Medijski cirkus. Priča o cenzuri, o pretnjama, o medijskim igrama, medijskom ratu…

0
1578

cirkus3Sudeći po onome što poslednjih dana gledamo na malim ekranima naših tv prijemnika i čitamo u štampi, mogli bismo odgovorno tvrditi da su naši mediji jednaki cirkusu Korona. Pa u našim medijima ima više smešnih likova nego u svim cirkusima sveta. Jedino što je dobro što svaki dan gledamo novu predstavu, doduše sa starim glumcima.

Priča se o cenzuri, o pretnjama, o medijskim igrama, medijskom ratu….a njega, u stvari, ima više nego na ratištima sveta. Niti manje zemlje niti više medija. Priča o Utisku nedelje je vrlo aktuelna priča, ali neke stvari treba sagledati objektivno. Televizija b92 je privatna, dakle komercijalna, postavlja se pitanje da li je Utisak nedelje gledaniji od emisije zabavnog karaktera. Bećkovićeva je plasirala tu neistinu o zabrani koje uopšte nema, jer joj ne odgovaraju novi uslovi rada na toj televiziji. Da budemo iskreni, emisija nije zabranjena od strane uredništva b92, samo je rečeno da će biti prebačena na Info kanal iste televizije. E sad mnogi su to shvatili kao zabranu, ali se pitam isto zašto gospođa Bećković nije prihvatila da njena emisija ide na tom kanalu, pa to je drugi kanal iste tv kuće. Možda je uredništvo odlučilo da jedan kanal bude komercijalni, ruku na srce danas to svakako donosi više para tv kućama nego informative emisije.

Druga priča bi bila da je emisija potpuno ukinuta i skinuta sa obadva kanala b92. E sad tu postoje i druge strane priča. Svako priča svoju priču. Naravno da je proradila sujeta kod novinara koji emisiju radi 20 godina na tom tv kanalu, ali ono što mnoge naše tv zdezde misle je upravo to da su nezamenljive. Ali ako je emisija zaista bio toliko gledana i donosila najveći profit Televiziji b92, onda Olji neće biti problem da nađe novu televiziju na kojoj će emisija ići, jer je televizijama najbitnija gledanost i profit koji emisije donose. Moje lično mišljenje je da Olja Bećković završila sa novinarskom karijerom, da je započela političku karijeru. Ali oni koji je nisu voleli kao novinara, sigurana sam da neće uspeti ni kao političara, kada nju podržava Sonja Biserko i njoj slični to je unapred osuđeno na propast. Jer kad ipak pogledamo sve se svodi na činjenicu da je izgubila radno mesto, poput mnogih. Neka stane, udahne i razmisli šta dalje. Na njoj je da odluči hoće li pokrenuti sopstvenu televiziju i postati poslodavac, formirati stranku, aktivirati se u nekom ogranku bivšeg DS-a ili će raditi nešto peto.

Da Vas podsetimo:  22 godine kasnije: I dalje se u sudnici traga za istinom o ubistvu Slavka Ćuruvije

I sad opet isto pitanje da li je ovde stvarno reč o cenzuri medija?Neki bi rekli da jeste, a drugi da nije .Štaviše i da ne postoji cenzura medija kod nas, vrlo dobro znamo da se medijske kuće prodaju i pišu u korist onoga ko ponudi najveću cifru, bilo da je političar, tajkun ili neko treći. Žurnalizam i mediji u ovoj državi su nikakvi. Zdrav politički sistem je nemoguć bez različitog mišljenja. Na žalost ni u EU mediji nisu nezavisni! Sve je više portala na kojima nezavisni novinari imaju šta da napišu o stanju u medija. Možda bi se situacija u našim medijima malo i promenila kada bi se novinari oglasili i borili se za svoja prava. Nema neutralnih medija u Srbiji, svi su na nečijem platnom spisku u čiju korist rade.

Za www.koreni.rs

Lidija Žarković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime