Odluka nije laka, ali dokle tako…

8
1224
Foto: pixabay.com

Odluka nije laka, ali dokle tako … Gostujući ovih dana u jutarnjem programu televizije Prva predsednik Vučić reče: Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu koju neće moći da prihvati, ali neće smeti ni da je odbije. Biće to ultimatum, pojašnjava dalje Vučić. I dalje, sledi meditiranje na temu šta bi to moglo da bude, šta bismo mi njima na to rekli …. a ne smemo da odbijemo! – I šta onda, pita voditeljka. – Šta onda?, uzvraća Vučić: Pitam ja vas? … – Vi ste predsednik, ne ja, kaže mu voditeljka mirno.

I dalje sledi priča kako je on imao plan za Kosovo, kako taj plan nije bio prihvaćen … govorili su – ti hoćeš da priznaš Kosovo … 

A istine radi, to što Predsednik sada pominje nikada nije bilo ni u jednoj ozbiljnoj raspravi – niti u Skupštini, niti na bilo kom drugom mestu. Pominjala se i nekakva razmena teritorija, ali sve je to bilo na nivou ovakvom kakvo je i ovo informisanje u jutarnjem programu o kome je reč. Navodno – ni tada, Predsednik nije smeo da kaže više, da ne otkriva naše adute, šta li … ko će to znati.

A stvar je veoma ozbiljna, Amerikanci su preuzeli inicijativu na najvišem nivou, ne verujem da će pristati na pregovore u stilu Mogerini – Vučić – Tači, pa tako godinama. A svima je u sećanju Rambuje i bombardovanje koje je iza toga usledilo. 

Niko ne spori da je u pitanju teška odluka, ali ova garnitura je i došla na vlast – i evo vladaju već osam godina, zahvaljujući Kosovu. U legendu je već ušla priča kako se Tadić na jednom međunarodnom skupu u Dubrovniku pozdravio sa Tačijem! To je maltene proglašeno za izdaju od strane ovih koji su sada na vlasti, a oni treba tu tešku odluku da donesu.

Moram na ovom mestu da citiram sebe – Još 2012. godine, u uvodu svoje knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA sam napisao:

“Nisam ja ni neki pobornik teorija zavere, ali mislim da, jednostavno, to tako funkcioniše.  Držim da nam oni, u interesu tih svojih strateških ciljeva, čak i izbore kroje, a trenutno neposredni cilj im je da završe ovo sa Kosovom. Mislili su da to mogu da sprovedu sa Tadićem, koji je demokrata po meri, dok nisu shvatili da je on obična akademska zamlata, koja se uz to i primila na lepote vlasti pa, iz straha da to ne izgubi, ne sme da se zameri onima iz (tadašnje) opozicije, jer će ga oni, uz pomoć dežurnih domaćih „patriota“ jednostavno pojesti. Kad su ovi iz Evrope to shvatili, okrenuli su se onim drugima. Ni najmanje im ne smeta što su to bivši radikali, Miloševićevi socijalisti, Mirini julovci – nema to veze, ovi drugi su robusniji i nisu toliko fini kao oni prethodni. Pitanje je samo, ko sme da „proguta žabu“, jer svima njima je Kosovo kamen za vratom. I sad imamo apsurdnu situaciju. Oni prethodni su pali zbog Kosova. Niti su se dopadali domaćim patriotama, na čelu sa ovima koji su sada na vlasti – svaki njihov, pa i najmanji korak, koji bi mogao da bude protumačen da vodi ka nezavisnosti Kosova, oštro je sasecan svim sredstvima, niti Evropi – bili su isuviše jalovi i neefikasni i ovi su im okrenuli  leđa. 

A ovi sadašnji, „piče“ ka Evropi brže nego oni prethodni i za sve što prihvate krive Borka – on je sve to već bio prihvatio pa mi sad više nemamo kud. Za onog ko se iole razume u državne poslove, to ne da nije, već ne može ni da bude tačno. Borko Stefanović, prethodni pregovarač za Kosovo, bio je državni službenik „trinaestog ranga“ i, taman da je nešto i prihvatio, to bi tek moralo da bude prihvaćeno od njegove Vlade i od nje potom formulisano kao predlog za ratifikaciju od Skupštine, gde, sasvim sigurno, ne bi prošlo zahvaljujući ovim sadašnjim koji su tada bili opozicija. A sad ovi sadašnji, na čelu sa predsednikom Vlade, koji sa te pozicije, za razliku od Borka, deluje i kao zastupnik države, prihvataju i više i brže od onih prethodnih, a sve sa objašnjenjem da je to Borko već bio prihvatio, pa, eto, sad oni nemaju kud. Ostaje tu samo jedan problem – isuviše su oni tu nac. patriota stvorili, koji su ih ozbiljno i shvatili, pa je pitanje kako će kod njih da im prođe ta priča.” 

Izgleda da je taj trenutak došao.

Porodična Manufaktura – Za našu decu! – Neću ovde o izbornom sloganu SNS-a – Za našu decu! Niti o tome da je isti takav slogan imao i Hitler (što piše u objavi P.Đ. na fejsbuku –   “Postavio sam sliku Hitlerovog predizbornog plakata iz 1933. godine, na kome je slogan „Za našu decu“, baš kao što je i slogan SNS-a u aktuelnoj kampanji…”, već da razjasnimo o kojoj se deci radi – onih hiljada mladih ljudi što u najboljim godinama napuštaju ovu zemlju i odlaze u nepoznato, ili o onima koji ovde ostaju..

A kada je o ovim drugima reč (čast onima koji tu ne spadaju) imali smo prilike da čujemo i vidimo na proslavi 30-godišnjice osnivanja SPS – Socijalističke Partije Srbije. Kako to gordo zvuči, braćo socijalisti! 

Predstavili su se kao porodična stranka, pretstavljajući svoju decu koja će nastaviti njihovim stopama. – Bio sam jako srećan pre neko veče kada su mi rekli – Vlade Zagrađanina (glavni lik iz poznate afere “koferče”) ćerka Mia i moj sin došli u SPS na Vračaru (jedna od centralnih beogradskih opština) i čekaju Ivicinog sina Luku da im pomogne i to je jedna divna stvar i zaista je lepo što naša deca veruju u našu partiju … uzbuđeno za govornicom saopštava Alekdsandar Antić, ministar za rudarstvo i energetiku, koga u delirijumu oduševljenja prekida Dragan Marković Palma koji izlazi za govornicu – Mogu da vam kažem da Socijalistička partija Srbije ima dobru budućnost sa tim mladim ljudima, jer Luka Dačić ima od koga i da nauči – Ustani Luko da bi te videli – On je promenio svoj imidž, vidite kako je lep i liči mu da bude poslanik … Potom Ivica Dačić objašnjava – Nisam ja ovde njega doveo da bi ga promovisao za poslanika (što bi Šešelj koji je svog sina Aleksandra već promovisao za poslanika bio bolji od njega) sam je došao, a tu je i moja rođena sestra … Hteo sam da vam pokažem da moja porodica stoji uz mene…  

Ni reči o onom “socijalistička”, koji vode poreklo od partizana, sem u saopštenju lidera Ivice Dačića da će i dalje sarađivati u koaliciji sa “vojvodama” iz Srpske napredne stranke, koji vode poreklo od četnika.

Breaking news – Bosna i Hercegovina – Republika Srpska, Visoka škola za primenjene i pravne nauke, PROMETEJ, Banja Luka, DIPLOMA, Ražnatović(Željko) Veljko, Diplomirani ekonomista.  

Eto i kadrova SPS-ovoj euforiji! 

Dragiša Čolić

8 KOMENTARA

 1. Izgleda da je Banja Luka najveci univerzitetski centar po broju privatnih visokih škola i privatnih fakulteta u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj? Tu se generiše i stvara „politička i intelektualna elita“ Dodikovog političkog establišmenta na čelu sa SNSD-om koji u Republici Srpskoj vlada od 1998. godine kada je Milorad Dodik započeo svoj prvi premijerski mandat. Tada je SFOR kojim su praktično upravljali Amerikanci iz Hrvatske i Brčkog dovezao helikopterom u Bijeljinu 2 poslanika (jednog Hrvata i Bosnjka), pa je Dodik prostom većinom pobedio sa dva glasa pobedio svog protivkandidata Mladena Ivanića

 2. Kosovo je vec 20 godina bezpravna crna rupa u Evropi, rupa u kojoj nista nije reseno, nista ugovoreno, nista potpisano, sve visi i sve je moguce. To posebno raduje srpsko-albansku mafiju koja diluje drogu, naftu, cigarete. I srpske i albanske politicare koji su sa njima u dilu. Nas predsednik nema onu snagu i onu velicinu koju je imao DEGOL povodom Alzira.
  Nadam se da ce status Kosova biti uskoro resen i da ce Srbi najzad uci u kolo evropskih naroda.

  • @Svedok 2. марта 2020. at 11:13
   Alžir je bio francuska kolonija, a KiM deo Srbije, odnosno tadašnje SFRJ. Kako mislite „da ce status Kosova biti uskoro rešen“, mislite na predaju Kosova od strane Vučića, pa da „da Srbi najzad uđu u kolo evropskih naroda“. De Gol je prekinuo kolonijalnu okupaciju Alžira i oslobodio ga od kolonijalne uprave Francuske. Da li Srbi treba jednostrano da se odreknu Rezolucije 1244 i od srpske teritorije naprave još jednu albansku državu? Ne može se Vučić ni u kakvom pogledu meriti sa De Golom. Što se Francuska nije odrekla Francuske Gvajane, prekomorske regije Francuske Republike, površine od 86 504 km² na teritoriji drugog kontinenta – Južne Amerike.

 3. Gostujući ovih dana u jutarnjem programu televizije Prva predsednik Vučić reče: Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu koju neće moći da prihvati, ali neće smeti ni da je odbije. Biće to ultimatum, pojašnjava dalje Vučić. I dalje, sledi meditiranje na temu šta bi to moglo da bude, šta bismo mi njima na to rekli …. a ne smemo da odbijemo! – I šta onda, pita voditeljka. – Šta onda?, uzvraća Vučić: Pitam ja vas? … – Vi ste predsednik, ne ja, kaže mu voditeljka mirno.

  Vucic zna da se o Kosovu i Metohiji ne pregovara, ono mora da se brani.
  Svojim izjavama pokusava da ubedi narod u kakvoj je teskoj poziciji i koliko je veliki patriota da ce i tu naci resenje koje ce biti iskljucivo u interesu Srbije i za dobro naroda.
  Politicki trik, politicke fraze koje vise nigde ne prolaze.
  On zna sta pise u Ustavu, Rezoluciji UN 1244 i Kumanovskom sporazumu i da mora da pregovara da se ispune odredbe tih sporazuma i sacuva Ustavni poredak. Zna Vucic i da se on tu najmanje pita, on je pesak na sahovskoj tabli i sva sreca da se pitaju Rusija i Kina. Inace bi odavno nasi politicari potpisali sve sto frau Merkel trazi.
  Briselski sporazum je protiv Ustava i on se kad tad mora ponistiti posto je ispunjen samo od srpske strane.
  Zaci Briselski sporazum su albanci vec ponistili.
  Mnogo su vise albanci svojim necinenjem pomogli Srbiji u odbrani juzne pokrajine nego nasi politicari.

 4. @Čanak 29. фебруара 2020. at 11:10
  Zasto Vucic ne kaze da ne moze uraditi ni jedno ni drugo – niti odbiti, niti prihvatiti taj ultimatum i lepo podnese ostavku na mesto predsednika Srbije. Treba da svoj mandat vrati narodu, pa ce se, valjda, u citavoj Srbiji naci kandidat sposoban da vodi zemlju i ne kuka i plasi narod. Iz svake njegove recenice se vidi da je „za sve sposoban“ i nije sramota da kaze da nesto ne moze uraditi, odnosno prihvatiti nikakav diktat od stranaca, vec treba da bude sluga naroda. Bila bi to, konacno, velika pobeda demokratije i prestanak puzanja po blatu drzave Srbije i najveca pobeda naroda od 5. oktobra 2.000 do danas.

 5. @Čanak 29. фебруара 2020. at 11:10
  Zasto Vucic ne kaze da ne moze uraditi ni jedno ni drugo – niti odbiti, niti prihvatiti taj ultimatum i lepo podnese ostavku na mesto predsednika Srbije. Treba da svoj mandat vrati narodu, pa ce se, valjda, u citavoj Srbiji naci kandidat sposoban da vodi zemlju i ne kuka i plasi narod. Iz svake njegove recenice se vidi da je „za sve sposoban“ i nije sramota da kaze da nesto ne moze uraditi, odnosno prihvatiti nikakav diktat od stranaca, vec treba da bude sluga naroda. Bila bi to, konacno, velika pobeda demokratije i prestanak puzanja po blatu drzave Srbije i najveca pobeda naroda od 5. oktobra 2.000 gdo danas.

 6. Vučić reče: „Srbija će do kraja ove godine u vezi Kosova i Metohije dobiti ponudu koju neće moći da prihvati, ali neće smeti ni da je odbije. Biće to ultimatum“, pojašnjava dalje Vučić. A taj isti Vučić je na više raznih televizija govorio da „njemu niko neće postavljati ultimatume“, pa neka bar jednom odbije taj teror „zapadnih demokratija“. Lako je Vučiću odbijati „reket urednika Tabloida Milovana Brkića, koji nikada nije ništa slagao o Vučićevim postupcima i slepe poslušnosti prema Americi i Engleskoj, a posebno Nemackoj, „zato što posebno ceni nemačku kancelarku Angelu Merkel“. E, sad što te ozbiljne pretnje Zapada nisu raspravljane tamo gde treba, a nikada ih nije bilo ni u jednoj ozbiljnoj raspravi – niti u Skupštini, niti na bilo kom drugom mestu, zato je najviše kriv sam Vučić .

 7. Шта је чудно што је Вељко (син Жељка) Ражнатовић завршио приватни економски факултет у Бањој Луци, кад је његова мајка Светлана ЦЕЦА Ражнатовић, хеликоптером Владе Републике Српске путовала из Београда више пута на Додикове промотивне концерте које је одржавала у Бањој Луци и то о трошку пореских обвезника Републике Српске. То се догађало у време Додикових породичних прослава, или предизборне кампање. Наравно, такве летове „Додикове флоте“, одбрава особно и „дрито“ Велики Баја из Лакташа, уз образложење да „посаде и пилоти морају имати довољно часова налета годишње“.

  Према списку приватних факултета (и виших школа) „високошлска едукација“ је у Бањој Луци права (порно) индустрија (курвање са дипломама). Међу студентима тих приватних образовних установа, као виц се препричава питање о завршетку студија које постављају студенти један другом – „Колико ти је остало још рата да уплатиш“, уместо питања – „Колико још испита мораш до краја да положиш?“ Што би, онда, Вељко Ражнатовић био изнимка? Једино му у Србији још преостаје нострификација дипломе и лако може да постане економски „експерт“ на Дачићевој посланичкој изборној листи! А зашто и не би, када је у Народној Скупштини Републике Србије бивши кондуктер неког аутобуског предузећа из Новог Сада, БЕЧИЋ мр ИГОР, постао председник Одбора за контролу служби безбедности Србије – војних и цивилних ?!

  http://www.eduinfo.ba/privatni-fakulteti/banja-luka

  Privatni fakulteti – Banja Luka

  Na ovoj stranici možete vidjeti spisak privatnih fakulteta u Banja Luci. Privatni fakulteti na teritoriji Banja Luke, pripadaju različitim univerzitetima koji su takođe u privatnom vlasništvu i kojih ima ukupno četiri.

  Pogledajte spisak članica svakog privatnog univerziteta u Banjoj Luci i pronađite informacije vezane za: smjerove, konkurs za upis, prijemni ispit, broj slobodnih mjesta, visinu školarine i drugo.
  PREDSTAVITE VAŠU USTANOVU NA NAŠEM PORTALU
  KONTAKTIRAJTE NAS
  Privatni fakulteti u Banja Luci
  Univerzitet za poslovne studije

  Fakultet za poslovne i finansijske studije
  Fakultet za primjenjenu ekonomiju
  Fakultet za informacione tehnologije i dizajn
  Fakultet za ekologiju
  Fakultet za turizam i hotelijerstvo
  Fakultet za novinarstvo i komunikologiju
  Fakultet pravnih nauka

  Panevropski univerzitet “Apeiron”

  Saobraćajni fakultet
  Fakultet pravnih nauka
  Fakultet informacionih tehnologija
  Fakultet filoloških nauka
  Fakultet poslovne ekonomije
  Fakultet sportskih nauka
  Fakultet zdravstvenih nauka

  Nezavisni univerzitet

  Ekonomski fakultet
  Fakultet za političke nauke
  Fakultet lijepih umjetnosti
  Fakultet za ekologiju
  Pedagoški fakultet
  Fakultet za bezbjednost i zaštitu
  Fakultet za informatiku

  Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment

  Ekonomski fakultet
  Pravni fakultet
  Filozofski fakultet
  Tehnički fakultet
  Fakultet računarskih nauka

  Pogledajte još

  http://www.eduinfo.ba/privatne-visoke-skole-u-bosni-i-hercegovini

  BANJA LUKA

  Visoka škola “Banja Luka College”
  Visoka škola za primjenjene i pravne nauke “Prometej”
  Visoka škola “Koledž kozmetologije i estetike”
  Visoka škola Komunikološki koledž “KAPA FI”

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime