Moje jednomislije u okviru šireg raznomislija

2
1879
Foto: stanjestvari

Nekada smo mogli da biramo između dva zla i nismo se žalili koliko danas protestujemo kada su i izbor i ponuda daleko veći

Eto tako, jednom mislim da mi se ne sviđa što Glavni, dok se obraća opoziciji, govori sa visine. Jes da je u odnosu na nju viši za glavu, ali opoziciji niko ne može da zabrani da Glavnog želi da liši tog preimućstva. To je, kažu, u demokratiji sasvim normalno i legitimno. Međutim, i opozicija bi morala, bar ponekad, da pokaže kako, pored želje za vlašću, ima i ljudske samilosti prema onima koji još više pate.

Neka se samo zamisli kako je idolopoklonicima u glavi i naročito u kičmi, a o drugim organima i da ne govorimo, kada moraju pred šefom da se poklone do crne zemlje i da ga, pri tom, gledaju pravo u oči. A njegova dva oka u glavi i sama glava potpuno u oblacima.

Takođe mi se ne sviđa što bi mi ponovo da smo SVI, SVI, SVI, a ne shvatamo da nas je SVE, SVE, SVE manje. I tako dalje.

Nekada smo mogli da biramo između dva zla i nismo se žalili koliko danas protestujemo kada su i izbor i ponuda daleko veći.

Protiv toga sam da opozicija pljuje po skadarlijskoj kaldrmi, a posle se žali kako je kaldrma klizava i kako joj to namerno podmeću samo da bi se samookliznula.

Nije pošteno i biti protiv fontane na Slaviji zbog toga što fontana ne peva pesme iz njihovog rodnog kraja gde su odžaci zadimljeni, krivi i da se, kada u mimohodu prođu pored fontane osete uprskano. To ide toliko daleko da se i u Novom Sadu, kada pokisnu i kada se uprskaju, takođe ljute na fontanu. Razumem samo one koji su gnjureći uporno tražili Tree coins in the fountain, i nisu našli ništa osim onog pevača koji se krio na dnu dna. I nije vredeo ni tri pare.

Da Vas podsetimo:  Kako je Srbija počela da živi kao „sav normalan svet“

Kada sam nekada išao na dobrovoljno davanje krvi obraćao sam se medicinskim tehničarima sa „izvolte, gospodine Drakula“! Verujte mi da nisu krili ponos u svojim očima na sopstveno grofovsko poreklo. Danas moja krv više nikom nije potrebna i kažu da je dovoljno što mi uzimaju od penzije jer ispada na isto. A i grofova je sve manje. Još gore je kada odem na dobrovoljno davanje glasova. Tamo se osećam kao krme u Teheranu na Baš–čaršiji. Svi me gledaju ispod oka, zveraju i pokušavaju da dokuče u koju ću se kaljugu umočiti. A meni, kao i svakoj drugoj svinji, leži svaki kalj i svako blato. Samo da je glib dovoljno mokar, ali ne i transparentan kao bistra voda u fontani gde se sve vidi i sve zna.

Jedino što mi se sviđa jeste kada odem lekaru, a on, pre nego što me i pogleda, ljubazno pita: Koliko imate godina? Šta vam bi da dođete?

– Žalim se na povišeni pritisak, – kažem.

– Znači vi ste nezavisni i slobodni novinar… strani plaćenik … prodana duša… peta kolona. Džabe ste došli, tome nema leka – deklamuje doca ne dižući glavu sa papira.

– Proradio mi je i kamen u bubregu – nastavljam.

– Normalno da je proradio. Svaki dan se čuje kako je nezaposlenost smanjena na zadovoljavajući nivo, a vi biste hteli da se vaš kamen provlači kroz biroe za nezaposlene. Ne može to tako! – zaključi.

– Znači, crno mi se piše, poklonim se i krenem ka izlazu dok doktor uzvikuje

– Više se nikom ništa ni crno, ni belo ne piše. Sada su recepti elektronski. Takoreći nevidljivi. Kad bismo još mogli da i pacijente učinimo nevidljivim, medicina bi nam bila kao i politika – završi doktor, pokloni se i ode na sastanak svoje stranke.

Da Vas podsetimo:  Petak 26. maj, dan bruke i sramote u Beogradu

Dragoslav Pakić

stanjestvari.com

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime