Kosovsko pitanje u svetlu tajnih pregovora Vučića i Tačija

1
1067

Tajni pregovori o sudbini Kosova i Metohije, koje Aleksandar Vučić neovlašćeno vodi sa Hašimom Tačijem, ovih dana dobijaju epilog.

Iako je legalan okvir za rešavanja kosovskog pitanja Rezolucija 1244 i Ustav Republike Srbije, državno rukovodstvo Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem krši Ustav i ignoriše međunarodno pravo. Zapravo je najveći garant poštovanja međunarodnog prava Ruska Federacija koja se izričito zalaže za dogovor u okviru Rezolucije 1244, ali predsednik Srbije je domaćoj javnosti do sada više puta pokušao da objasni da Rezolucija 1244 nije dobra za nas, iako je ona jedini garant teritorijalne celovitosti države Srbije. Postavlja se pitanje zbog čega onda predsednik Srbije tako lako odbacuje Rezoluciju 1244? Radi se o tome da je Aleksandar Vučić preuzeo obavezu da će „rešiti“ pitanje Kosova i Metohije i to na onaj na čin na koji prethodni predsednik nije bio spreman, zbog čega je izgubio vlast. Naime, EU koja vodi tehničke pregovore između Beograda i Prištine je insistirala 2011. godine da Srbija ugasi državne institucije na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i da na čitavoj teritoriji bude implementiran i integrisan sistem nezavisnog Kosova. Sa ovakvim zahtevom je Angela Merkel došla u posetu Beogradu u avgustu 2011. godine, ali se neprijatno iznenadila time da je Boris Tadić odbio takvo rešenje, koje predstavlja direktno kršenje Ustava Srbije. Naredne godine dolazi do smene vlasti i Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića preuzima čelo države. Iako su u predizbornoj kampanji obećali da će poništiti sve štetne dogovore o Kosovu koje je prethodna demokratska vlast potpisala, uradili su sve suprotno. Naime prihvatili su upravo ono što je Boris Tadić odbio, ali to nije sve.

Srbija bez ikakve zvanične politike po pitanju KiM

Ubrzano po dolasku na vlast, Srpska napredna stranka u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije je potpisala niz protivustavnih dokumenata, i što je još gore, sve što je potpisala to je i sprovela na terenu. U decembru 2012. je postavila državnu granicu između Kosova i ostatka Srbije, a zatim ugasila institucije države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije i praktično predala kontrolu nad ovom teritorijom Albancima. Takvi potezi su „ozakonjeni“ kroz Briselski sporazum iz 2013. godine. Nakon toga, državno rukovodstvo Srbije je vršilo represiju nad srpskim stanovništvom na Kosovu, zahtevajući od njih da izađu na izbore nezavisne države Kosovo i daju legitimitet ovoj separatističkoj tvorevini. Formirana je takozvana „srpska lista“ preko koje je Srbija stupila u kolaboraciju sa nelegalnim prištinskim vlastima.

Tehničke pregovore u Briselu su podigli na nivo dva premijera, a zatim i na nivo dva predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Iako je Tomislav Nikolić više puta obećavao da će izneti platformu za rešenje kosovskog pitanja, on to nije uradio za vreme svog predsedničkog mandata, a sve do sada, to nije uradio ni Aleksandar Vučić. Građani Srbije apsolutno nemaju uvid u to šta Aleksandar Vučić dogovara sa Hašimom Tačijem, i zbog toga su ovi pregovori prozvani „tajni pregovori“. Nažalost, srpska javnost je mogla da sazna neke detalje o tajnim dogovorima iz evropskih ili albanskih izvora.

Ono što je poznato od ranije, to je da je Aleksandar Vučić obećao Angeli Merkel da će rešiti kosovski problem tako što će otcepiti deo teritorije države Srbije, odnosno priznati pravo Albancima da stvore državu zasnovanu na nasilju i teroru nad Srbijom i srpskim stanovništvom.

Da Vas podsetimo:  Gledajući rezultate

Međutim, kako albanska strana nije ispunila ni jednu tačku iz Briselskog sporazuma, insistirajući uporno na Ustavu nezavisnog Kosova, Aleksandar Vučić je došao u problem kako da objasni građanima Srbije da je dao baš sve, a da nije dobio ništa za uzvrat. I to što je trebalo da dobije praktično nije značilo ništa, jer Zajednica srpskih opština koja je trebalo da se formira po dogovorima iz Brisela, imala bi nadležnosti kao nevladina organizacija koja funkcioniše u okviru Ustava nezavisnog Kosova. Ali za Albance,koji su čvrsto rešeni da ne popuste ni u čemu, čak ni to nije bilo prihvatljivo, i oni su takav dogovor ignorisali. EU je pokazala nesposobnost da pomogne u donošenju bilo kakvog pravednog rešenja, i razgovori su završili u slepoj ulici. Ali ni ta činjenica nije motivisala Aleksandra Vučića da pregovore u Briselu proglasi neuspešnim i da se vrati u okvire Ustava Srbije i Rezolucije 1244, upravo zbog preuzetih obaveza.

Promena granica je deo sveobuhvatnog mirovnog sporazuma

Nove mogućnosti su stvorene nakon promene vlasti u SAD i dolaska Donalda Trampa na vlast. Poznato je da su SAD kreatori i sponzori „nezavisnog“ Kosova i da EU vodi tehničke pregovore pod budnim okom SAD, odnosno u njihovo ime.Hašim Tači i Aleksandar Vučić su zajedničkim dogovorom pronašli model kako da reše problem, a tako da Vučić dobije neko pokriće koje bi mogao da predstavi kao uspeh. Plan o razmeni teritorije je kasnije preimenovan u korekciju granica, zbog toga što je prvobitni naziv zvučao tako da otvara još mnoga pitanja. Naime prilikom razbijanja Jugoslavije, zapadne sile su insistirale na nepromenjivosti granica, a razmena teritorija se ni malo ne uklapa u taj koncept. Korekcija granica već mnogo „bezopasnije“ zvuči, jer može da se podvede pod rešavanje sitnih graničnih sporova između dve države. U svakom slučaju, korekcija granica ili razgraničenje, kako još nazivaju ovaj plan, podrazumeva povlačenje i priznavanje jasnih granica između dve nezavisne države. Ovaj plan za Srbiju je još katastrofalniji od priznavanja separatističke tvorevine u granicama Autonomne pokrajine, zbog toga što za Srbiju otvara pitanje svih granica i omogućava dalju dezintegraciju Srbije. Iako je Aleksandar Vučić sigurno svestan takve opasnosti, on ipak ide na nepovoljnije rešenje, kako bi sebi obezbedio kakav-takav alibi. Plan razgraničenja podrazumeva predaju 98% teritorije Kosova i Metohije Albancima i pripajanje dela juga Centralne Srbije (delovi teritorije opština Preševo, Medveđa, Bujanovac) nezavisnom Kosovu. Takođe plan obuhvata pripajanje delova severa Kosova Srbiji (delovi opština Zubin potok, Zvečan, Leposavić). Radna verzija dokumenta definiše preciznije teritorije razgraničenja odnosno razmene, kao i druga pitanja (jezero Gazivode, Trepča, status srpskih crkava i manastira i sl.) ali ovom prilikom nije potrebno da ulazimo u te detalje.

Osim za Srbiju, ovakvo prekrajanje granica je opasno i za Evropu jer posle Srbije Albanci mogu da zatraže razgraničenje i u Makedoniji, Crnoj Gori, Grčkoj, a ovakva ideja o etničkom razgraničenju može da zaživi i u mnogim drugim delovima Evrope gde postoje separatistički pokreti i teritorijalni konflikti. Zbog toga se Nemačka protivi ovakvom planu, koji može da dovede do destabilizacije čitave Evrope.

Kakav je ruski stav?

U tom smislu nije ni čudno da su se informacije i planu razgraničenja, koji tajno dogovaraju Aleksandar Vučić i Hašim Tači, pojavile upravo u nemačkim medijima (Frankfurter rundšau). Nemačka je svakako nezadovoljna zbog toga što je Aleksandar Vučić promenio plan i umesto obećanog priznanja Kosova u granicama Autonomne pokrajine, sada dogovara promene granica.

Da Vas podsetimo:  Toksična bestidnost takozvane elite

Dojučerašnji sigurni partner Angele Merkel se preko noći okrenuo ka SAD, ignorišući prethodne dogovore sa Nemcima. Razlog tome je dobijanje podrške od strane Trampove administacije za plan razgraničenja. SAD je stalo da reše što pre pitanje Kosova i da završe integraciju prostora Balkana u NATO, što ovaj plan omogućava. Naime, odmah po potpisivanju sveobuhvatnog mirovnog dogovora (u koji je implementirana i korekcija granica) između Beograda i Prištine, Kosovo će moći da podnese zahtev za prijem u NATO, što je i sam Hašim Tači već više puta najavio. Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa obuhvata i stavku da se Srbija neće protiviti prijemu Kosova u međunarodne organizacije, što važi kako za NATO tako i za UN. Sporazum će takođe sadržati zahtev da se Rezolucija 1244 izmeni, kako bi se time konačno (možda) zaobišao problem kršenja međunarodnog prava. U tekstu koji se pojavio u nemačkim medijima ispravno piše da plan razgraničenja podržavaju SAD i EU, iako u samoj EU postoji spor po tom pitanju. Ono što je interesantno, to je da se sličan tekst nakon toga pojavio i u albanskim medijima, koji se razlikuje po nekim detaljima i tome što tvrdi da plan razgraničenja podržavaju SAD, Francuska i Rusija.

Hašim Tači je do sada više puta iznosio u javnost tvrdnje da je Rusija spremna da podrži plan razgraničenja između Beograda i Prištine, iako za to ne postoje nikakve osnove. Naime, ruski predsednik Vladimir Putin je prilikom poslednje posete Beogradu izneo vrlo jasan stav da Rusija podržava prihvatljivo rešenje po kosovskom pitanju u okviru Rezolucije 1244 SB UN. Tom prilikom je izneo i stavove da kršenje međunarodnog prava dovodi do ozbiljne destabilizacije situacije na Balkanu, osvrćući se posebno na formiranje takozvane vojske Kosova što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. Tvrdnje albanskih medija, kao o izjave Hašima Tačija, praktično služe za obmanjivanje javnosti, naročito u Srbiji, što u mnogome olakšava pokušaje zvanične Srbije da predstavi kako Rusija daje punu podršku politici predaje Kosova. Kao dokaz tome služi i izjava Ivice Dačića od pre nekoliko dana da je Vladimir Putin još pre pet godina podržao plan razgraničenja, iako u to vreme ovakav plan nije ni postojao. Nakon definisanja plana razgraničenja od strane Aleksandra Vučića i Hašima Tačija prošle godine, Srbija je angažovala Tonija Blera, koji je srpskoj javnosti prepoznatljiv kao jedna od ključnih figura koja je lobirala za bombardovanje Srbije 1999. godine, da sada lobira za plan o razgraničenju sa Albancima, kako bi Aleksandar Vučić dobio podršku svetskih zvaničnika za ovaj plan. Trampova administracija je prihvatila ovaj plan, iz već navedenih razloga,  što je bilo jasno i iz izjava DŽona Boltona da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije. Međutim, sa obezbeđivanjem ruske podrške planu razgraničenja, Aleksandar Vučić i Toni Bler nisu imali toliko sreće. To je bilo jasno nakon posete Vučića Moskvi u oktobru prošle godine, kada je Vučić tražio od ruskog predsednika da Rusija ne stavi veto na prijem Kosova u UN.

Srpska javnost će saznati da dogovor postoji, kada ga Aleksandar Vučić potpiše

Iako je uloga Aleksandra Vučića u tajnim protivustavnim pregovorima sa Hašimom Tačijem obelodanjena u svetskoj štampi, što je i sam Tači potvrdio, predsednik Srbije poriče te tvrdnje pred srpskom javnošću. Iako su obelodanjeni detalji radnog dokumenta koji se naziva sveobuhvatni mirovni sporazum, a sadrži i plan razgraničenja, Aleksandar Vučić tvrdi da takav plan ne postoji. Tu se logično postavlja pitanje: kako je Vladimir Putin podržao plan razgraničenja pre pet godina, ako on ni danas ne postoji?

Da Vas podsetimo:  Zašto su srpskim strankama izbori važniji od demokratije?

Izjava ministra spoljnih poslova Srbije je svojevrsni diplomatski skandal, usmeren ponovo na uveravanje srpske javnosti da Rusija podržava predaju Kosova, a time faktički i širenje NATO.

Za kraj bih napomenula da je krajem novembra u Moskvi održana konferencija pod nazivom „Bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana: realno stanje i perspektive“, gde je bilo reči o Kosovu i Metohiji. Kolege iz Rusije su pitale prisutnog poslanika Srpske napredne stranke, Vladimira Đukanovića, da im pojasni šta znači plan razgraničenja. On im je odgovorio da je takav plan odbačen, te iz tog razloga nema potrebe da objašnjava njegovo značenje. U svom izlaganju nakon toga, pojasnila sam kolegama iz Rusije šta znači plan razgraničenja (jer su neki detalji već tada bili poznati zahvaljujući nezadovoljnim glasovima iz Brisela) i iznela uverenje da takav plan nije odbačen, već da je on napisan na 40 stranica radnog dokumenta. Ostaje da vidimo kakva će biti reakcija Rusije ukoliko dođe do potpisivanja ovog dogovora, što je Tramp već i najavio. Ukoliko Rusija stavi veto na ulazak Kosova u UN i ostane pri Rezoluciji 1244, to će značiti da su tvrdnje o tome da Rusija podržava predaju Kosova, neosnovane. Ukoliko pak dođe do drugačijeg scenarija, to bi verovatno značilo da je Rusija napravila neku vrstu političkog dogovora za takav ustupak. U svakom slučaju, Rusija ima pravo da se oseća izneverenom od strane Srbije, jer je moguće razumeti činjenicu da je Aleksandar Vučić slagao Angelu Merkel koja traži priznavanje Kosova u postojećim granicama, ali je nemoguće razumeti laganje zemlje koja podržava teritorijalnu celovitost Srbije.

Iako se srpska javnost, Srpska pravoslavna crkva, akademska zajednica i najveća opoziciona koalicija, Savez za Srbiju, protive potpisivanju dogovora koji nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244, Aleksandar Vučić ne odustaje od svojih tajnih planova. Za njega je to samo pitanje otplate kredita, u vezi sa dolaskom na vlast i preuzetim obavezama. Svakako, podmukla predaja treba da bude izvedena tako da se proglasi kao velika pobeda i trajno rešenje, a da nosioci ovog dogovora, Vučić i Tači, budu nagrađeni i počastvovani. Protivnicima predaje Kosova ostaje da se protiv toga bore čak i u slučaju da dođe do potpisivanja dogovora sa Prištinom i faktičkog priznanja kosovske nezavisnosti od strane Srbije zasnovanog na kršenju Ustava i međunarodnog prava. Ono što je tragično u celoj priči je to da je srpska javnost toliko zbunjena i dezinformisana da u najvećoj meri ne razume šta se dešava po pitanju pregovora i rešenja za Kosovo i Metohiju. Iako svakodnevno pratim vesti na tu temu, i sama sam ostala zbunjena kada sam u novinama videla naslov: „Aleksandar Vučić: Građanima ću predočiti rešenje za problem Kosova tek kad ga prihvate Albanci“.

Pomislila sam da su u pitanju lažne vesti, ali ne. Naša realnost je odavno prevazišla lažne vesti.

*Integralna verzija teksta napisanog za Rusku narodnu liniju

Dragana Trifković,
direktor Centra za geostrateške studije
Izvor: nspm.rs

1 KOMENTAR

  1. Da lì je moguce da je AMERIKA toliko jaka,da moze da odabere i „ustolici “ kukavicu , psihopatu ,veleizdajnika koji ce za racun Amerike da ostvari sve ono sto im nije uspjelo sirovom silom u vrijeme Milosevica. Da lì to znaci da izreku “ jace je krdo ovaca predvodjeno lavom, nego krdo lavova predvodjeni ovcom“ mozemo doslovno shvatiti!??? Da lì je Milosevic doista bio „lav“ ? Da lì je Srpski narod danas ………krdo…..predvodjeno ovcom??? Da lì su doista svi nemocni ispred jedne „ovce “ instalirane od zapada……..mislim na Crkvu, Akademike, Inteligenciju,Patriote,Nacionaliste….
    ..DOBRE i postene ljudska !!??? Zar ga nitko ne moze sprijeciti u veleizdaji na ovaj ili onaj nacin!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime