MALO POZNATO! Irižanin dizajnirao „Adidas“ patike – ubili ga nacisti!

1
88

Malo je poznata činjenica da je Irižanin Avksentije Lukić, dvadesetih godina prošlog veka, prvi izradio cipele i kopačke za tadašnje naše fudbalere najboljih klubova u zemlji – Beogradskog sportskog kluba (BSK) i Jugoslavije

Iako su braća Adolf i Rudolf Dasler dizajnirali kopačke prema modelu Lukićevih, sva slava i novac otišli su nemačkim industrijalcima.

– Rođen u siromašnoj porodici, posle završene osnovne škole u Irigu, Avksentije odlazi na obućarski zanat u Beograd, gde ga uspešno završava. Veoma brzo se zaposlio i započeo da pravi cipele i kopačke, za fudbalere, kao strastveni ljubitelj ovog sporta – priča Ladislav Varga, publicista i dramski pisac, koji je u svojoj knjizi „Mozaik žitelja iriških“ ukratko opisao ovog ne tako u javnosti poznatog Sremca.

Posle dugogodišnjeg rada, pred Drugi svetski rat, Avksentije se vraća u Irig, gde otvara prvu privatnu radnju u Ulici Zmaj Jovinoj.

– U to vreme bio je vrlo vredan i sposoban zanatlija. Kakav je bio majstor, govori činjenica da su mušterije iz Beograda kod majstora Lukića naručivale cipele, a drugi obućari širom zemlje takođe tražim njegove modele – objašnjava Varga.

Kada je formiran i osnovan fudbalski klub Radnički u Irigu 1938. godine, Avksentije, koji je bio poznat po nadimku Aca, napravio je za sve igrače kopačke i poklonio klubu. Po njegovom modelu fudbalskih cipela, mnogo godina kasnije, nemački industrijalac Adolf Dasler, gazda i osnivač čuvene sportske firme „Adidas“, počeo je serijski da proizvodi kopačke, po modelu koji je već dizajnirao Lukić. Međutim, od ovih na milione prodatih sportskih artikala, majstor Aca nije imao nikakve koristi.

Avksentije Lukić ubijen je u 33. godini, u velikoj ustaškoj raciji, kao talac, avgusta 1942. godine u Vukovaru.

autor:S. Kostić

1 KOMENTAR

  1. Nešto ne štima u članku o Avksentiju Lukiću- „prvom pronalazaču cipela za fudbal“ -nazvanih, valjda po tzv. „kramponima“ -kopačke jer je igrač mogao da se „ukopa“ -da stene u mestu, kod zasutavljanja iz trka na fudbalskom terenu. Po registraciji u nemačkom Zavodu za patente još od 24. decembra 1925.g. je pod patentnim brojem 443311 izvesni Ludvig Vaker iz Cvajbrikena (Ludwig Wacker/ Zweibrücken) patentirao „cipele za korišćenje u igri fudbala sa kramponima“. U to vreme je Avksentije, koji je rođen verovatno oko 1909 g. imao samo oko 16 godina i sigurno nije radio kod Adidasa- firme koja je osnovana tek 18.avgusta 1949. g u nemačkom grdiću Hercogenrat (Herzogenrath). Ako su braća Dasler nekoga „pokrali“ -što se tiče proizvodnje specijalne obuće sa kramponima koja se koristi u igri fudbala, to su mogli da učine ne kod Likuća i njegovih cipela, nego od konih „kopački“ koje je kao prvi, po svom patentu iz 2025.g. -pravio taj Ludvig Vaker! Dobro, verovatno je i Avksentije 1938 i 1939 g. prema saznanju da postoje cipele sa kramponima tog Ludviga Vakera počeo, kao i dosta kasnije braća Dasler, da pravi slične cipele ali ga braća Dasler sigurno nisu pokrali! Ako su nekoga „pokrali“ -bio je to taj Vaker koji je svoj pronalazak patentirao i pre Avksentija Lukića i pre braće Dasler -kasnijih vlasnika Adidasa- sve dok se braća nisu posvađala oko popele zarade pa je jedan brat nastavio proizvodnju od imenom Adidas, a drugi pod imenom Puma. Naravno pošto nije ni izmislio ni bio vlasnik nikakvih patentnih prava, našeg Lukića posle ustaškog uibistva, sve dok nekom novinaru nije palo na pamet da proturi priču u novinama da je Lukić izmislio kopačke, i Lukić i njegove kopačke koje je radio pojedinačno a ne u masi, su bili zaboravljeni.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime