Nerešeni kriminalni obračuni i skrivanje iza statistike

2
1277
Foto: insajder

Dvojica muškaraca izrešetana sa skutera; član kavačkog klana upucan u blizini gimnazije; pucnjava na Voždovcu, muškarac ubijen s dva metka u glavu; likvidiran momak s debelim dosijeom… Ovo su neki naslovi u protekle tri godine u novinama i na portalima.

Međutim, izjave predsednika države i ministra policije koji nakon ovakvih obračuna tvrde da je „stopa ubistava smanjena“, dodatno zbunjuju građane koji su neretko sveodoci sve brutalnijih obračuna na ulicama. Prema istraživanju Insajdera, ispostavilo se i da zvanične statiske o broju ubijenih za prethodnu godinu još nema, ali čak i da je podatak ministra i predsednika tačan, on ne govori mnogo o stanju bezbednosti, pogotovo imajući u vidu da se odgovorni za ove zločine retko i sporo privode pravdi.

Odgovorni za većinu ubistava o kojima su mediji izveštavali u prethodne tri godine, prema istraživanju Insajdera, još nisu pronađeni.

Tako nadležno tužilaštvo i policija još tragaju za ubicama suvlasnika „Pink taksija“ Teodora Gaćeša koji je ubijen u maju 2015. godine, ili za ubicama Jovice Radonjića ubijenog aprila 2015, inače ranije osuđivanog za trgovinu narkoticima.

Policija i tužilaštva još nisu pronašli ni osumnjičene za ubistvo Miloša Milanovića zvanog Japi, za koga mediji navode da je pripadao Kekinom klanu, a koji je ubijen još u januaru 2015.

Takođe, prema informacijama do kojih su došli novinari redakcije Insajder, još se ne zna ni ko je u naselju Belvil u Beogradu, u julu 2016. oko 10 ujutru sa 11 hitaca ubio Aleksandra Stamenkovića, za kojeg su mediji prenosili, pozivajući se na neimenovane izvore, da je od ranije poznat policiji.

U predistražnoj fazi je i dalje i slučaj ubistva vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. u mafijaškom obračunu u blizini Centralnog zatvora u Beogradu. Ovo posebno čudi imajući u vidu reakciju najviših predstavnika države, koji su nakon ovog ubistva najavili čak obračun s uvoznom mafijom.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji pola miliona apsolutno siromašnih, dva miliona u riziku

Nadležni još ne znaju ni ko je ubio Teodoru Kaćanski sredinom novembra 2016. kada je preparkiravala džip njenog dečka ispred stambene zgrade u kojoj stanuju u Novom Sadu.
I u 2017. „sačekuše“ i pucanje s motora u pokretu

Početak prošle godine obeležila je vest da je pronađeno telo muškarca na tramvajskim šinama u centru Beograda. Nakon nekoliko meseci, uhapšena su dvojica osumnjičenih za pomaganje u ubistvu dok je direktni izvršilac ovog ubistva nadležnim institucijama i dalje nepoznat.

Među uhapšenima kome je nedavno počelo suđenje je i Veljko Belivuk, vođa navijača Partizana i blizak prijatelj ubijenog Aleksandra Stankovića.

I prošle godine građani su bili svedoci mafijaških obračuna, pa su tako u sred dana, na Voždovcu, i dalje nepoznati izvršioci sa skutera u pokretu upucali Ivana Ćirića i Ivana Milića. I u ovom slučaju i dalje nije pokrenuta istraga.

U sred dana, u junu prošle godine, ubijeni su Aleksandar Barjaktarević i Žarko Savić, za koje se takođe u medijima navodilo da su od ranije poznati policiji. Kako u Višem tužilaštvu u Nišu navode za Insajder, još se traga za izvršiocima ovog krivičnog dela.

Novembra prošle godine u Novom Sadu, „likvidiran“ je i Marko Markuš, ranije poznat policiji. Počinioci ovog ubistva, takođe, još nisu pronađeni, a u Tužilaštvu za Insajder navode da se sprovode sve istražne radnje.

Za ubicom Radomana raspisana međunarodna poternica

Krajem januara 2015. godine ispred lifta podzemne garaže, na Novom Beogradu ubijen je Cetinjanin Goran Radoman, za koga mediji navode da je saradnik Darka Šarića. Kako u Tužilaštvu za organizovani kriminal navode za Insajder, u njegovom slučaju identifikovan je osumnjičeni za ovo krivično delo ali se on nalazi u bekstvu i za tim licem je raspisana i međunarodna poternica.

U takozvanoj „sačekuši“ krajem prošle godine ubijen je i advokat pripravnik Nemanja Stojanović u Jagodini. Napadač ga je čekao ispred zgrade u kojoj živi i ubio na licu mesta. U ovom slučaju, kao i prethodnim, izvršioci nisu pronađeni.

Sam početak ove godine obeležilo je ubistvo u centru Beograda, u blizini škole na Vračaru, kada je hicima iz vatrenog oružja ubijen Davorin Baltić, povezan sa crnogorskim Kavačkim klanom. Ni u ovom slučaju još niko nije uhapšen.

Poslednje u nizu ubistvo koje je imalo elemente kriminalnih obračuna je i ubistvo mladića na Voždovcu koga povezuju sa crnogorskim kriminalnim klanom. Njega je, prema pisanju medija, ubica čekao ispred menjačnice i pucao mu u glavu.

Nakon ovog ubistva, ministar policije Nebojša Stefanović, izjavio je da će se ljudi iz beogradske policije u narednim danima oglasiti sa informacijama poručivši da policija ima veliki broj rešenih slučajeva.

„U 2017. imali smo najmanji broj ubistava u proteklih 20 godina“, rekao je tada, između ostalog, ministar policije.

Podatak o smanjenom broju ubistava izneo je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle ubistva mladića ispred beogradskog kluba „Nana“ na Senjaku sredinom decembra prošle godine.

„Sinoć sam video da je bilo neko ubistvo u Beogradu. A kad pogledate, manje ih je nego što je bilo prošle godine. Kad pogledate, četiri puta ih je manje nego što je bilo recimo 2003. godine. A 2003. ih je bilo više nego što ih je bilo 1995, a vi pričate o povratku u devedesete, umesto da pričate o povratku u dvehiljadite“, rekao je tada predsednik.
Ubistva u Srbiji u brojevima

Podatke o kojima govore ministar policije i predsednik države novinari redakcije Insajder pokušali su da provere u Republičkom zavodu za statistiku.

Podaci o broju ubistava za prethodnu 2017. godinu, međutim, još ne postoje.

Prema podacima koje su nam dostavili, tokom 2014, 2015. i 2016. godine u Srbiji je ubijeno najmanje 339 osoba.

Prema podacima gradskog Sektora za statistiku u Beogradu je za prethodne četiri godine ubijeno skoro 100 ljudi.

Mina Milanović

insajder.net

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime