Održan 10. Montenegro prajd u Podgorici

0
215

U Podgorici je održan 10. Montenegro prajd, koji je ove godine organizovan pod sloganom „Nema više ali“, a podgoričkim ulicama je šetalo više stotina pripadnika LGBT populacije i podržavalaca polnog identiteta.

Foto: Printscreen Facebook/Vijesti

ovorka je krenula od Trga nezavisnosti preko Ulice slobode, bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, a nakon toga Bokeškom, ulicama Marka Miljanova, Novaka Miloševa i nazad do gradskog trga.

Predsednik Upravnog odbora „Kvir Montenegro“ Danijel Kalezić rekao je da se 10. Prajd održava u vreme kada je društvo polarizovano i podeljeno na mnogo načina.

„I sinoć smo videli donosioce odluka koji su protiv Prajda, ali nas je više nego onih koji žele da nam uskrate prava i ne mogu da nas pobede. Prajd protiče u znaku potpuno zaustavljene primene strategije o LGBT osobama i očekujemo od ministra za ljudska prava, koji je sa nama, da ispuni sve što je obećao“, kazao je Kalezić, prenosi RTCG.

On je istakao da su izostala dela i poručio da neće pristati da predstavnici vlasti samo dođu na Prajd da bi se fotografisali s njima.

Mi hoćemo rezultate, nema više ali, poručio je Kalezić i dodao da više neće praviti kompromise kada su u pitanju njihova ljudska prava.

Vladu Crne Gore na Prajdu predstavljaju ministri ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, prostornog planiranja Ana Novaković Đurović i ekonomije Goran Đurović.

Prisutne su i brojne diplomate, poslanici, aktivisti nevladinih organizacija, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i najbolja crnogorska teniserka Danka Kovinić.

U znak protesta zbog održavanja Prajda, u Podgorici je u petak Srpska pravoslavna crkva održala moleban „za svetinju braka i očuvanje porodice“.

U proglasu je navedeno da se „izopačenim vrednostima koje propagiraju“, pripadnici LGBT zajednice „izruguju hrišćanskoj tradiciji, potkopavajući porodicu, narod i državu“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime