Kriminalci porazili Crnu Goru

0
1320

kriminalac-pixabayObračuni kriminalnih klanova u Crnoj Gori se nastavljaju, a poslednja epizoda desila se prije neki dan u Podgorici kada je aktiviran eksploziv na automobilu u koji je ulazio Igor Vukotić, jedan od navodnih vođa takozvanog „škaljarskog“ klana iz Kotora.

Da je situacija dramatična govori i izjava premijera Duška Markovića koji je indirektno potvrdio nemoć države da suzbije tu pojavu, rekavši kako „vjeruje da država ne može da eliminiše kriminalne obračune, jer su u pitanju veliki interesi i veliki novac, koji se ne stvara u Crnoj Gori“.

Crnogorski premijer je uz to maltene priznao da se nalazi na čelu zemlje koja je praktično centar organizovanog kriminala, rekavši da novac koji se stvara „preko Crne Gore očigledno cirkuliše širom Evrope, pa i preko Atlantika“.

Ono što je takođe značajno podiglo temperaturu po tom pitanju svakako jeste današnja izjava navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića, koji je za „Vijesti“ rekao da je crnogorska policija puna kriminalaca sa značkama, koji se nalaze na platnom spisku mafijaških šefova.

On je odlučio da se medijski oglasi nakon neuspjelog pokušaja ubistva njegovog brata Igora Vukotića u Podgorici, eksplozivnom napravom postavljenom ispod sjedišta njegovog automobila.

„Znam koji od pomoćnika Uprave policije uzima 20.000 evra mjesečno od kriminalaca i koji je policijski načelnik uzeo 100.000 evra od kriminalaca. Znam i koji je inspektor na platnom spisku mafije već četiri godine“, rekao je Vukotić za „Vijesti“.

Kako Vukotić tvrdi, sistem je nemoćan „jer u redovima ima desetine korumpiranih visokopozicioniranih policajaca kriminalaca, koji pomažu sav taj kriminal, spletkare, kriju ubice i zamagljuju jasnu sliku stanja crnogorskog društva“, a uz to, kako pišu „Vijesti“, njihovim novinarima Vukotić je saopštio i nekoliko imena visokih policijskih funkcionera, inspektora i bivših tajnih agenata za koje tvrdi da su na platnom spisku mafije.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili nasilje prištinskih institucija

„To su provjereni igrači, duboko upleteni u te aktivnosti. Za njih se godinama zapravo zna ko su, ali ih ta prepoznatljivost ne tjera sa funkcija. Gledaju da se što bolje ustoliče i da bolje zarade, jer je policijska plata mala, a treba pratiti trendove“, tvrdi Vukotić.

On je za jednog od policijskih starješina rekao da je „dugogodišnji prijatelj sa jednim od čuvenih vođa sada neprijateljske grupe, koja na sve načine pokušava da zavlada Crnom Gorom i regionom“, mada, kako kaže, to nikada neće postići, jer on možda i ne mora biti živ, ali „biće neko drugi ko će to da im uskrati“.

U izjavi dostavljenoj „Vijestima“ elektronskom poštom, Vukotić je takođe rekao da je u njegovom gradu (Kotoru) smrt na svakom ćošku, ali da je tamošnjim policajcima jedina briga da Vukotićima i njegovim prijateljima oduzmu blindirani automobil.

Nakon javno iznesenih teških optužbi i insinuacija da se nekoliko policijskih službenika, među kojima je i pomoćnik direktora Uprave policije, nalaze na platnom spisku mafije, moralo je da reaguje i Specijalno državno tužilaštvo.

Iz Specijalnog tužilaštva su javnost obavijestili da je SDT formiralo predmet i da se taj postupak nalazi u fazi izviđaja u kojem će, kako kažu, biti „ispitani navodi J.V.“. Kako su još naveli iz SDT, Tužilaštvo će blagovremeno obavještavati javnost o daljem toku tog postupka.

Nebojša Popović

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime