Meštani Pakovraća i dalje blokiraju magistrani put, a meštani Lisica i Negrišora regionalni put

0
22

Meštani sela Pakovraće kod Čačka nastavili su i četvrti dan, blokadu magistralnog puta za vozila izvođača radova na izgradnji auto-puta.

Foto: YouTube Screensot (N1)

Oni organizuju, 24. dan i blokadu firme za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju tog puta.

Izgradnja deonice auto-puta Preljina-Požega zaustavljena je i kod sela Lisice i Negrišori blokadom reginalnog puta Čačak-Lučani, koju su pre 14 dana počeli meštani tih sela.

Oni  zahtevaju sanaciju lokalnih puteva koji su, kako tvrde, „uništeni“ prilikom izgradnje auto-puta.

Meštani Pakovraća su rekli agenciji Beta da će blokade magistralnog puta i firme za proizvodnju betona trajati dok im ne bude isplaćena zemlja koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta.

Naveli su i da i dalje „čekaju odgovor“ od vlade Srbije i direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka sa kojim su pre dva dana razgovarali o zahtevima.

Meštani zaustavljaju samo kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji auto-puta, dok ostala vozila propuštaju.

Jedan od učesnika blokade Miloš Nikolić rekao je agenciji Beta da su danas dolazile ekupe čačanskog „Vodovoda“ koje će pokušati da reše problem vodonsabdevanja za 15 domaćinstava u Pakovraću.

Naveo je da su domaćinstva pre 24 dana ostala bez vode kada je je oštećen seoski vodovod usled izvođenja radova na izgradnji auto-puta.

Kazao je da je dolazio i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je, kako je naveo,  ispunio obećanje da će se založiti da se što pre reši problem vodosnabdevanja za 15 domaćinstva.

„Ima pomaka u razgovorima sa Gradskom urpavom, a još čekamo odgovor iz vlade Srbije kada će nam biti isplaćena oduzeta zemlja“, rekao je Nikolić.

Drobnjak je nedavno meštanim Pakovraća obećao da će se založiti u Vladi Srbije da im se isplati oduzeta zemlja po presudi Opštinskog suda, odnosno da „Putevi Srbije“ odustanu od žalbe pred Višim sudom na presuđenu cenu, čime bi se sudski procesi, koji traju više od dve godine, okončali.

Da Vas podsetimo:  Alibunar ili Alibabin bunar?

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja, koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta, isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadrat, na šta su Putevi Srbije uložili žalbu Višem sudu.

Prema rečima meštana, prvobitna cena koja im je ponuđena za kvadratni metar bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.

Meštani Pakovraća i dalje blokiraju  firmu „Cemprom“ za proizvodnju betona koji se koristi za izgradnju auto-puta, a blokadu su počeli pre 24 dana.

To rade  jer su, i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina, dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi auto-puta i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale tu da žive.

Prema njihovim rečima, protest su proširili na blokadu magistralnog puta zato što im se posle 20 dana blokade firme „Cemprom“ niko od nadležnih nije obratio.

Meštani sela Lisice i Negrišori kod Lučana ne dozvoljavaju nastavak izgradnje auto-puta dok ne budu sanirane rupe na njihovim lokalnim putevima.

Tvrde da im se zbog toga kvare kola i da otežano putuju do susednih gradova u kojima mnogi od njih rade.

Oni blokadom regionalnog puta Čačak-Lučani zaustavljaju samo kamione i druga vozila koja učestvuju u izgradnji auto-puta, dok druga vozila propuštaju.

Meštani dva lučanska sela se žale i na veliku količnu prašine koja im je, kako tvrde, oštetila kuće, voćnjake i povrtanjake i zbog koje njihova dece celo leto ne mogu da izađu iz kuća.

Posle sedam dana blokade meštani Lisica i Negrišora dobili su ponudu od nadležnih da se rupe na lokalnim putevima, saniraju popunjavanjem lomljenim asfaltom, a što su oni odbili.

Da Vas podsetimo:  Kako se SNS direktori ophode prema ženama za 8. mart

Smatraju da sanacija lomljenim asfaltom nije trajno rešenje i da bi takav asfalt opet brzo popucao prolaskom teških kamiona koji prevoze materijal za izgradnju auto-puta.

Izvor: Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime