Ko to opet ograđuje Jasenovac i zašto?

2
1104
Jasenovac / Foto: printscreen(standard.rs)

Udarna vest u današnjim novinama je zabrana delegaciji vojske Srbije da pređe hrvatsku granicu odnosno uđe u Hrvatsku. Naime, delegacija VS sačinjena od vojnih starešina, kadeta i pitomaca Vojne gimnazije krenula je na pomen novomučenicima Jasenovačkim i ta poseta je, kako se navodi, bila najavljena.

Iz medija saznajemo da je problem na carini bila uniforma, nakon čega su pripadnici VS predložili da ostave uniforme i put nastave u civilu, međutim, ni to im nije omogućeno, uz odgovor hrvatskih carinika da uniforma nije razlog zabrane ulaska, a zatim je srpskoj delegaciji izdata i zvanična zabrana ulaska, nakon čega su se vratili u Srbiju.

To je ono što je svako danas mogao da pročita i da se informiše, ali, to nije vest koja bi trebalo da traje jedan dan i posle da se zaboravi. Zašto? Zato što ovo nikada ne sme da se ponovi i zato što Jasenovac nikada ne sme da se ponovi. Zato što je danas u Jasenovcu trebalo biti više ljudi nego ikada, i zato što ne smemo dozvoliti da se ikada ikome zabrani pristup Jasenovcu.

Niko od Srba u vreme Drugog svetskog rata nije verovao da, vodeći ih peške iz bosanksih i banijskih sela, iz Slavonije i iz drugih krajeva sa većinskim srpskim življem, ustvari vode na klanicu. Niko danas ne veruje da ovaj čin zabrane, ponavljam, najavljenog odlaska na POMEN ŽRTVAMA, ništa više do novi metar bodljikave žice logora Jasenovac, ovaj put, nevidljive.

Ponovo se gradi koncentracioni logor, ovaj put ne u Jasenovcu, nego daleko od njega, a opet, okolo njega.

Kome smeta zapaljena sveća? Kome smeta molitva za pomen nevino stradalim žrtvama? Kome smeta koje srpsko srce više, danas u Jasenovcu, da kuca zajedničkom molitvom za pomen nevino postradalim ljudima?
Ljudima ne bi smetalo, ljudima i ne smeta, ali, da biste došli u Jasenovac, kao i za vreme Drugog svetskog rata, morate proći neljude.

Da Vas podsetimo:  Trideset godina srbskog postojanstva na strašnom mestu

Delegacija VS to danas nije uspela. Hoćemo li uspeti mi?

Ne treba ovo doživeti kao novi velikoustaški pir, ali, ne treba ni zaboraviti da Jasenovac danas živi, kao i cela eparhija Pakračko-slavonska, isključivo zahvaljujući SPC i Njegovom preosveštenstvu, Vladici pakračko-slavonskom, g. Jovanu Ćulibrku, uz njegovo celokupno monaštvo, pre svega sestrinstvo manastira Jasenovac. A danas je nekim Srbima onemogućen pristup ovom mestu i ovim ljudima.

Jasenovac je manastir koji diše plućima svih žrtava logora! Jasenovac je manastir koji se obnavlja, gradi i spreman je da dočeka svakog poklonika žrtvama jasenovačkim. Spreman da dočeka svakog od vas koji ovo čitate! I ne treba zaboraviti današnji dan, kada su nekim Srbima zabranili da budu s njima.

Koliko će metara nevidljive bodljikave žice biti postavljeno oko Jasenovca od danas? No, važnije pitanje je, ipak: HOĆEMO LI NA VREME PRIMETITI DA GA PONOVO OGRAĐUJU?

Dušica Mrđenović
Izvor: SSR.org.rs

2 KOMENTARA

 1. Svaki ortodoksni Srbin treba svaki dan da upali svecu za duse ustaskog terora kao i sve srpske zrtve postradale u ratovima.
  Samo tako ce duse njih ustati na sud i osudu pred sasudom bozjim i pokazati rukom na dzelate svoje.
  Nase je da ih mi ne zaboravimo, da im upalimo svecu svakog dana, da se molimo za njihovo Vaskrsenje, jer ce u suprotnom njihova zrtva biti uzaludna.
  Sam Gospod Isus Hrist nas uci; ,,Ne bojte se onog ko ima vlast da vam telo ubije, vec onog ko ima vlast nad dusom vasom. Cuvaj se onog koji ima vlast nad dusom tvojom!,,.
  Sva ova hrvatska sila i pokazivanje da mogu sve jer su oni u EU i clanica NATO pakta, koordinirana je od srbomrzaca iz NATO pakta i EU.
  Hrvati i albanci nista ne cine sami od sebe, oni samo poslusno izvrsavaju sto im gospodari narede. Uvek su imali svoje gospodare i bili poslusni po tome se i razlikuju od nas.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime