Nastavnik iz Niša štrajkuje glađu ispred Vlade zbog oduzete licence

0
820

Bivši nastavnik istorije u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Živadin Disić, kome je oduzeta licenca zbog obračuna sa kolegom, već drugi dan štrajkuje glađu ispred Vlade Srbije, jer mu Ministarstvo prosvete nije vratilo dozvolu za rad, koja mu je oduzeta pre završetka sudskog postupka zbog incidenta u školi.

disić
Živadin Disić

On objašnjava da je njegovom kolegi, nastavniku matematike Ljubiši Diniću iz škole “Ćele Kula” u Nišu, po odluci Ministarstva, vraćena licenca koja mu je oduzeta pre okončanja radnog spora, jer je zaključeno da je oduzimanje dozvole za rad bilo nezakonito.

Pravni stav ministra za neke važi, za neke ne važi. Štrajk nema veze sa presudom, niti sa drugim stvarima. Ministar je u rešenju o vraćanju licence kolegi naveo da je njeno oduzimanje pre okončanja radnog spora nezakonito i da se time uskraćuje jedno od osnovnih ustavnih prava – pravo na rad. Po tom osnovu je on, na zahtev, vratio licencu, a meni je na zahtev odgovoreno negativno – objašnjava Disić.

Sa njim, ispred zgrade Vlade u Beogradu, zbog toga što im je oduzeta dozvola za rad, štrajkuju kolege Smilja Janković iz Novog Sada i Petar Blagojević iz Kragujevca.

Ovde čekamo ispred Vlade sa zahtevom da nas primi premijer i da mu kažemo koji je problem. Ne bismo bili ovde da ne očekujemo pozitivan odgovor, mi smo rešeni da istrajemo do kraja pa kako bude – dodaje Disić.

Podsetimo da su početkom februara 2015. godine, zbog incidenta ispred učionice u školi “Sveti Sava”, vođeni disciplinski postupci protiv Disića i njegovog kolege, takođe istoričara, Igora Đorđevića.

Zbog ovoga su obojica prekršajno kažnjeni sa po 15.000 dinara, a u presudi se navodi da su jedan drugog vređali i time povredili Zakon o javnom redu i miru.

Da Vas podsetimo:  Doktorat Siniše Malog: Nova odluka ne stavlja tačku na proces

U presudi od 16. marta 2016, koju je kasnije, prema Disićevim rečima, potvrdio i Apelacioni sud, navodi se i da je Igor Đorđević, Disića telom pokušao da pribije uz vrata i da mu je rukom zakačio naočare.

Disić kaže da od oktobra 2015. nema dozvolu za rad, a kako sud nije utvrdio da je on i udario kolegu, smatra da je prema njemu učinjena nepravda i da je trebalo da bude vraćen na posao.

V. M.

www.južnevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime