Kome nije interes da se astronomske utaje poreza spreče?

0
882

Novinska agencija Beta 20.juna  2017. objavila je tekst pod imenom “Do kraja godine sve poreske prijave u elektronskoj formi“ (1*),  u kome direktor  Poreske uprave Srbije Dragana Marković, iznosi podatke o nekim budućim aktivnostima najvažnije službe u državi, kao i ostvarenim rezultatima u borbi protiv utajivača.

tranpetrol-porez-utaja-1328585176-114260A rezultati su sledeći:

„Poreska uprava je, kako je kazala, u 2016. godini podnela oko 1.820 krivičnih prijava protiv 2.350 lica zbog sumnje za utaju poreza u iznosu od oko 10,7 milijardi dinara. Vrednost akcizne robe oduzete u akcijama suzbijanja nelegalnog prometa obračunata po najnižim cenama na sivom tržištu je 583 milijarde dinara, što je za oko pet puta više u odnosu na 2015.“

Ako neko nije razumeo, u prethodnom pasusu  piše, po izjavi dirketora Poreske uprave Srbije, da je u 2016.g. ukupno oduzeto robe u vrednosti od 583 milijarde dinara!!!  Preračunato po kursu od 123 din/evro (prosečni nivo kursa u prethodnoj godini) vrednost oduzete akcizne robe iznosi 4,74 milijarde evra!!! I to samo u jednoj godini!!! Kako je to bilo pet puta više od otkrivene količine akcizne robe na crnom tržištu u 2015.g., prostom matematičkom operacijom dobijamo da su poreznici  skoro jednu milijarda evra  oduzeli robe od švercera utajivača.

Prosečan čitalac, onaj koji „bistri“ novine od naslovne pa sve do poslednje, sportske strane, posle pročitane vesti iz drugog pasusa, može da se pita:

  1. Da li je podatak „583 milijarde dinara“  čista omaška novinara Bete,
  2. Neznanje ili obmana direktora PU Srbije.

Mnogo izjava dotične gospođe je objavljeno od njenog dolaska na čelo PU pre dve godine, nema broja netačno iznetim podacima, sklon sam verovanju da su i ove „milijarde“  iz neznanja izgovorene. U zanosu, verovatno!

Da Vas podsetimo:  Druga Srbija i monopol na antifašizam

Po sopstvenom istraživanju, godišnji plasman akcizne robe na crno, na godišnjem nivou dostiže jednu milijardu evra (bez ukradene struje), pri čemu su utaje akciza i PDV-a dostigle 500 miliona evra. Po robama, iznosi utaja su sledeći:

  1. duvanski proizvodi 200 miliona evra,
  2. naftni derivati 150 miliona evra,
  3. ostala akcizna roba (pivo, kafa, vino, žestoka alkoholna pića) 150 miliona evra.

U citiranom pasusu navodi se i  podnošenje 1820 krivičnih prijava protiv 2350 lica.  Prosto je neverovatno da je za godinu dana, u zemlji gde promet roba i usluga van legalnih tokova premašuje deset milijardi evra, skoro 50% svih privrednih aktivnosti, bude otkriveno tako malo osumnjičenih. Da su poreznici kontrolisali samo kineske radnje bilo bi više krivičnih prijava.  A gde su vlasnici, privrednici i mali preduzetnici, svih ostalih delatnosti?

Kome nije interes da se astronomske utaje poreza spreče?  Zašto birokrate ne rade svoj posao? Dokle više ovako?

Mnogo još pitanja ima na koje nemamo, verovatno još dugo, dugo  i nećemo dobiti, odgovore.

Dragan Radović

Dragan Radović

1*. http://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbija/66102-dragana-markovic-do-kraja-godine-sve-poreske-prijave-u-elektronskoj-formi

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime