Ljubavna afera

0
68

Brak čuvenog kosovskog junaka, a sada poznatog srpskog viteza iz malene Banjske, Banović Strahinje, potresa ozbiljna kriza. Kako pričaju dobro obaveštene tračare i sveznajuće sokačare i vućumare, žena Strahinjića bana, a kćerka Jug Bogdana, bila je u višemesečnoj ljubavnoj vezi sa Vlah-Alijom. Sve je počelo spontano, prijateljstvom preko fejsbuka i ostalih društvenih mreža. Nekoliko puta su izašli na piće u lokalnu birtiju, a kasnije se razvila i ljubav. Kad je stvar uzela maha, takoreći izmakla kontroli, ljubavnici su se dogovorili da insceniraju otmicu.

Jedne noći, u vreme mesečeve mene, Vlah-Alija je „kidnapovao“ vernu ljubu Banović Strahinje. Njihovoj sreći nije bilo kraja jer više nisu morali da se sastaju tajno i vode ljubav preko plota i kroz tarabu. Od preterane ljubavi utrnuli su im uši.

Kukavni Strahinja, jedini srpski junak kome je žena nabila rogove, pošao je u poteru za ozlogašenim Turčinom koji mu je obeščastio vernu i prepoštenu ljubu. Da, baš tako je mislio: vernu i prepoštenu! Hrabro je ušao u neprijateljski tabor i izazvao zlikovca na megdan junački.

Ne zna se ko je koga prvi šornuo, ko je kome uvalio pesnicu, ko je koga ščepao za grlo bijelo, ko je kome pomenuo majku i sestru, i bližu i dalju familiju. Borba je bila bespoštedna, na život i smrt. Lukavi Turčin je koristio i niske udarce, ispod pojasa, ali je Strahinja bio neustrašiv. Neustrašivost mu se otezala skoro do kolena.

Očevici kažu da je naš junačni sin imao inicijativu, i da je Vlah-Aliji neumitno dolazio poslednji čas. Tada se u megdan umešala žena Strahinjića Bana i stala na stranu svog ljubavnika. Očevici nisu videli, išlo im je sunce u oči, da li je muža odalamila kamenom ili močugom, uglavnom raskrvavila mu je glavu. Iznenađeni Strahinja ne bi bio srpski junak kad ne bi junački podneo mučki udarac. Dobio je dodatnu snagu, izlemao namrtvo Turčina i vratio ženu u Banjsku. Od svih rana najviše ga je bolela ona koju mu je zadala verna ljuba. Ali, on je njoj oprostio, a ona je njemu obećaja da će mu biti verna do groba, što je značilo do prve prilike.

Da Vas podsetimo:  Komunalije

Iz carskog Kruševca nema zvaničnog saopštenja o ovom nemilom događaju. Ipak, izvori bliski porodici Jugović pronose glas kako je stari Jug Bogdan izbacio kćerku iz testamenta. I braća Jugovići, od prvog do devetog, su ogorčeni na ponašanje svoje sestre koju od sada smatraju nesestrom. Zamolili su oca i majku da im podare novu sestru za zakletvu. Očekuje se da kroz devet meseci u časnom domu Jug Bogdana ponovo zakmeči prinova.

Srpski knez i vrhovni komandant združenih odbrambenih snaga oklopnika, kopljanika i topuzara, u dogovoru sa premijerom kneževske vlade, a uz blagoslov patrijarha i svetog sinoda, odlučio je da nagradi bračni par Jugović za novorođeno dete. Oni će godišnje dobijati po hiljadu dukata dok devojčica ne završi fakultet. Toliko pripada roditeljima za jedanaesto dete, jer Srbija na čelu sa knezom, reformskom kneževskom vladom i ostalim progresivnim snagama, orijentisanim ka boljem sutra i svetloj budućnosti, zna da nagradi borce za natalitet. Jug Bogdan je zahvalio dobročiniteljima, ali je odlučio da dete ne izlaže naporima studiranja. Kupiće joj diplomu kao što to rade svi imućni roditelji, a onda će joj kupiti i radno mesto u nekom javnom preduzeću.

Saznavši da je izbačena iz testamenta, verna ljuba Strahinjića Bana, naumila je da se osveti svom ocu Bogdanu. Osveta će biti teška i neprebolna: kad bude umro na spomenik će mu staviti sliku iz lične karte…

Strahinja je samo aminovao ženinu nakanu.

Autor: Ljubomir Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime