Lavrov: Najmanje 12 zemalja zainteresovano za članstvo u BRIKS-u

0
101

Globalna organizacija BRIKS uživa sve veći autoritet na svetskoj sceni – najmanje 12 zemalja je zainteresovano za članstvo, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Foto: Printscreen N1

Po njegovim rečima, struktura BRIKS, koja objedinjuje Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, prilično je tražena.

„Interesovanje za ovu globalnu organizaciju je veoma, veoma visoko i nastavlja da raste“, rekao je Lavrov na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Indije Subramanjamom Džajšankarom. Kako je istakao, za članstvo u BRIKS-u nisu zainteresovani samo Alžir, Argentina, Iran, već „postoji više od desetak takvih zemalja“.

Zemlje BRIKS-a, dodaje Lavrov, nameravaju da uskoro dogovore kriterijume i principe za potencijalno širenje grupe.

„Pre nego što počnemo da govorimo o tome kada i kako će početi širenje BRIKS-a, dogovorili smo se da kao petorka usaglasimo kriterijume i principe za razmatranje takvih zahteva. Pošto prijave već stižu zvanično, očekujemo da dogovaranje kriterijuma i principa za širenje BRIKS-a neće dugo trajati“, precizirao je šef ruske diplomatije.

Takođe je podsetio da je u junu ove godine nakon samita BRIKS-a, tokom koga su lideri „petorke“ razgovarali o unutrašnjim pitanjima organizacije i odredili planove za budućnost, održan samit u formatu BRIKS+ u kome su učestvovali lideri 13 zemalja.

„Ta lista je poznata. Na njoj su zemlje koje predstavljaju sve regione sveta u razvoju, bez izuzetka: Aziju, Afriku, Latinsku Ameriku. Mi takvo interesovanje pozdravljamo“, poručio je Lavrov.

Ranije su mediji preneli da je Alžir podneo zvaničan zahtev za pridruživanje grupi BRIKS.

Pre toga su zahteve podneli Iran i Argentina, dok su Kairo, Rijad i Ankara saopštili da nameravaju da se pridruže BRIKS-u.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime