izvođači dolaze iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a raznolikost u odabiru dela čini da publika ode sa događaja produhovljena i puna srca.

Harizmatična Katarina Stanisavljević, moderatorka Večeri mladih pisaca, takođe i jedan od organizatora, smatra da su ovakve večeri važne za očuvanje maternjeg jezika i kulture: „Kao neko ko od početka vodi program na ovim okupljanjima, mogu da kažem da svaki put odem kući malo ponosnija i malo produhovljenija.

Svaki put čujem nešto novo, upoznam uvek pregršt talentovanih mladih ljudi koji itekako imaju šta da kažu, i svaki put se malo više oduševim. Večeras sam posebno ponosna jer je bilo najviše učesnika od početka ovih večeri, i to je dokaz da radimo pravu stvar“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime