Lekari niške Vojne bolnice leče azilante u Preševu

0
1137
2015-06-23_053253

Punkt organizovan jutros, do podneva pomoć dobilo desetine azilanata; foto: FB strana Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Više desetina azilanata koji su danas u Preševu ilegalno preko granice iz Makedonije prešli u Srbiju zbrinuli su lekari niške Vojne bolnice na punktu za trijažu i hitnu medicinsku pomoć.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Minisatrstva odbrane i Vojske Srbije, reč je o imigrantima iz afričkih i bliskoistočnih zemalja koji granicu prelaze u potrazi za azilom na našoj zemlji.

240x0_Vojna-bolnicaNeki zahtevaju ozbiljnije medicinsko zbrinjavanje, prenose procenu lekara na sajtu Ministarstva odbrane; foto: FB strana Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Lekari niške bolnice pomagali su na punktu koji su sami organizovali u blizini preševske policijske stanice.Zbog velikog priliva imigranata sa kojim se Preševo suočava prethodnih dana, ovu opštinu posetio je i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, lokalne samouprave i Crvenog krsta pokrenuo pitanje bolje organizacije prihvata lica – objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Ministar je, kažu u vojsci, predložio i da se prihvatni punkt za azilante, koji je do sada bio improvizovan na prostoru između džamije i policijske stanice, izmesti u napuštenu fabriku Duvanske industrije „Vranje“ u Preševu.

Prema Gašićevim rečima, time bi se značajno poboljšali uslovi za prihvat tih ljudi, a preduzeli bi se i preventivni koraci u pravcu suzbijanja mogućih pojava epidemija zaraznih bolesti ili bezbednosnih rizika. Jedinice 4. brigade Vojske Srbije dobile su zadatak da urede lokaciju gde bi bile angažovane vojne medicinske ekipe, Policija i Crveni Krst – piše na sajtu Ministarstva.

Sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Alimi, kako saopštavaju iz Ministarstva, rekao je da novouspostavljeni medicinski punkt Vojske Srbije ima veliki značaj budući da su do sada azilanti hitnu medicinsku pomoć dobijali u lokalnom domu zdravlja koji nema dovoljne kapacitete za taj posao.

Da Vas podsetimo:  Agencija utvrdila da je ministar Tončev bio u sukobu interesa, izrečena mu mera javnog objavljivanja odluke

Medicinski punkt Vojne bolnice Niš vode specijalista interne medicine potpukovnik Tihomir Kocić i transfuziolog major Dragan Tatić.

Prema podacima Ministarstva odbrane, samo juče je granicu između Srbije i Makedonije pokušalo da pređe skoro 2.000 ljudi od čega je oko 1.600 njih u tome sprečeno, dok su ostali uspeli da se domognu Preševa.

2015-06-23_053342

S. J.

Izvor Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime