Oko 300 pripadnika Nacionalne garde Indijane stiže u misiju na Kosovo

0
57

Oko 300 pripadnika Nacionalne garde Indijane sa borbenim timom 76. pešadijske brigade 38. pešadijske divizije oprostilo se od porodice i prijatelja tokom ceremonije održane 30. septembra u kampu Aterberi.

FOTO: National guard.mil

Vojnici su raspoređeni u misiji na Kosovu kao deo Operativne grupe „Nighthawk“. Predvodiće ih pukovnik Kris Mabis i komandir, major Džošua Braun, prenosi portal KoSSev pisanje „National guard„.

„Vi predstavljate najbolje što Sjedinjene Države mogu da ponude“, rekao je Mabis tokom ceremonije.

„Svi koji ovde sede su ambasadori Sjedinjenih Država i predstavnici Indijane. Ne mogu da budem ponosniji na ovaj tim”.

Mabis se takođe zahvalio porodicama vojnika na njihovoj podršci.

„Hvala vam što ste dozvolili da vaš vojnik bude deo ovog iskustva“, poručio je Mabis porodicama.

„Vi ste vitalni deo Operativne grupe ’Nighthawk’, a vaš posao je najvažniji. Oslonite se jedni na druge i pružajte pomoć jedni drugima; tu leži snaga naše grupe zasnovane na zajednici“.

Vojnici će predvoditi Regionalnu komandu Istok pod nadležnošću NATO-a u podršci Operaciji „Joint Guardian“. Ovo će biti 31. rotacija američkih vojnih snaga sa sedištem u kampu Bondstil na Kosovu. Zadatak misije prema Rezoluciji UN 1244 je da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za građane Kosova.

General-major Dejl Lajls, general-ađutant Indijane, rekao je da raspoređivanje pokazuje rešenost SAD da „brani suverenitet slobodnih i demokratskih nacija poput Kosova“.

„Muškarci i žene ove brigade radiće na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki i da se ostvari naš kolektivni cilj da nezavisne, multietničke države mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu“, rekao je Lajls.

Američki vojnici nisu jedini koji su raspoređeni na Kosovu. Trupe iz Poljske, Letonije, Švajcarske, Turske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Italije takođe su deo Regionalne komande Istok.

Da Vas podsetimo:  Razmatra se pitanje dužine porodiljskog odsustva u Srbiji

Pre raspoređivanja, „Nighthawk“ vojnici učestvovali su u obuci o oružju, nesmrtonosnom oružju, operacijama patrola i načinu interakcije sa vladinim i nevladinim subjektima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime