Obrazovanje za političare sa posebnim potrebama

0
1299

Naša je država sasvim posebna jer je partijska knjižica važnija od đačke, a političari su osobe sa posebnim potrebama – potrebama da imaju diplomu po svaku cenu

Obrazovanje ima u korenu reč obraz, ali kod nas se često dešava da diploma kao dokaz obrazovanja nema nikakve veze sa obrazom. Naime, diploma, kod nas se može steći običnim i neobičnim načinom. Obični način koji je uveliko prevaziđen i zastareo, nedemokratski, podrazumeva redovno školovanje, gde posle mnogo godina učenja, osoba koja je pametna, uporna, vredna, dobija diplomu, pa potom stekne položaj. Neobičan, odnosno moderan, demokratski način, sticanja diplome je skroz suprotan i karakterističan je za poseban soj (ljudi?) – političare. Naime, oni prvo steknu položaj, pa potom dobiju diplomu, odnosno period sticanja diplome je kratak – vrlo kratak – najčešće se to dešava preko noći, što je potpuno razumljivo, jer danju, žrtvujući se, oni vode računa o narodu, a noću o sebi, to jest o sopstvenom obrazovanju. Zbog toga je naša država posebna, sasvim posebna, jer je partijska knjižica važnija od đačke, a političari su osobe sa posebnim potrebama – potrebama da imaju diplomu po svaku cenu. To opet ima za posledicu da oni sa đačkom knjižicom čekaju na birou, a oni sa partijskom rade u birou.

Kada je već o položajima reč i tu je naša država posebna, sasvim posebna jer su političari spremni da sopstvene položaje brane svim sredstvima, ne žaleći ni tuđe živote, što je samo nastavak tradicije, jer su neki drugi Srbi, pre stotinak godina, položaje takođe branili svim sredstvima, ne žaleći ni sopstvene živote.

Sve ovo je potpuno razumljivo jer uz visok položaj ne ide niska diploma, a pošto uz visok položaj ide i visoka plata, nije čudo što imamo poplavu i doktorata. Zbog toga je naša država, posebna, sasvim posebna, jer sve države imaju diplomatiju, a naša ima i diplomaniju.

Da Vas podsetimo:  Gradski farmeri – hit i u Srbiji: Žive usred velegrada, a gaje hranu kao na selu!

Zaključak je da je naša država posebna, sasvim posebna, jer samo kod nas postoje dve kategorije ljudi: Oni sa obrazovanjem i diplomom i oni sa diplomom bez obrazovanja. Prva kategorija odlazi u inostranstvo zbog boljeg života, druga ostaje ovde zbog boljeg života.

Ljubiša Spasojević
stanjestvari.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime