Nova vlada stara politika?

0
839

U Skupštini Srbije počela je vanredna sednica na kojoj najkasnije do 30. juna treba da bude izabrana nova Vlada Srbije. Ukoliko se to ne dogodi biće raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Foto Srđan Ilić Skupština ilustracijaNa dnevnom redu je Predlog Zakona o izmenama Zakona o ministarstvima. Očekuje se da će glasanje o Predlogu biti u ponedeljak. Ukoliko se usvoji, predsednica parlamenta Maja Gojković treba da zakaže novu vanrednu sednicu na kojoj mandatarka za sastav nove Vlade u ekspozeu izneti plan rada nove Vlade i sastav kabineta.

Inače, prema Predlogu Zakona o izmenama Zakona o ministarstvima, uvode se dva nova minstarstva – za ekologiju i za evropske integracije, pa će tako buduća vlada imati 18 umesto 16 ministarstva.

Uvođenje dva nova minstarstva nije neočekivano, pre svega Ministarstva za evropske integracije. Naime, na čelu pregovaračkog tima sa EU bila je ministarka Jadranka Joksimović. Uvođenje ovog ministarstva je i poruka EU o značaju koji Srbija pridaje evrointegracijama. Gotovo je izvesno da će na čelu ovog ministarstva biti upravo Jadranka Joksimović, a njegovim formiranjem, prema najavama, prestaje da radi Kancelarija za evropske integracije.

O uvođenju posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine razgovaralo se prilikom formiranja prethodne Vlade 2016. godine. Tada ova namera nije realizovana zbog nedostatka vremena da takvo rešenje prođe skupštinsku proceduru. Tako je ekologija ostala u okviru Ministarstva poljoprivrede.

Briga za životnu sredinu i evropska sredstva

Ko će biti novi ministar ekologije saznaćemo tek u ekspozeu mandatarke za sastav nove vlade Ane Brnabić. Mediji međutim već uveliko prenose zainteresovanost Socijalističke partije Srbije za mesto ministra ekologije imajući u vidu i činjenicu, a tome u prilog ide i najava predsednika Aleksandra Vučića da će SPS imati više ministarskih mesta u novoj vladi.

Da Vas podsetimo:  Đavo je u informacijama koje želite da čujete

Nezvanično se kao kandidati spominju predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić, dosadašnja ministarka bez porfelja Slavica Đukić Dejanović, ali i sekretar Grada Beograda za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Pojedini mediji kao mogućeg kandidata za ministra ekologije navode dosadašnjeg ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića, ali su se mogla pročitati i nezvanična saznanja da se SPS neće lako odreći ovog resora.
Interesovanje za ovo ministarstvo nije bez osnova imajući u vidu da će ono u procesu pridruživanju EU raspolagati velikom količinom novca.

Poglavlje 27 u pregovorima sa Evropskom unijom jedno je od najkompleksnijih i najskupljih.

Prema izjavama zvaničnika, usklađivanje sa ekološkim stadardima EU koštaće najmanje 10,5 milijardi evra do 2030. godine, a najveži deo sredstava povlači se iz evropskih fondova.

Srbija je u ovoj oblasti uradila najmanje, a koliki posao predstoji jasno je iz podatka da je potrebno doneti oko 700 propisa.

Iako je bilo najava da će Srbija poglavlje 27 otvoriti u 2016. godini država je za otvaranje poglavlja dobila „zeleno svetlo“ tek u januaru ove godine a otvaranje poglavlja srpski zvaničnici očekuju tokom ove godine.

Na značaj ovog ministarstva ukazuje i procena savetnika u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredina Milana Stevanović da će za pitanja iz oblasti ekologije “biti potrebno 1000 osoba za pregovarački proces sa EU”.

Za pojedine ministre garantovane pozicije i u novoj vladi

Ono što je za sada izvesno a, što je potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić je da Dušan Vujović ostaje na mestu ministra finansija. Lider SPS Ivica Dačić će zadržati mesto prvog potpredsednika Vlade i šefa diplomatije. Zorana Mihajlović očekuje da nastavi da vodi resor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pojedini mediji prenose nezvanična saznanja da se u Skupštini očekuje burna rasprava oko resora, pre svega zbog stavova opozicije o pojedinim personalnim rešenjima.

Da Vas podsetimo:  Novi dokazi da je Sveti Sava bio prvi srpski patrijarh

Blic i Danas prenose nezvanična saznanja da bi Slavica Đukić Dejanović mogla da zameni Maju Gojković na funkciji predsednice parlamenta, dok bi u tom slučaju Gojkovićeva prešla da vodi Ministarstvo kulture i informisanja.

Ime Branka Ružića nije vezano samo za ministra ekologije, već se smatra da je on najozbiljniji kandidat da nasledi Anu Brnabić na mestu ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Velika je verovatnoća da se iz Novog Sada u Beograd preseli i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je važio za jednog od glavnih kandidata SNS-a za madantara za sastav nove vlade. Prema pisanju medija, ukoliko socijalisti dobiju resor ekologije, Vučević bi dobio resor državne uprave i lokalne samouprave.

Partijski ili po stručnosti

Posle višednevnog licitiranja o tome da li će Ana Brnabić imati stabilnu većinu u parlamentu, SNS-a je saopštio da će mandatarku podržati 129 poslanika, a prema zvaničnim najavama o podršci većine koalicionih partnera, očekuje se da će izbor primijerke podržati oko 155 poslanika.

Zato je licitiranje koliko glasova će dobiti prva žena na čelu Vlade, uz to i pripadnica LGBT populacije, više je ličilo na loše režiranu pozorišnu predstavu nego na ozbiljnu zabrinutost za većinu. Za sada su pred Vučićevim argumentima ostali “nesalomivi” Dragan Marković Palma i Muamer Zukorlić, ali nisu najavljene nikakve sankcije u slučaju “neposlušnosti” prilikom glasanja o novoj vladi.

Ono što je bitno za građane je da će, sudeći prema imenima koja se pominju u javnosti poslednjih dana, resori u novoj vladi i ovoga puta služiti pre svega za zadovoljavanje partijskih apetita koalicionih partnera.

Ekspoze, po svemu sudeći, neće doneti zaokret u politici Srbije. To će biti vlada kontinuiteta, a njene smernice je već odredio predsednik Vučić.

Da Vas podsetimo:  Prvo napadnu i ispljuju, a onda preuzmu ideju

Ukratko – Ana Brnabić će voditi ekonomiju i čuvati državnu kasu, a Ivica Dačić će se baviti političkim pitanjima. Analitičari ovakave najave vide kao nastavak politike Srbije “i zapad i istok”.

Nova vlada, prema nekim najavama, imaće jedan problem manje – briselski pregovori sa Prištinom mogli da budu podignuti na nivo predsednika Srbije, a takvu mogućnost najavio je upravo predsednik Aleksandar Vučić.

Nastavak “bumbar principa”?

Istovremeno, ministar finansija Dušan Vujović nedavno je upozorio da bar „potpredsednička mesta ne dele politički već funkcionalno“.

U Srbiji, po njegovim rečima, postoji problem upravljanja, koriste se zastarele metode, „bumbar princip i zujanje okolo“ što je pogrešno.

„Koordinacija je teška za Balkan. Ljudi koji ne shvataju da se do cilja može doći zajedničkim radom, gube vreme i prebacuju poslove na druge. Treba primeniti princip rukovodjenja“, rekao je Vujović.

Da li će Ana Brnabić ovo upozorenje shatiti ozbiljno, ili će se ipak opredeliti da pojedininim strankama da veći značaj u Vladi, što je najavio Aleksandar Vučić, biće jasno tek iz ekspozea nove premijerke.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime