Novosadska racija najtragičniji događaj u istoriji grada

0
1108

Novosadska racija jedan je od natragičnijih događaja u istoriji Novog Sada i grad će zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno Eparhijom bačkom i jevrejskom opštinom obeležiti taj tragični datum, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević je na konferenciji za novinare istakao da se, dok je on na mestu gradonačelnika, nikada više neće dovoditi u pitanje odluka gradske vlasti da pomen žrtvama bude obeležen u jedinstvenom duhu, uz saradnju Eparhije bačke, Jevrejske opštine i Grada Novog Sada.

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije Miroslav Ilić izložio je detalje vezane za obeležavanje 72-godišnjice tragičnog događaja, koji se odigrao od 21. do 23. januara 1942. godine, a u kojem je stradalo nekoliko hiljada civila.

Prema njegovim rečima, centralni program obeležavanja Novosadske racije počeće u četvrtak, 23. januara, u 12 sati na Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica“.

“Delegacije će zatim položiti vence na spomenik „Porodica“ u prisustvu ambasadora Mađarske i Izraela, a sa broda rečne ratne flotile biće spušteni venci u Dunav”,  ploče na novosadskoj plaži “Štrand gde se i odvijao sam čin racije.JGSP je obezbedilo i dva autobusa koji će biti parkirani na štrandu kao pomoć sugrađanima koji nemaju prevoz,rekao je Ilić i pozvao sugrađane da prisustvuju  pomenu.

kanal9tv.com

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime