O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (86)

0
962

Galbrajt: Hrvatska sprečava povratak Srba

2015-11-01_13313511.11.1996. Galbrajt je posebno istakao da, isto kao sto Hrvati, Mađari i pripadnici drugih naroda, „imaju pravo da se vrate u Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem, tu mogu da ostanu svi koji su došli iz drugih područja Hrvatske, uz ista prava, uključujući i pravo glasa“.

„Sve što sam pomenuo predstavlja neprekidnu obavezu hrvatske vlade, ali zahtevaju i dobru volju hrvatskih Srba“, kazao je on i dodao da ga je u velikoj meri ohrabrio nedavni susret najviših predstavnika hrvatske i sremsko-baranjske oblasti.

Podsećajući na događaje koji su prethodili potpisivanju Erdutskog sporazuma, Galbrajt je rekao da je „pred napredovanjem hrvatskih snaga Krajinu napustilo 180.000 Srba i da je svaki od tih odlazaka predstavljao pojedinačnu tragediju: uništen dom, opljačkanu imovinu, prestrašenu decu, ubijene voljene osobe“.

Dodao je da je „bilo neoprostivo“ ono što se događalo posle te hrvatske operacije, nazvane „Oluja“.
Pozvavši Srbe i Hrvate na definitivno pomirenje, Galbrajt je naglasio „da pomirenje zahteva priznanje da su u ovom ratu trpeli i jedni i drugi i da ispitivanje ko je više patio, ničemu ne sluzi“.

Galbrajt je izjavio da je formirana međunarodna komisija za praćenje ostvarivanja Erdutskog sporazuma, u kojoj su predstavnici SAD, Rusije, Francuske, V. Britanije, UN, EU, OEBS i Veća Evrope.

„Osnovni cilj ove komisije je praćenje onih odredaba sporazuma koje govore o ostvarivanju ljudskih prava, istraživanje svih navoda o njegovom kršenju i donošenje odgovarajućih preporuka“, precizirao je ambasador.

Svečanosti su prisustvovali norveški diplomata T. Stoltenberg, koji je zajedno sa Galbrajtom bio posrednik u sprsko-hrvatskim pregovorima koji su doveli do potpisivanja sporazuma, kao i administrator un Z. Klajn koji je pozvao i Srbe i Hrvate da još jednom pruže šansu miru.

Da Vas podsetimo:  Smrtnu kaznu vratiti na 10 godina posle Vučićeve vlasti

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime