Jesen je, bundeve su zrele i spremne za upotrebu. Pored toga što su vrlo ukusne isto tako su i veoma zdrave, pa uz pomoć njih možete da pripremite raznorazne slasne, a korisne đakonije.
Potrebno je: 250 grama brašna, 250 grama kukuruznog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 2 jaja, 2,5 dl pasirane bundeve, 1 kašika ulja bundeve, 100 grama maslaca, 1 kašikica soli, 1 kašika šećera, mleko po potrebi, 1 umućeno jaje, semenke bundeva.
Priprema: Oguljene komade bundeva dinstajte na laganoj vatri sa malo tečnosti dok ne omekša, pa usitnite mikserom ili viljuškom. Pomešajte prosejano pšenično brašno kao i kukuruzno sa praškom za pecivo, šećerom i solju. Dodajte omekšali maslac, ulje, jaja, pasiranu bundevu i po potrebi mleko ako vam je previše tvrdo. Umesite testo koje ne bi trebalo da se lepi za prste. Rastanjite ga na debljinu prsta. Čašom ili okruglim kalupom izrežite krugove i slažite u nauljeni pleh. Premažite pogačice razmućenim jajetom i pospite semenkama bundeve. Pecite na 200 stepeni oko 15-30 minuta.
www.opanak.net