Nismo potpisali da ćemo preseliti ambasadu u Jerusalim

2
260
Suzana Vasiljević / Foto: YouTube Screenshot

„Mi ništa za sada nismo prihvatili, nije ništa potpisano. Vi znate da ta tačka jeste u papiru Prištine, ali nije u papiru Srbije. Znači, nema je na našem papiru.“ – Savetnica  za medije predsednika Republike o preseljenju ambasade u Jerusalim. (TV Prva, 9. 9. 2020. godine)

Savetnica predsednika Republike za medije Suzana Vasiljević izjavila je da preseljenje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim nije definitivno i da se ta tačka ne nalazi u Sporazumu koji je Srbija potpisala u Vašingtonu.

 TV Prva, 9. 9. 2020. godine

„To (preseljenje ambasade u Jerusalim) nije konačna odluka. O tome se razgovaralo. Vi znate da je predsednik na AIPAK-u, kad smo u martu bili u Americi, da je on najavio otvaranje Kancelarije privredne komore i državne kancelarije. O sledećim koracima će se naravno razgovarati i to sve zavisi… Zavisi i od postupaka Izraela nakon toga. Mi ništa za sada nismo prihvatili, nije ništa potpisano. Vi znate da ta tačka jeste u papiru Prištine, ali nije u papiru Srbije. Znači, nema je na našem papiru. Tako da, videćemo kako će se situacija razvijati i kako će se Izrael u budućnosti ponašati kada je u pitanju njihov odnos sa Kosovom.”

Međutim, da se ta tačka nalazi na sporazumu koji je potpisao Vučić, svedoči i snimak TV Pink, u kojem upravo predsednik Srbije pokazuje tekst Sporazuma i obrazlaže šta je u Vašingtonu dogovoreno.

 TV Pink, 4. 9. 2020. godine
‘Dakle, da ne bi bilo… Ja imam dve fascikle ovde, kao što vidite. Ovo je fascikla… Ovo je ono što je potpisao predsednik Tramp, ovo je ono što sam potpisao ja. Pogledajte. Je l’ tako? I ovo je na njihovom originalnom papiru. Ovo su originali sporazuma koje imamo, ovo nisu nikakve kopije. Ovo je ono što mi nosimo u Beograd.’

Tekst sporazuma još nije dostupan ni na jednom sajtu zvaničnih državnih institucija, a Suzana Vasiljević je u emisiji TV Prva istakla da je fotografiju dokumenta objavila 15 minuta po potpisivanju.

 TV Prva, 9. 9. 2020. godine
‘Ja sam ga objavila, poslali smo ga medijima bukvalno 15 minuta po izlasku iz Bele kuće i po potpisivanju, objavljen je, fotografija sporazuma’, kazala je Vasiljević.

A tačka 16 glasi: „Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.“

Da Vas podsetimo:  Incidenti samo na Glavnom odboru opozicionih stranaka

Budući da se na dokumentu koji je pokazivao predsednik Srbije jasno vidi da u tački 16 piše da Srbija ima obavezu da do 1. jula naredne godine prebaci ambasadu u Jerusalim, izjavu savetnice za medije predsednika Republike ocenjujemo kao – neistinu.

Izvor: Istinomer

2 KOMENTARA

  1. Они су Сања били опчињени Трампом јер нису ни сањали да ће икад таква фаца (за њихов домет) да их погледа а камоли прими, макар на столичици у свом кабинету. Од те опијености нису ни могли да мисле о томе шта потписују. Коме је то битно кад су се ненадано нашли у тако невероватној ситуацији. Тада су мислили само о томе шта ће све испричати својим унуцима кад остаре. А још кад су и хемијску добили, е то их је дотукло.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime