Njuz.org: Više od 70 odsto novinara izloženo cenzuri

0
933

Medijski prostor u Srbiji nije slobodan i više od 70 odsto novinara bilo je izloženo cenzuri, rezultati su danas predstavljenog istraživanja u organizaciji Udružnja građana Njuz.org.

torturaFoto: webtv.rs

Medijski prostor u Srbiji nije slobodan i više od 70 odsto novinara bilo je izloženo cenzuri, rezultati su danas predstavljenog istraživanja u organizaciji Udružnja građana Njuz.org.

U istraživanju je učestvovalo 107 ispitanika i, mada uzorak nije reprezenatavan, omogućava pouzdano zaključivanje, rečeno je na konferenciji na kojoj nije iznet tačan podatak koliko je novinara zbog pritisaka i cenzure dalo otkaz, iako je, kako je navedeno, takvih kolega bilo.

Istraživanje je pokazalo da je mnogo više novinara koji su doživali cenzuru, ali nisu u stanju bilo šta da promene, zbog egzistencijalnih problema, rečeno je na skupu.

Analitičarka podataka Marica Gavrilov rekla je da se cenzura sprovodi nad medijskim poslenicima oba pola, ali česće pritiske trpe novinarke.

Takođe, istraživanje je pokazalo da je među ispitanicima izuzetno visok stepen saglasnosti da medijsko okruženje u Srbiji nije slobodno i da položaj novinara nije bolji nego pre pet godina.

Pritisci, kako je rečeno, dolaze iz spoljašnjeg, ali i iz internog okruženja, od urednika, vlasnika medija…

„Faktori od kojih najviše zavisi izloženost cenzuri su blizina vlasti i novac“, rekla je Gavrilov i podsetila da se cenzura sprovodi na različite načine, najčešće neobjavljivanjem sadržaja ili bitnom izmenom smisla sadržaja, do neprepoznatiljivosti.

Ispitanici smatraju da profesionalno povezivanje i udruživanje, lični integritet novinara, primena zakonskih rešenja, poboljšanje društvenih prilika, mogu doprineti poboljšanju stanja u pogledu prisustva cenzure u medijima.

Istraživanje je spovedeno u okviru projekta „Sloboda slobodi govora“.

NUNS / Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime