Kosjerić: Direktorka turističke organizacije u sukobu interesa

0
2320
Kosjerić/Foto: printskrin Youtube

Preduzetnička zanatska radnja „Garden dizajn“ u vlasništvu Snežane Joksimović, dugogodišnje direktorke Turističke organizacije opštine Kosjerić i članice Upravnog odbora Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, godinama unazad dobijala je javne nabavke od drugih turističkih organizacija i institucija koje budžetski novac troše na razvoj turizma. Te javne nabavke su se uglavnom odnosile na opremanje turističkih lokaliteta i odmarališta, otkriva Pištalјka.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije zbog toga je pre mesec dana Snežani Joksimović izrekao meru javnog objavlјivanja preporuke za razrešenje sa funkcije direktorke Turističke organizacije Kosjerića zbog sukoba interesa i istovremenog vršenja javne funkcije i druge delatnosti. U prvostepenom rešenju navodi se da je preduzetnička radnja Snežane Joksimović 2012. godine sklopila ugovor o javnoj nabavci vredan oko 3,5 miliona dinara sa Turističkom organizacijom Zapadne Srbije u kojoj je ona po automatizmu član upravnog odbora.

Agencija je utvrdila i da je samostalnoj zanatskoj radnji „Garden design“ (Garden dizajn) Turistička organizacija Kosjerića (TOK) na čijem je ona  čelu, uplatila 88.000 dinara na ime prometa roba i usluga. Takođe, TOK je za smeštaj gostiju tokom lokalne manifestacije „Čobanski dani“  ugostitelјskom objektu „Izvor“ tokom 2014. godine i 2015. godine uplatio ukupno oko 115.000 dinara, iako je u pomenutom periodu vlasnik ovog ugostitelјskog objekta Milijan Stojanić bio predsednik opštine Kosjerić.

Postupak po žalbi na ovo rešenje je u toku.

Kako saznaje Pištalјka, zanatska radnja Snežane Joksimović koja je na funkciji direktora TOK-a od 2009. godine  je prošle godine dobila javnu nabavku od Regionalne razvojne agencije Zlatibora vrednu 760.000 dinara. Ova agencija, čije je sedište u Užicu, angažovala je „Garden dizajn“ za nabavku mobilijara za opremanje turističkih mikrocelina za potrebe realizacije projekta „Aktivan odmor Zlatibor-Zlatar-Tara“.

Da Vas podsetimo:  I na selu može lepo da se živi

Preduzetnička radnja direktorke Joksimović je 2016. godine sklopila ugovor o javnoj nabavci male vrednosti sa Turističkom organizacijom Požarevca. Za nabavku drvenih kućica-tezgi, „Garden dizajn“ je dobio 870.000 dinara. Iste godine, Direkcija za izgradnju Pančeva dodelila je javnu nabavku zanatskoj radnji iz Kosjerića vrednu 583.000 dinara za nabavku i montažu mobilijara i zamenu neupotreblјivih elemenata dečijeg igrališta ispred odmarališta na Divčibarama.

Na sajtu Uprave za javne nabavke mogu se naći i stariji ugovori o javnim nabavkama koji su dodelјivani „Garden dizajnu“. Za nabavku sprava i rekvizita za decu Predškolska ustanova „Užice“ je ovoj radnji platila nešto više od 600.000 dinara, dok je za istu vrstu proizvoda predškolska ustanova „Dečiji dani“ iz Beograda platila milion i po dinara. Takođe, javno preduzeće „Varoš“ iz Vršca od pomenute zanatske radnje je nabavila drvenu nadstrešnicu i nju platila 424.000 dinara

Snežana Joksimović je u izjavi za Pištalјku rekla da „ne smatra da nije u sukobu interesa“. „Radnju sam preuzela od pokojnog supruga. To je bila jedina opcija pošto su deca bila maloletna. Poslovanje radnje je preuzeo moj svekar, ja veze nisam imala sa tim poslom samo sam ostala formalni vlasnik. Ništa nije bilo namerno ni svesno, čekajući da deca završe fakultet došlo je do nepažnje“, kaže ona.

U registru Agencije za privredne registre nema podatka o tome ko je poslovođa u preduzetničkoj radnji „Garden dizajn“, samo je na internet strani ove zanatske radnje navedeno da je direktor Svetolik Joksimović, za koga je Snežana Joksimović u razgovoru sa novinarom Pištalјke potvrdila da je njen svekar.

Snežana Joksimović je trenutno vršilac dužnosti direktora TOK-a i očekuje odluku o imenovanju na stalni mandat. Oktobra meseca 2016. godine bila je smenjena sa funkcije, a na njeno mesto je bio postavlјen Saša Jonić. Na mesto vršioca dužnosti direktora vraćena je 1. juna 2017. godine.

Da Vas podsetimo:  EU je laž – Srbija treba da bira između slobode i ropstva

U izjavi za Pištalјku, Joksimović je navela da je upravo Saša Jonić protiv nje podneo prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije. Na pitanje da li odbornici skupštine Kosjerića koji treba da donesu odluku o njenom imenovanju znaju da ona ima preduetničku radnju, kaže da je Kosjerić malo mesto i da se sve zna. Joksimović je navela i da nije član nijedne političke partije.

Zanatska radnja „Garden dizajn“, kako stoji na njihovom sajtu, bavi se podizanjem i negovanjem zelenih površina,  izradom drvenog mobilijara i opreme za dečija igrališta.

U registru imovine i prihoda funkcionera koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, postoji jedan izveštaj za Snežanu Joksimović iz 2010. godine u kome piše da je njena plata 50.693 dinara i da poseduje jednosoban stan i stolarsku radionicu koju je nasledila.

Novak Grujić

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime