Kontrola firmi na Kosmetu?

0
909

insajderNa naizgled jednostavno pitanje, ko kontroliše firme koje su iskoristile zakonsku mogućnost i u srpskom Apr-u prebacile svoja sedišta na Kosovo, Insader.net nije uspeo da dobije precizan odgovor ni od jedne nadležne institucije.

Odgovori koje smo dobili a u kojima državni organi navode da sprovode svoje nadležnosti u okvirima “objektivnih mogućnosti”, ipak dovoljno govore o posledicama državne poltike igorisanja realnosti na Kosovu. Kao rezultat te politike, firmama je i ostavljena mogućnost da se registruju u Prištini pod istim uslovima kao i u bilo kom drugom gradu u centralnoj Srbiji, ali su u nedostatku kontrole oštećeni i privreda i budžet.

Kako je Insajder.netu rečeno u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, pitanje naplate poreza, kontrole poslovanja i zaplene imovine ovih firmi nije obuhvaćeno pregovaračkim procesom sa privremenim institucijama u Prištini. U odgovoru na naša pitanja, iz Kancelarija za Kim naveli su da ove teme nisu u njihovoj nadležnosti i uputili su nas na MUP, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, Poresku upravu i APR.

I dok u Agenciji za privredne registre (APR) objašnjavaju da se oni samo bave evidencijom poslovanja svih privrednih subjekata u Srbiji, uključujući tu i ona koja imaju sedišta na teritoriji Kosova, Poreska Uprava i Ministarstvo finansija na pitanje kako naplaćuju porez od tih firmi, odgovaraju da oni imaju jednak tretman prema svim poreskim obveznicima ali i da kontrolu i naplatu poreskih obaveza na teritoriji AP Kosova i Metohije obavljaju u “okviru svojih nadležnosti i objektivnih mogućnosti”.

Objašnjenje šta su “objektivne mogućnosti” nismo dobili.

U dopisu Insajder.netu i Ministarstvo pravde navodi da izvršenje sudskih odluka o eventualnoj zapleni imovine ili nadoknadi štete kada su u pitanju firme registrovane na Kosovu, zavisi od “objektivnih okolnosti” na terenu.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova nije Insajderu ni nakon 22 dana dostavilo informacije o tome da li se vode i u kojoj fazi su postupci protiv više firmi lpke su se poslednjih godina preregistrovale na teritoriju Kosova.

Da Vas podsetimo:  Četiri dame iz nacionalnog špila – naše malo ogledalo

Prema našem istraživanju, ove firme pre prerigistracije na Kosovo, kupuju robu na odloženo plaćanje, a isplatu garantuju uredno overenim i potpisanim menicama. Pre isteka ugovorenog roka za plaćanje, u Agenciji za privredne registre vrše promenu adrese, svoja sedišta prebacuju u Prištinu i nakon toga ostavljaju dostavljače bez mogućnosti da naplate svoja dugovanja.

Da li su upoznati sa ovim mehanizmom prevare, kako se kontroliše poslovanje ovih firmi i kako se sprovodi naplata poreza, pitanja su koja smo poslali i Ministrstvu privrede, ali odgovor još uvek nismo dobili.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime