Manastir Tamnica: Svetionik za Srbe

0
1461

2016-07-31_062544Kamenički kraj poznat je po brojnim svetinjama, među kojima je i manastir Tamnica u Donjem Rečanu.

Manastir Tamnica nalazi se iznad puta u Donjem Rečanu. Posvećen je svetoj mati Paraskevi i datira iz 14. veka. Ne zna se ko je ktitor ove svetinje, ali je poznato da spada u red najstarijih svetinja u kameničkom kraju.

„Postoji kazivanje iz turskog perioda da su tu, u bunaru, turske vlasti zatvarale neposlušne. Po kazivanjima starijih meštana mnogi su tu i izgubili živote, zato je mesto prozvano tamnica,“ rekao je kamenički paroh, Srđan Jerinić.

„Za manastir Tamnicu možemo da kažemo da su ovde, u kuli pored tamnice, zatvarana i mučena neposlušna raja,“ kaže profesor Milorad Filić.

U vreme turske vladavine manastir je stradao, a danas se svrstava u red spomenika kulture. Zavod za zaštitu spomenika šesdesetih godina 20. veka, renovirao je gornji deo ove svetinje.

„Crkva je bila veća, bila je sa pripratom, sa levim i desnim paraklisom, danas se vidi samo deo zidina. Nažalost nastradalo je, i trenutno ne postoje uslovi da se sve to obnovi,“ rekao je kamenički paroh Srđan Jerinić.

Manastir je svetionik ovdašnjih Srba koji ga redovno obilaze i daruju, pa se tako u njemu mogu videti jedinstveni primerci tradicionalnih ručnih radova.

„Sve nosili ljudi, videli ste u crkvi, kakve šare, sve se ručno radilo, plelo, topčalo, sve se ručno tkalo i plelo, grebale smo na grebenima pa muke i nevolje,“ kaže Jovanka Aleksić iz Donjeg Rečana.

A zahvaljujući ljudima dobre volje, devedesetih godina obnovljena je unutrašnjost ovog zdanja, zahvaljujući profesoru Slobodanu Kostiću. Najviše naroda se ovde okuplja za praznik Svete mati Paraskeve, 8. avgusta, kao i za Veliki petak, kada vernici prisustvuju carskim časima.

Da Vas podsetimo:  Gde je mesto Srbije u svetu koji nastaje

RTK2

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime