Miroslav Zdravković: Šeststo pedeset godina od maričke opomene

0
240

Izgleda da su Jevreji naučili lekciju koju Srbi nisu, a to je pouka iz boja na Marici: treba uvek biti budan, oprezan i spreman za borbu

Miroslav Zdravković (Foto: Medija centar Beograd)

Srbi imaju Kosovski zavet kao kolektivnu objedinjujuću svest. Dok je Kosova u duši biće i budućnosti za srpski narod. Samo, narod nam se neprestano kruni, rasipa i a države množe i slabe.

Možda smo kolektivno potcenili značaj katastrofe iz bitke na Marici.

Car Dušan je umro krajem 1355. godine i bitka na Marici se dogodila nakon 16 godina (link). Od katastrofe na Marici do boja na Kosovu prošlo je nepunih 18 godina.

Rođen sam dan pred 600 godina od bitke na Marici a još uvek maloletan bio sam na obeležavanju 600 godina od boja na Kosovu na Gazimestanu.

Od smrti cara Dušana do Kosovskog boja prošle su 33 godine i 6 meseci. To je uporedivo sa vremenom od 1989, ili od 24.4.1987. „Niko ne sme da vas bije“ (link) do danas.

Adam Stefanović, Boj na Kosovu

Trenutno eskalira sukob između Jevreja i Palestinaca (link) i izgleda da su Jevreji naučili lekciju koju Srbi nisu, a to je pouka iz boja na Marici: treba uvek biti budan, oprezan i spreman za borbu.

Moguće je napraviti mnoštvo paralela u vezi sa političkom, demografskom i ekonomskom situacijom na Balkanu tada i danas. Čak i dodavanje Bliskog istoka ne bi umanjilo podudarnosti, pa i rusko-ukrajinskog sukoba i stanja u Zapadnoj Evropi.

I Crna smrt (link) (1347-1351) mogla bi da se uporedi sa ekonomskom krizom iz 1980-1981 koja je dovela do raspada Jugoslavije i istočnog socijalističkog bloka, ili sa sadašnjim stanjem u vezi sa pandemijom kovida-19 i demografskom katastrofom u Evropi i prilivom, ili najezdom, mladog stanovništva iz područja islamske veroispovesti sa demografskom eksplozijom.

Da Vas podsetimo:  Opasna reč - Jugoslavija

Jevreji su u Holokaustu naučili lekciju da im se katastrofa poput Maričke bitke ne sme dogoditi. Jevreji će pobediti jer nemaju izbora.

E sad, šta će biti sa Evropom i Srbijom u njoj za 16 ili 18 godina?

Ko ne pamti, iznova proživljava.

Izvor: Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime