Naučno-tehnološki park “Beograd” i dalje poluprazan

0
2827

Više od 24 godine i deset miliona evra bilo je potrebno da Naučno-tehnološki park “Beograd” počne sa radom. Namera je bila da se pristupačnim cenama zakupa pomogne razvoj preduzeća koja se bave inovacijama u svojim oblastima, ali i da se kompanije povežu. Dve godine nakon završetka radova, sudeći prema broju useljenih kompanija, a njih je samo tri, čini se da Naučno-tehnološki park (NTP) nije opravdao zamišljenu ideju.

IMG_4825

“Previše je kompleksno i drugačije u odnosu na sve što se do sada u Srbiji razvijalo. Ali, moralo je da prođe neko vreme da bismo shvatili kako bi ovo trebalo da funkcioniše”, kaže za Istinomer Gordana Danilović Grković, koja je na mesto direktorke Parka postavljena u aprilu, dok je sam NTP registrovan tek u martu ove godine.

IMG_4822

Ona ističe da je donedavno kompleksom upravljala Jedinica za upravljanje projektima (JUP) Ministarstva prosvete, kao privremena uprava.

“To je bila greška prethodnog Ministarstva prosvete, jer je to preduzeće inače zaduženo za nadgledanje izgradnje, a ne za upravljanje. Razvijamo park od nule. Nameravamo da privučemo tehnološko-razvojne kompanije iz zemlje i inostranstva i izgradimo brze veze sa univerzitetima. Dakle, cilj je transfer znanja i tehnologija”, kaže direktorka.

Kako bi sve trebalo da funkcioniše?

Koncentracija više dobrih, razvojnih, kompanija na jednom mestu glavni je adut naučno-tehnoloških parkova u svetu. Osim što se kompanije međusobno povezuju, stvara se i prilika za investitore da na jednom mestu sretnu potencijalne firme u koje će ulagati. Zbog saradnje sa univerzitetima, ovakvi parkovi omogućavaju razvojnim kompanijama pristup najboljim studentima. Takođe, administracija parkova omogućava kompanijama da lako i brzo zaštite intelektualnu svojinu ili dobiju informacije o svim evropskim fondovima.

IMG_4830
Gordana Danilović

“Poenta ovog kompleksa nije zakup prostora, što je možda bio razlog zbog kojeg do sada nije došlo do razvoja Parka. Naučno-tehnološki park je mesto gde se kombinacijom prostora, usluga i mreža stvarate uslove da se neka oblast brže razvija. Srbija je zemlja sa velikim istraživačkim potencijalom, ali nedostaje realizacija ideja. Ako na ovaj način pomognemo preduzećima da zapošljavaju, izvoze, prihodi u našem budžetu biće veći, razvijaće se privreda”, objašnjava direktorka Naučno-tehnološkog parka “Beograd”.

Da Vas podsetimo:  MENE JE SRAMOTA, A VAS?

Naša sagovornica je prethodno sedam godina bila na čelu Poslovno-tehnološkog inkubatora Tehničkih fakulteta. Njen posao bio je, kako ističe, da pomogne mladim, tehnički obrazovanim ljudima da pokrenu i razviju sopstveni biznis. Za to vreme, u inkubatoru je registrovano oko 50 firmi, a prošle godine njihov profit je, kako ističe, bio 4,5 miliona evra. Prve kompanije koje se već useljavaju u Park upravo su mala startap preduzeća iz tog inkubatora.

Strahinja Milenković je osnivač kompanije “3heroes Studios” i sa svojim timom trenutno radi na razvijanju igrice za Fejsbuk. Kako kaže, u tom poslu ga ne ometa administracija i papirologija, jer to za njega radi administracija Poslovo-tehnološkog inkubatora, u kome se njegova firma nalazi već godinu i po dana.

IMG_4894
Strahinja Milenković

“Kada smo otvarali firmu nismo znali šta je potrebno od dokumenata. Inkubator tu najviše pomaže – oko vođenja poslova, oko birokratskih procedura koje su neminovne. Praktično, tako možemo da se fokusiramo na naš posao, ne moramo da brinemo i o administraciji”, objašnjava Milenković.

Međutim, svaka firma u inkubatoru mora da obezbedi plate za svoje zaposlene, plati deo režijskih troškova, a to im je, kako ističu, dodatna motivacija u razvijanju kompanije, kako se ne bi “previše uljuljkali”.

IMG_4896

Uspeh inkubatora je za Gordanu Danilović Grković znak da i Naučno-tehnološki park može da postane razvojna šansa za mnoge kompanije, ali i motiv da se ovaj kompleks na Zvezdari konačno privede nameni. Na pitanje kako će Park obezbeđivati novac za održavanje, ona odgovara da je nemoguće da on na početku bude samoodrživ, već je ideja da Vlada Srbije pomogne u prve tri godine.

“Postoje režijski i drugi troškovi koje ne možete da prevalite na prvu i drugu grupu kompanija koje će biti useljene ovde. To nijedan park u svetu nije uspeo. Nažalost, do sada smo mislili da će NTP odmah biti samoodrživ, a to je nemoguće – jer u startu imamo 16.000 kvadrata režijskih troškova. Zbog toga je potrebno da deo računa u prvim godinama plaća Vlada Srbije”, govori direktorka.

Da Vas podsetimo:  Zašto je Jasenovac zabranjen za srpske zvaničnike

IMG_4913

Uz podršku švajcarske vlade nova uprava Naučno-tehnološkog parka angažovala je i slovenačke stručnjake koji će im, kako napominju, pomoći da dostignu slične parkove koji postoje u svetu. Ovih dana trebalo bi da bude objavljen i javni poziv kompanijama koje bi želele da ovaj kompleks na obodu Zvezdarske šume bude njihov novi poslovni prostor. Jedan od poslova uprave biće i analiza rasta preduzeća koja se nađu u NTP, kako bi se videli efekti njihovog rada. Plan je da se ove godine popuni 20 odsto prostora, a da se istim tempom nastavi na svakih šest meseci. Na naše pitanje koje kompanije imaju pravo da se prijave na javni konkurs, Gordana Danilović kaže da to pre sve moraju da budu tehnološko-razvojne kompanije.

“Te kompanije moraju da imaju inovacije, reference u svojoj oblasti. Potrebno je da imaju plan za razvoj, za zapošljavanje i za izvoz. To je način da se doprinese razvoju zemlje”, zaključuje Gordana Danilović Grković.

Vesna Radojević

istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime