Ministarstvo štanca uvredljiva saopštenja, a za novinare je u tehničkom mandatu

0
383
Vlada Republike Srbije / Foto: Wikipedia

Nakon što je objavilo saopštenje u kom je nasilnike koji su upali na izložbu crteža u Staroj Kapetaniji izjednačilo sa umetnicima, Ministarstvo kulture objavljuje nova saopštenja… Najpre je reagovalo na peticiju grupe psihijatara i psihologa… A onda i na jučerašnje gostovanje novinara Filipa Švarma u jutarnjem programu N1, koji je današnju atmosferu uporedio sa onom iz 30-tih godina u nacističkoj Nemačkoj.

O izložbi ste verovatno čuli, ali retki su je videli. Reč je o crtežima, uglavnom starim, čak i po dvadeset godina. Nismo čuli ni šta je umetnik hteo da kaže i o tome damo svoj sud. Videli smo nasilnike. A zatim i saopštenje ministarstva kulture i informisanja.

„Napad nije smeo da se desi, ali ni izložba sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena. Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja i pripada ‘podzemlju’ ljudskog duha, kao što i napadači na nju pripadaju huliganskom podzemlju“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Novinar Filip Švarm ovo saopštenje je nazvao sramnim rekavši da je ministarstvo relativizovalo napad koji se desio na otvaranju izložbe.

„To je jedno opravdanje jedne fašističke prakse. I šta god posle iz ministarstva objašnjavali, šta god tvrdili, ne, ne, to nije tačno. Jednostavno izdali ste jedan prikriveni nacistički pamflet“, rekao je Švarm.

A onda je usledilo i drugo saopštenje.

„Nesrećni Filip Švarm promovisao je sebe kao samo dno posustale i podeljene medijske scene u Srbiji. U nedostatku bilo kakvih argumenata, Švarm konfabulira na način koji izaziva zabrinutost, jer afirmiše laž i bolesne optužbe kao način komunikacije i poziva na političko i svako drugo nasilje, crtanjem mete na čelu svojim političkim protivnicima“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mandatarka za sastav nove vlade kaže da nije bila upoznata ni sa pripremom prvog saopštenja.

Da Vas podsetimo:  Novinarka Danasa Zorica Miladinović: Godinu dana prikrivanja podataka o umrlima od kovida

„Volela bih da smo se u ovakvim situacijama i ovakvim stvarima konsultovali jer, takođe, mislim da je Ministarstvo kulture, ponovo napravilo tu dodatnu promociju. I šta god ja mislila o toj izložbi ponovo mislim da je Ministarstvo kulture moralo da bude mnogo jasnije u tome da upotreba sile je jedino pravo države u cilju zaštite života i slobode svojih građana“, rekla je mandatarka Ana Brnabić.

A ko piše saopštenja u ministarstvu kulture nismo uspeli da saznamo, osim da su u tehničkom mandatu i da ne možemo dobiti izjave na ovu temu. Ova situacija je prema nekima „odraz društva u kojem živimo“.

„Konstantno ne kažnjavaju zlodela i nasilje i kršenje zakona u svim mogućim aspektima onda je potpuno očekivano da jedna grupa sebi da za pravo da uđe i polupa jednu izložbu zato što se ona njima ne sviđa, a oni u stvari i ne znaju šta je u toj izložbi što je najsmešnije u celoj ovoj priči na kraju dana“, kaže pozorišni reditelj Vojislav Arsić.

Ili najtužnije… Što nije bilo prilike da se o izložbi priča na nivou argumenata za sviđanje ili nesviđanje. Možda se ovim pitanjima bude bavilo ministarstvo…ne kulture, već ono najavljeno kao novo – za dijalog.

Video prilog N1

Sanja Sovrlić
Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime