Ko pali “balkanski fitilj“ u Makedoniji

0
1024

Po “domino efektu”, kada dođe do krize u Makedoniji, onda se “talas” širi na Kosovo po “velikoalbanskom“ scenariju i to se odražava na Srbe na Kosovu.

foto-ap-redzep-tajip-erdogan-hasim-taci-i-edi-rama-1469113567-954033
Edi Rama, Tajip Erdogan i Hašim Tači

Nekom nije u interesu da Balkan bude “stabilan” i nastoji da se preko “balkanskog fitilja” dogodi “eksplozija” u EU i Evropi. Kome je to u interesu? Pre svega onima koji EU i Evropu vide kao svoj protektorat ili kao sredstvo za uticaje i dominaciju. Ovde se pre svega govori o odgovornosti stare-nove politike SAD u Evropi i na Balkanu, nemačkih vitalnih interesa kao i britanskih, ali i uvezanih interesa Turske kao i Rusije. Iznad svega, radi se o nesposobnoj ali veoma “agresivnoj“ politici administracije EU iz Brisela koja podstiče svojim lošim potezima napeto stanje na Balkanu. SAD bi da zadrže uticaj u EU tako što stara administracija Baraka Obame i dalje vuče konce na Balkanu. Nemačka želi da zadrži svoj uticaj, ali je bitno konfrontirana sa Turskom koja realizuje svoje interese na Balkanu. Turska je u “konfliktu” i sa SAD i po pitanju američkog odnosa i stava prema sirijskoj krizi i Kurdima, kao i odnosu prema Fetulahu Gulenu.

Turska sada vodi dosta agresivnu politiku na Balkanu, sa jačanjem autoritarne vlasti na putu ka predsedničkiom sistemu. Rusija želi održavanje svojih interesa pre svega u Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji, Grčkoj i Kipru. Sve to govori da nema “racionalnih“ rešenja za Balkan već niza kriznih projekcija koje brzo mogu da postanu žarište Evrope.

Edi Rama i Hašim Tači “rasturaju” Makedoniju

Zanimljivo je da su za krizne “menadžere” izabrali vlast u Albaniji kao i Bakira Izetbegovića da “rovare” i prave balkansku pometnju i destabilzaciju. Kao “novi” faktor uticaja i destabilizacije, pojavljuje se Albanija koja širi svoje pipke kao “hobotnica” na Kosovo, Makedoniju, ali sve više se meša u odnose Srbije svojom podrškom Ramušu Haradinaju koji je na “crvenoj“ Interpolovoj poternici Srbije zbog optužbi za ratne zločine na Kosovu prema Srbima. Albansko rukovodstvo sa premijerom Edi Ramom sada je direktno umešano u političke procese u Makedoniji i mešetarenjem da se preko albanske partije DUI u Makedoniji, koja je u koaliciji sa SDSM Zajeva, krene u promenu statusa albanske manjine i promenu Ustava Makedonije. Po “domino efektu”, kada dođe do krize u Makedoniji, onda se “talas” širi na Kosovo po “velikoalbanskom“ scenariju i to se odražava na Srbe na Kosovu.

Da Vas podsetimo:  SELO POLJANI NA KORDUNU - OD MESTA OKUPLJANJA MLADIH DO PROGONA I ETNIČKOG ČIŠĆENJA

Sa nestabilnošću Srba na Kosovu, ugroženi su i vitalni interesi Srbije. Ako se na drugoj strani u BiH pokrene kampanja koju vodi Bakir Izetbegović protiv Srbije i Republike Srpske, onda je jasno da su stvari povezane. Vraćajući se na destabilozovanu Makedoniju koja je u “sendviču” interesa EU, SAD i NATO s jedne strane i Rusije sa druge strane, kao i Turske, albanski faktor vezan je za uticaj SAD i NATO i izolaciju Rusije sa Balkana. Tako je albanski premijer Edi Rama nazvao platformu DUI i SDSM „istorijskom“ oko statusa albanskog jezika kao državnog u Makedoniji. Predsednik albanskog parlamenta Ilir Meta izrazio je zabrinutost zbog političke situacije u Makedoniji i pozvao sve političke snage u toj zemlji da apeluju na smirivanje napetosti i pokažu odgovornost i konstruktivnost, jer se makedonska kriza može okrenuti i na unutrašnje konfrontacije u Albaniji. Makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbacio je poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da preispita odluku o dodeljivanju mandata za sastav vlade i da ga dodeli SDSM-u ili partiji koja je obezbedila parlamentarnu većinu. Ivanov je naglasio da, saglasno Ustavu, za mandatara za sastav nove vlade neće odrediti onog koji pregovara o platformi druge države kojom se ucenjuje Makedonija, ugrožava suverenitet, nezavisnost i unitarnost države, saopšteno je iz kabineta makedonskog predsednika.

EU, SAD i “Velika Albanija”

Uticaj da se formira nova vlada SDSM i DUI sa predloženom političkom platformom koja je suprotna Ustavu Makedonije, uputili su evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli. Potpise su Zaevu dali i poslanici iz tri političke partije Albanaca – Demokratska unija za integraciju, pokret Besa i Alijansa za Albance, koje su početkom januara u Tirani usvojile zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade. Oni ovom platformom traže promena Ustava radi uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, jednaku zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore sa Grčkom o rešavanju spora o nazivu Makedonija. Uključivanje Albanaca u pregovore sa Grčkom znači federalizaciju Makedonije i “političku trgovinu” koja bi bila na štetu većinskog makedonskog stanovništva. Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost. Sada se isprobava koncept lomljenja državne suverenosti Makedonije preko formiranja nove vlade i prekrajanja Ustava. “Razgovarajući oko mogućih rešenja, VMRO-DPMNE je ponovio ocenu da je sprovođenje što skorijih izbora najbolji način za stabilnost i prestanak političke krize”, stoji u saopštenju stranke Gruevskog VMRO-DPMNE.

Da Vas podsetimo:  Prelepa slika iz San Rema: Odjekuje pesma Srpkinja iz Geteburga (VIDEO)

Da je reč o sinhronizovanoj akciji Tirana-Priština oko stanja u Makedoniji je i stav “predsednika” Kosova Hašim Tačija koji je izjavio da je odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da ne da mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu obezbedio uz podršku dve albanske partije – DUI i BESA, uznemiravajuća, dodavši da je šef makedonske države na taj način zloupotrebio Ustav i zakon. Tači kaže: ”Predsednik Ivanov je zloupotrebio Ustav i zakone u svom neprijateljskom pristupu prema Albancima, koji čine trećinu građana ove države. Svojom odlukom, predsednik Ivanov je sahranio demokratiju, ne poštujući volju građana, Ustav i zakone, a sahranjen je i Ohridski sporazum.” Ono što zabrinjava su Tačijeve reči- “Bez jednakih prava Albanaca u Makedoniji, ta država gubi svaki smisao. Zato Albanci treba da sudbinu svojh prava uzmu u svoje ruke.” Hašim Tači poziva Albance na otpor politički i etnički, a to znači albanski ustanak i svrgavanje šefa države s vlasti ili pritisak da se po svaku cenu forimra vlada na neustavni način uz podršku stranih mentora i uz pretnju nasiljem ili proglašenjem autonomije Zapadne Makedonije odnosno “Iliride”. To je poziv na građanski rat, etničku neposlušnost i traženje međunarodne arbitraže.

Tomislav Kresović

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime