Okrivljeni za paljenje kuće novinara: Bivši načelnik beogradske policije mi je iznudio iskaz

0
621
Dragoljub Simonović i jedan od njegovih advokata Viktor Gostiljac; Foto: printscreen

Marija Vučić

Bivši policajac Vladimir Mihailović, jedan od okrivljenih u postupku za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, danas je u završnim rečima optužio bivšeg načelnika beogradske policije Milana Stanića da ga je, nakon privođenja u januaru 2019, naterao da optuži tadašnjeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića kao nalogodavca. Osim Mihailovića, danas su svoje završne reči iznosili i Simonović i njihovi advokati, a izricanje presude je zakazano za 23. februar.

Gotovo dve godine od početka suđenja Dragoljubu Simonoviću i još trojici za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, ono je danas okončano iznošenjem završnih reči.

Vladimir Mihailović, optužen da je za paljenje kuće angažovao Igora Novakovića, a ovaj potom i Aleksandra Marinkovića, odmah nakon privođenja je priznao da iza svega stoji Dragoljub Simonović.

Ubrzo po početku suđenja, međutim, promenio je iskaz i rekao da je to učinio jer su ga pritiskali u policiji.

U današnjim završnim rečima, imenovao je policajce koji su to navodno učinili.

Kako kaže, kada je uhapšen u januaru 2019, odveden je u SUP u Ulici Kneza Miloša 101. Tamo su ga saslušavali načelnik PU za Grad Beograd Milan Stanić i Sreten Vitorović iz Uprave kriminalističke policije.

„Razgovor sa mnom je obavljao Stanić. Od njega saznajem da sam doveden zbog paljenja auta u Vrčinu. Rekao mi je da je to državno pitanje broj jedan i da mora da se reši“, rekao je Mihailović.

On je potom, po sopstvenim rečima, Staniću priznao da ima veze sa time, ali da nije imao nameru da se automobil zapali već da se samo ošteti.

„Onda je on izvadio telefon iz sakoa, pokazao mi fotografiju moje žene koja je u policijskim prostorijama u 29. novembra, prepoznao sam da je tamo jer sam tamo radio 15 godina. Rekao mi je da e budem li optužio Simonovića da ćemo i ona i ja robijati i da će mi Centar za socijalni rad oduzeti decu“, naveo je Mihailović.

Zbog straha da se to ne desi, kaže on, pristao je da okrivi Simonovića kao nalogodavca ovog paljenja. Kako kaže, onda je došao tužilac Predrag Milovanović koji mu je navodno zagarantovao da će, ako ostane pri ovom iskazu, dobiti 6 meseci kućnog zatvora i ostanak u službi.

Da Vas podsetimo:  Šta mi to radimo?!

„Da je tužilac ostao pri tome da sklopimo sporazum, ja bih ostao prema izjavi. Kad me je izigrao, odlučio sam da kažem istinu“, rekao je Mihailović.

Tužilac Predrag Milovanović je nakon njegovog izlaganja rekao da ove tvrdnje „ne odgovaraju istini“.

Raskrikavanje je uputilo zahtev MUP-u kako bi dobilo komentar od Milana Stanića.

Stanić je, inače, sa mesta načelnika smenjen u novembru 2020. godine kada je na njegovo mesto došao Veselin Milić.

Mihailović, po svemu sudeći, sve do skoro nije planirao da poimence navede koji policajci su mu navodno iznudili iskaz. Tek je na suđenju održanom pre mesec dana, prvi put zatražio od suda da dopuni izjavu, ali mu to nije dozvoljeno jer je, kako je sudija rekao, ta faza postupka završena. Zbog toga je više puta zahtevano izuzeće sudije i predsednika suda, a danas je Mihailović rekao da je upravo zbog ovoga tražio da dopuni izjavu.

U završnim rečima je ponovio da Simonović nema nikakve veze sa ovim, već da je sve bila njegova sopstvena ideja, jer je mislio da, ako Simonoviću „reši“ problem koji ima sa Jovanovićem, „Simonović će to znati da ceni“ i pomoći će njegovoj ženi u napredovanju na poslu. Njegova žena je, inače, bila zaposlena u opštini Grocka.

„Ja sam mislio da se auto ošteti, da se ogrebe. Nije mi paljenje automobila bilo ni na kraj pameti. Priznajem da sam hteo da se ošteti, a ne da se zapali, i to sam i preneo Igoru Novakoviću, da se auto ošteti i stakla da se polupaju. Kako je do ovoga došlo, ja ne znam“, naveo je on.

Njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović nije prisustvovala završnim rečima, već je tu bila njena zamenica Aleksandra Zlatić. Istakla je da Mihailović ne može da bude osuđen za podstrekavanje na ugrožavanje Jovanovićeve sigurnosti, jer njegova namera nije bila da mu ugrozi sigurnost, već da mu ošteti automobil.

Da Vas podsetimo:  Ponosni reditelj koji bi da uređuje i živote drugih

„Ovo je trebalo da bude privatna parnica za oštećenje tuđe stvari, i to bi bilo tako da nije rečeno da je oštećeni novinar i da Simonović nije bio predsednik Opštine“, navela je Zlatić.

Rekla je i da nikad niko nikome nije rekao da zapali automobil dok je u garaži, već da „zapali auto koji stoji u toj i toj garaži“, te da niko nije imao nameru da izazove požar i ugrozi Jovanovićev i život njegove žene.

Simonović: „Niko ne pita kako sam“

„Ako me oslobodite, mediji će Vas razapinjati, ali siguran sam da Vi to možete da izdržite. Ako razmišljate da me nevinog osudite, jer to morate, ja to razumem,ali zahtevam da to bude na maksimalnih 8 godina zatvora bez olakšavajućih okolnosti jer mi takve ne trebaju“, ovim rečima je Dragoljub Simonović, obraćajući se sudiji Slavku Žugiću, završio svoje poslednje izlaganje pred Drugim osnovnim sudom.

Simonović je ponovio da nije kriv za paljenje Jovanovićeve kuće i da nije bio u sukobu sa njim.

„Nekad smo se družili i igrali šah. Zato ne razumem patološku mržnju prema meni“, rekao je.

Jedan od glavnih dokaza protiv Simonovića, inače, bio je iskaz Vladimira Mihailovića u policiji nakon što je uhapšen, kada je Simonovića označio kao glavnog organizatora koji je lično od njega, u zamenu za novac, tražio da Jovanovića nekako zaplaši.

„Bio sam ljut na Mihailovića što je lagao da sam ga ja podstrekivao. Ali kad sagledam pod kakvim je ucenama morao to da kaže, pitam se kako bih se ja poneo. Verovatno bih mislio – daj da spasim porodicu, a Simonović će se već snaći“, rekao je bivši predsednik Opštine Grocka.

Za sebe kaže da nikad nije imao problem sa novinarima, da je njegov rad bio javan i svako je mogao da piše o njemu.

„Tvrdim – a prošao sam pola sveta – da Srbija ima veću slobodu govora i pisanja nego neke zemlje Evrope“.

Za sebe kaže da je žrtva medijske kampanje i da „nikog nikad nije interesovalo kako se oseća on, njegova porodica i prijatelji“.

Da Vas podsetimo:  Drž’te špijune!

Advokat: „Jovanović nije novinar, nije napisao nijedan tekst“

Simonovićev advokat Ivica Vuković izlagao je završnu reč gotovo dva sata. Dobar deo te završne reči posvetio je kritikovanju tužiočeve završne reči s prošlog suđenja, za koju je imao niz komentara: „samodopadljivi manifest opštih mesta“, „ambiciozni seminarski rad“, „rad za školski konkurs“, „politička tirada koja ima za cilj da impresionira malograđansku javnost i palanku željnu linča“. U završnim rečima je tužilac, prema mišljenju Vukovića, pokušavao da „nesporne patnje oštećenih prikaže kao grandiozno mučeništvo”.

Usledilo je osporavanje toga da je Jovanović uopšte novinar te da na portalu Žig Info ne postoji nijedan njegov tekst. Vuković podseća da je sam Jovanović rekao da on nije pisao tekstove, već prikupljao informacije i slao portalu Žig Info, tj uredniku Matorčeviću koji je tekstove objavljivao.

„To je više policijski rad. Jovanović nikad nije bio zaposlen kao novinar, niti ima jedan dan u radnoj knjižici kao novinar, niti ima novinarsko obrazovanje. Novinarstvo se uči u redakciji, a ne u policiji“, rekao je Vuković, aludirajući na to što je Jovanović bio policajac.

Ni Žig Info, kaže on, nije medij, već je registrovan kao udruženje građana.

Sve ovo je, kaže advokat, montirano od strane vrha vladajuće stranke i vrha „bivšeg policijskog establišmenta“ kako bi se naudilo Simonoviću. Zato je, kaže on, na Vladimira Mihailovića u policiji nakon hapšenja navodno vršen pritisak da okrivi Simonovića.

„Već 13. decembra, još se zgarište nije ni ohladilo, Jovanović je već pred milionskim auditorijumom rekao da je Dragoljub Simonović kriv“, kaže Vuković.

Naveo je da je Simonović žrtva Jovanovićeve „patološke mržnje“. Jovanović je taj, kaže Vuković, koji je „opsesivno proganjao“ Simonovića i još neke funkcionere, tajno ih fotografisao i uznemiravao, a kao progonitelj i nasilnik je krivo predstavljen njegov branjenik.

„Ovo je sladunjava novela o surovom predsedniku opštine koji proganja nedužnog novinara“, rekao je Vuković.

Izricanje presude najavljeno je za 23. februar u 9 ujutru.

Izvor: Raskrikavanje

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime