O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (242)

0
1739

Srpski demokratski forum iz Zagreba zaključuje da sve češći napadi i maltretiranje srpskih povratnika u Hrvatskoj imaju već takve dimenzije i učestalost da navode na zaključak o postojanju nekih centara koji usmeravaju takve „aktivnosti“ i kojima je očigledan cilj da se onemogući povratak Srba.

Veljko Džakula /foto: www.sense-agency.com.

Predsednik Foruma Veljko Džakula i sekretar Petar Lađević su na konferenciji za novinare uzrazili zabrinutost za ostvarivanje mirne reintegracije istočnih područja Hrvatske.

Upozorili su i na najnovije primere napada na srpske povratnike u Zapadnoj Slavoniji, koja je u početku bila prostor sa znatno manje takvih ispada.

Izbeglice iz Kistanja uputile su apel domaćoj i svetskoj javnosti tražeći pomoć da im se omogući povratak u rodni grad, iz kojeg su izbegli pred hrvatskom vojnom akcijom „oluja“. podsećajući da je Kistanje „vekovno sedište srspskog stanovništva, što dokazuju brojni kulturni, verski i ostali spomenici“, izbeglice kažu da je njihov grad planski naseljavan građanima hrvatske nacionalnosti „koji su u Hrvatsku došli iz sela Janjevo sa Kosmeta, koje hrvatske vlasti predstavljaju lažno svetu kao prognanike“.

Ovim nesrećnim ljudima hrvatske vlasti manipulišu još od početka krize u bivšoj Jugoslaviji“, kaže se u apelu Srba iz Kistanja.

Takođe se dodaje da Hrvati iz Janjeva ne mogu prema međunarodnom pravu da imaju tretman izbeglica, jer su svoje domove napustili pre rata, a osim toga, „država Srbija i danas čuva njihove kuće“, dok su Hrvati Kistanje opljačkali i spalili do temelja.

(Politika, Tanjug, Večernje novosti, 19.5.1997.)

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime