Nacionalni saveti traže od Ane Brnabić da obezbedi 201 milion dinara za RTV

0
300
Ana Brnabić / Foto: printscreen

Nacionalni saveti nacionalnih zajednica uputili su zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da se obezbedi 201 milion dinara koji je prilikom rebalansa budžeta Srbije zakinut Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Vojvodine, objavljeno je danas na portalu RTV-a.

S obzirom na činjenicu da je 1. septembra oko 200 stalnih saradnika RTV-a koji su angažovani posredstvom agencija za zapošljavanje ostalo bez posla, na sastanku Koordinacije nacionalnih saveta upućen je zahtev Vladi Srbije i da RTV-u omogući zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi.

„Doneli smo zaključak da potražimo sastanak sa premijerkom Republike Srbije sa dva zahteva. Prvi bi bio da se obezbedi tih 201 milion dinara koji nedostaju RTV-u da kvalitetno finansira sve manjinske redakcije, a druga tačka današnjeg zaključka je da komisija koja je pri Vladi Srbije da mogućnost RTV-u da zapošljava nove, mlade i obrazovane ljude na mesta sa kojih je neko otišao u penziju ili na bilo koji način otišao iz firme“, rekao je predsednik Koordinacije Nacionalnih manjina Stefan Stojkov.

Predstavnici RTV-a rekli su da „za sada nije ugroženo informisanje na jezicima nacionalnih zajednica“ i da je rukovodstvo te medijske kuće „uradilo sve kako bi zadržalo što više ljudi“. Rekli su i da je prava adresa gde se može saznati zašto je došlo do ove situacije u RTV-u zapravo Vlada Srbije.

Predsednik Nacionalnog saveta Rusina Borislav Sakač ocenio je da su nacionalne zajednice otpuštanjima na RTV-u „došle u situaciju da će im se određena stečena prava smanjiti“.

„Možda ne baš konkretno u našoj Rusinskoj redakciji. U bliskoj budućnosti – za godinu, dve, odnosno za nekoliko godina mnogi će otići u penziju i onda bismo došli do situacije da ne bismo mogli ni na koji pravni i legalni način taj broj ljudi da zadržimo“, rekao je Sakač.

Da Vas podsetimo:  Internet pretiče televiziju u popularnosti, ali ne i u informisanju

Sastanak na kojem se raspravljalo o informisanju na jezicima nacionalnih zajednica nakon otpuštanja radnika RTV-a koji su angažovani preko agencija, održan je 2. septembra u prostorijama Rusinskog kulturnog centra u Novom Sadu.

Predstavnike nacionalnih saveta su o aktuelnoj situaciji u RTV-u informisali glavni i odgovorni urednik Drugog programa Televizije Vojvodina Mirko Kanjuh, glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radija Vojin Popović i njegova pomoćnica Zlatica Njaradi.

Učesnici sastanka izrazili su nadu da će sastanak sa premijerkom biti održan što pre i da će rezultat biti pozitivan.

Izvor: UNS / Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime