Odlikovanje i Dr

0
1588
Foto: pixabay.com

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke!
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata
– ti se razbiješ ko ….. ,
a opancima ništa!

Francuska odlikovanja srpskim državnim tužiteljkama – Republička javna tužitejka, Zagorka Dolovac, odlikovana je “ordenom nacionalnog reda Legije časti u rangu viteza, najvišeg francuskog nacionalnog odlikovanja”, a njena  zamenica Gordana Janićijević “ordenom Nacionalnog reda za zasluge u rangu viteza”, u znak zahvalnosti za njihov izuzetan doprinos razvoju krivično-pravne francusko-srpske saradnje.

Slavljenicama iskrene čestitke. Bavim se pravom duže od 50 godina i ne sećam se nekog sličnog slučaja, što znači da su Francuzi tom saradjom bili veoma zadovoljni, pa baš zbog toga pitam i da li je ta saradnja bila toliko dobra u oba smera, jer sećam se sučaja Haradinaj iz marta 2017. godine,  kada je naš zahtev za njegovo izručenje bio odbijen iz formalnih razloga.  

Bili smo zbog toga mnogo ljuti – Predsednik Nikolić je uputio lično pismo predsedniku Olandu, zasedao je naš najviši državni vrh, Francuzima je urućena oštra protestna nota, prećeno je reciprocitetom, uveli smo im čak i neku vrstu “sankcija” – nećemo “govoriti” sa njima nekih tri meseca … sve je to bilo pre nešto više od dve godine. Danas primamo ordenje za izuzetan doprinos razvoju krivično-pravne francusko-srpske saradnje.

Kao pravnik znam koji je značaj forme u sudovanju – neko je omanuo u proceduri, kažu da dokazi nisu bili dostavljeni u određenom roku. Kako, kad smo danima pre toga bili zasipani dokazima ovde kod kuće – i što je najvažnije, sve je to delovalo jako uverljivo. Pa kako je moglo da se zakasni sa dostavljanjem takvih dokaza? Šta god da je u pitanju, to ili nešto drugo, nije delovalo ozbiljno, pogotovu objašnjenja iz Ministarstva pravde po kojima ispada da mi bolje poznajemo francusko proceduralno pravo nego njihovi sudovi. 

Da Vas podsetimo:  Slepi putnici

A moglo bi se postaviti i pitanje zašto kod ovako uspešne krivično-pravne francusko-srpske saradnje između našeg i njihovog tužilaštva, o čemu je bilo reči na početku ovog teksta – u čiju nadležnost po pravnoj logici taj  predmet i spada, objašnjenja dolaze iz Ministarstva pravde, koje je izvršni a ne pravosudni organ, pa nije daleko od pameti da je tu u pitanju bila neka politička igra “za po kući”, pogotovu ako se ima u vidu da je par meseci kasnije “Srpska lista” – iza koje stoji vlada Srbije, te iste godine ušla u vladu Ramuša Haradinaja i tamo dobila resore “ministarstva za povratak i zajednice, za poljoprivredu i ruralni razvoj i za lokalnu samoupravu, kao i šest pomoćnika ministara.”

Foto: pixabay.com

Taksisti – Beogradski taksistti već danima štrajkuju. Svakog dana, od 13 – 15 časova. nepregledne kolone taksi vozila blokiraju saobraćaj u centru grada. Beograđanima, iznurenim od beskrajnih rekonstrukcuja ulica i trgova – a posebno rekonstrukcijama tek rekonstruisanog usled lošeeg kvaliteta radova, to dođe kao “so na ranu”. Kažu da su revoltirani građani juče kamenicama gađali kolone taksi vozila. Da li je to bio razlog što će da pauziraju do sredine iduće nedelje ili ono što oni navode kao razlog – neće za vreme posete turskog predsednika Erdogaana da štete međunarodnom ugledu Srbije – koji nivo patriotske svesti za razliku od onih “žutih prsluka” u Parizu koji namerno rade suprotno, samo da bi se o njihovom protest što dalje čulo, a ne “samo u kući”, kao kod nas.

Taksisti protestuju zato što im, kako kažu, “Car go” nelegalno uzima posao. Šta je Car Go niko  ne saopštava. Dok taksisti tvrde da je to firma koja se nezakonito bavi prevozom putnika, oni kažu da su firma registrovana za izradu softfer aplikacija za prevoz putnika, pa ako neko kupi njihovu aaplikaciju i po njoj prevozi putnike neka se obrate njenu – oni sa tim nemaju ništa!

Da Vas podsetimo:  Boško Obradović: Nismo bili deo ni bivšeg ni sadašnjeg režima

Vlast ćuti – Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, zadužena i za resor saobraćaja kaže da oni krše zakon o prevozu putnika, ali ne nudi rešenje. Taksisti prozivaju Branka Ružića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Aleksandra Antića, ministra za trgovinu – oba iz SPS-a, naročito onog prvog, navodno on im je omogućio registraciju. Ovaj se brani i kaže da se registracijama firmi bavi Agencija za privredne registre a ne on, predsednica Vlade Ana Brnabić, koja pri samoj pomeni nečeg digitalnog doživljava produženu ekstazu, poziva taksiste na razgovor, oni odbijaju – kažu, nemamo šta da razgovaramo, neka se primene važeći zakoni, bićemo na ulici sve dok se tako ne postupi. 

Ana Brnabić, ne odlaazi kod svevišnjeg po svoje mišljenje, jer je ovaj zauzet u očekivanju Erdogana, pa nema vremena i time da se bavi, taako da je Erdogan trenutno najpopularnija ličnost. I u dolasku, jer za vreme njegove posete taksisti neće blokirati ulice i u odlasku, jer se veruje da će se u rešavanje problema uključiti Vučić lično i po običaju rešiti problem.      

Ovo deluje kao izgon! – Tanjug 02.10.2019. 00.11“Sramota je da ljudi žele bolji život. Veliku većinu to žele i mladi ljudi. Umesto  da se strpite, vi odlazite iz zemlje, sram vas bilo. Ponavljam svakom kome ovde ne valja, pasoš u ruke i na zapad – bio je kategoričan Predsednik.

Sramota, sram vas bilo – još jednom je rezignirano ponovio Predsednik. 

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime