O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (194)

0
891

Matić: Jugoslavija ne zaslužuje satanizaciju

maticN o v i  S a d (Tanjug) – Objektivne činjenice u oblastima koje u bitne za Jugoslaviju i za njenu komunikaciju sa svetom su takve da ona ne zaslužuje nikakvu satanizaciju, izjavio je za novosadski list „Dnevnik“ ministar Goran Matić.

Zahvaljujući tome, dodao je Matić, „mi nemamo od čega da se branimo i as osnovni stav je da jednostavno poslažemo činjenice i pokažemo međunarodnoj zajednici realnu sliku o ovoj zemlji, o društvenim, političkim i ekonomskim reformama i procesima“.

On je rekao da se, „zbog politizacije jugoslovenskog društva, došlo u situaciju da se informisanje vrednuje prema nekoliko listova, ili možda nekoliko tv kanala, a u stvarnosti je reč o bogatstvu od preko 2.500 javnih glasila“.

Najavljujući donošenje novog saveznog zakona o informisanju, Matić je rekao da će on „u pravoj meri izraziti demokratske tokove, prava i slobode, ali i obaveze na jugoslovenskom informativnom prostoru“.

Dodao je da u načinu na koji dopisnici stranih sredstava informisanja izveštavaju iz Jugoslavije ima pozitivnih promena i da se postepeno menja medijska slika naše zemlje svetu.

Matić je napomenuo da niti je bilo, niti će biti smetnji stranim dopisnicima da izveštavaju iz Jugoslavije, dodajući a jednak tretman ima i 25 novinara iz bivših jugoslovenskih republika, akreditovanih u Beogradu.

Odnos prema njima, rekao je Matić, Jugoslavija zasniva „na profesionalizmu, dobroj volji i našem tradicionalnom gostoprimstvu, ali i principima reciprociteta u slučajevima kad dolazi do odstupanja od tradicionalnog ponašanja“.

maj 1997.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime