Novinari: Nedopustivo ponašanje gradonačelnice Niša, kao da se sveti bivšim kolegama

0
84

Javni funkcioneri su plaćeni da budu dostupni građanima, a tu vezu najbolje ostvaruju preko medija, kaže prvi čovek NUNS-a Željko Bodrožić. Zato je nedopustivo ponašanje, kako kaže, najava gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da se više novinarima ne javlja na telefon. Sličnog je mišljenja i novinarka iz Niša Vesna Torović koja dodaje da je dodatni problem to što se Sotirovski godinama bavila ovim poslom.

Gradonačelnica je opet zanemarila činjenicu da je na javnoj funkciji i odlučila da bira medije kojima će se javljati, dok njena PR služba već bira na koja pitanja odgovara.

Bodrožić kaže da javnost mora da zna šta funkcioneri rade i mora da bude upoznata sa svim i neprijatnim i prijatnim delovima javnog rada gradonačelnice.

To je nedopustivo za javne funkcionere. Oni su plaćeni da budu dostupni, ne samo novinarima, nego građanima, a najbolje veze sa građanima imaju preko medija. Tako ispunjavaju tu svoju obavezu – rekao je Bodrožić.

Vesna Torović, odgovorna urednica portala Medijska kutija, ranije dopisnica Blica kaže da je Sotirovski jedan od retkih gradonačelnika ili predsednika opština u Srbiji iz redova SNS koji su bili novinari, a koji sada ovako demonstriraju moć.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je, nažalost, zaboravila da je nekada bila novinar. Sada stalno pokazuje bahatost i kao da želi da se sveti svojim “kolegama”. Meni lično je neshvatljivo da kao političarka pokazuje toliku neprofesionalnost jer ne može zbog lične sujete da prihvati da je kritikuju – kaže Torovićeva.

Ona podseća i na nedavne izjave Sotirovski kada je pojedine medije etiketirala da su Đilasovi i da ih finansiraju strane ambasade.

Izjava da su svi mediji kritički nastrojeni prema njoj i lokalnoj vlasti u Nišu “Đilasovi plaćenici” i da se stalno žale ambasadorima inostranih zemalja u Beogradu je najbolji dokaz da Sotirovski želi da nas vrati u vreme JUL-a kad su se tako čelnici države Srbije i Crne Gore ophodili prema medijima koji nisu pod patronatom Slobodana Miloševića i Mirjane Marković – upozorava Torovićeva.

Put nazad skoro nemoguć

Dragana Sotirovski je godinama radila kao novinarka i dopisnica RTS-a iz Niša. Bila je i šefica dopisništva, a i sama se dičila brojem nagrada koje je dobila dok je radila taj posao.

Da Vas podsetimo:  Više pritisaka i napada na novinare tokom vanrednog stanja u Srbiji 2020. godine

Međutim, Bodrožić kaže da tim gore njeno ponašanje sa mesta gradonačelnice.

Ovde je posebno problem što je ona bila novinarka i što se sada kao političarka ponaša gore i od svojih partijskih kolega koji su se pokazali kao oni koji ne cene niti novinare, niti medije, niti javnost. Ona je pokazala svojim stavovima i istupima da nije razumela šta je novinar ni kada je bila novinar. A sada tek ne razume i pravi greške – kaže Bodrožić.

Dodaje da će i mandat proći, a on ne veruje da će Sotirovski sa takvim stavovima i ponašanjem biti ponovo novinarka i moći da radi u javnom interesu.

Podsetimo, ona je u razgovoru sa novinarkom oko rekonstrukcije Trga kralja Milana rekla da se više neće javljati na telefon, jer novinari treba da komuniciraju sa PR službom.

Na konstataciju da PR služba selektivno odgovara, pojasnila je da to zavisi da li su pitanja “kako treba”.

Izvor: Južne vesti
Autor:A. Stankov

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime