O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (80)

0
1055

seHrvatska postala članica Saveta Evrope

06.11.1996.

S t r a z b u r (Tanjug) Hrvatska je juče zvanično postala članica Saveta Evrope, uprkos kritika upućenih Zagrebu zbog nepoštovanja ljudskih prava i slobode štampe, izveštavaju agencije.

Dok je u sedištu Saveta Evrope u Strazburu trajala ceremonija pristupanja Hrvatske u Savet, pred palatom Evrope je protestovala grupa aktivista organizacije „reporteri bez granica“, optužujući Zagreb za ugrožavanje slobode štampe.

Povod za taj protest je sudski proces protiv novinara „Feral tribjuna“, jedinog satiričnog lista u Hrvatskoj.

MIP Hrvatske M. Granić izjavio je, posle potpisivanja Statuta saveta, Evropske konvencije o poštovanju ljudskih prava i konvencije o nacionalnim manjinama, da će njegova zemlja nastojati da razvija demokratiju, da uspostavi dobrosusedske odnose sa svima koji to žele i da sarađuje sa svim ostalim evropskim zemljama kao ravnopravni partner.

Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope L. Fišer je rekla da učlanjenje u Savet nije stizanje na cilj, već označava početak sprovođenja obaveza, preuzetih ulaskom u tu instituciju.

„Očekujemo posebno da će zadovoljavajuća rešenja biti uskoro pronađena za najosetljivija pitanja: apsolutno poštovanje prava manjina, stvarno garantovanje slobode medija, apsolutno poštovanje demokratskih principa, posebno na lokalnom nivou i uspostavljanje saradnje sa međunarodnim tribunalom za nekadašnju Jugoslaviju“, naglasila je Fišer, dodajući „ukoliko bude potrebno, nećemo štedeti kritike“.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime