MIM generacija i posetioci iz prošlosti

0
72

Ne gledam televiziju, sve što me zanima saznam na društvenim mrežama i na mim stranicama. Ovako sedamnaestogodišnji gimnazijalac priča o tome gde se i kako informiše. I drugi srednjoškolci sa kojima smo razgovarali informišu se na sličan način.

Starije generacije, međutim, kada se pomenu mim stranice, deluju kao posetioci iz prošlosti. A šta je to mim i da li je validan izvor informacija?

Mim (eng. meme) je sadržaj zabavnog karaktera, najčešće u vidu kombinacije teksta i fotografije ili video snimka. Mimovi se rađaju i žive na internetu, dele se po društvenim mrežama na profilima predviđenim za to. Osnovna ideja mimova je humor zasnovan na satiri i aktuelnim temama, stoga je politička kritika jedan od njihovih glavnih motiva. Admini ovih profila i publika ove scene su najvećim delom mladi i neretko nekompetenti ljudi, pa su podeljene informacije ponekad neproverene. Sa druge strane, oni su i studenti prava, diplomirani istoričari, profesori…

Mim scena je, kao i društvo, podeljena na levu i desnu stranu. U Srbiji, to su patriote i „četnici“ na desnoj, i marksisti i komunisti na levoj. Oni često provociraju jedni druge, ali mim nije simbol mržnje već parodija na stvarnost. Jaka politička uverenja, iako različita, izrodila su mnogo sličnih ideja, pa su mim stranice sa obe strane pozivale na proteste protiv Rio Tinta (ponekad Rio Kinta, da bi bilo smešno) i prenosli informacije koje nacionalna televizija, iz očiglednih razloga, nije. Mimeri objašnjavaju svoja shvatanja i u ljudima koji ih podržavaju budi potrebu da preispituju informacije koje im se serviraju. Mada su naješće ovakvi profili samo izvori bezazlenih fora, u njima postoji nešto što poziva na bunt i u od običnih ljudi stvara „opoziciju“.

Piše: Anica Manojlović

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-TEŠKE STVARI

http://www.glassumadije.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime