O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (211)

0
881

Milan Bulajic tumbNad jasenovačkim strahotama zgražavali su se čak i nacisti.

Hitlerov predstavnik u Zagrebu, general Gleze fon Horstenau zapisao je u svom dnevniku 1942. godine da su ustaški logori u Nezavisnoj državi Hrvatskoj „vrhunac groze“.

Artur Hefner, nemački oficir za transport radne snage za rajh, napisao je iste godine za Jasenovac da je „logor najgore vrste, koji se jedino može uporediti sa danteovim paklom“.

Direktor muzeja genocida Milan Bulajić kaže da je „mlada hrvatska demokracija“ još od stupanja na vlast 1990. godine, preuzimanjem ustaških simbola i tolerisanjem ustaške ideologije, pokazala da sledi politiku ustaške Nezavisne države Hrvatske.

Bulajić je i ovom prilikom ponovio jugoslovenski zahtev da se hitno obrazuje međunarodna komisija strucnjaka koja bi trebalo da utvrdi tačan broj žrtava u Jasenovcu i da doprinese međunarodnoj zaštiti kompleksa logora smrti Jasenovac, koji su u poslednjem ratu hrvatske snage oskrnavile i razorile.

Po Bulajićevim rečima, dr Majkl Bernabaum, direktor Muzeja holokausta u Vašingtonu, obećao je punu pomoć u toj međunarodnoj akciji.

(Politika, 9.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime