Operacija Valač: Hoće li Priština 6. novembra preći srpsku „crvenu liniju“

0
135
foto: Sputnik/ © AP Photo / Visar Kryeziu

Ukoliko Priština pokuša da zauzme trafostanicu Valač time bi bila pređena „crvena linija“ a na međunarodnoj zajednici je, posle upozorenja iz Beograda da Albanci spremaju ovu akciju, da je spreči, kaže Božidar Spasić, penzionisani pripadnik DB.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić upozorio je da postoje indicije da albanska strana planira da 6. novembra krene u zauzimanje trafostanice Valač što bi, kako je rekao, za nas bile užasne vesti koje bi vodile ka iznuđenim potezima sa naše strane.

„Crvena linija“ za Srbe

Spasić veruje da bi ta akcija mogla da bude vrlo slična onoj koju su specijalne jedinice ROSU izvele na prelazima Jarinje i Brnjak nedavno ali da bi bile brojnije i jače.

„Po saznanjima naših obaveštajnih službi, došli smo do informacija da Albanci za početak novembra planiraju određene operacije poput one u severnoj Mitrovici, dakle upad na određeni deo teritorije gde nemaju pravo da uđu i da zauzmu Valač što bi za Srbiju bila situacija koja bi postala gotovo nemoguća,“ ističe Spasić.

Preuzimanje Valača, dodaje Spasić, osetili bi svi Srbi na severu Kosova. On zato i dalje veruje da će ovoga puta međunarodne snage sprečiti plan Albanaca.

„Plan je da se aktiviraju njihove specijalne jedinice ROSU i jedinice zaštitnog korpusa. Planira se, dakle, jedna veća formacijska grupa njihovih policajaca i nazovi vojnika koja bi u ranim jutarnjim satima, prema ovim obaveštajnim podacima , blokirala deo stanice Valač i tako onemogućila pristup Srbima koji tamo pre svega rade a drugo, unutar toga bi se uključili njihove strukture. Ono što se za sada čini u tom pravcu jeste da je ovaj podatak dostupan i međunarodnim snagama koje se nalaze na Kosovu,“ objašnjava Spasić.

Da Vas podsetimo:  Ustoličeni Krivokapić

Međunarodne snage bi morale da spreče Prištinu

Zauzimanje stanice Valač, dodaje naš sagovornik, bilo bi istovremeno ne samo kršenje Briselskog sporazuma već i Rezolucije 12 44 SB UN.

„Očekujem i mislim da će se nakon ovog upozorenja iz Beograda o planovima rukovodstva u Prištini međunarodna zajednica aktivirati i blokirati pristupe toj stanici i tako onemogućiti zauzimanje Valača,“ nada se naš sagovornik.

Na pitanje šta bi se desilo ukoliko uprkos svemu dođe do napada, Spasić kaže da bi to bukvalno bila poslednja crvena linija koju bi Priština prešla, što bi verovatno ponovo aktiviralo pokret naše vojske i Žandarmerije.

Doktor političkih nauka Dejan Vuk Stanković, s druge strane, veruje da su Albanci, i pored osuda i upozorenja koje su dobili zbog nedavane akcije na severu Kosova od strane međunarodne zajednice, spremni da izvedu akciju na Valač.

„Sve opomene koje su kosovski Albanci dobili posle poslednjeg upada na sever Kosova čini se da nisu bile dovoljne, a sa druge strane ono što se politički može čitati kao epilog tog događaja jeste da je ipak uspostavljen reciprocitet kada je reč o tablicama između Beograda i Prištine,“ kaže Stanković.

Priština igra na kartu stanja na terenu

Prema njegovim rečima, Priština nije dobila dovoljno opomena tada jer su bile načelne i blage, a štete nisu imali nikakve. Iz tih razloga veruje da će se isto desiti i sa Valačom.

„Oni će tu procenjivati situaciju prema onome što im u ovom trenutku zaista treba a to je kontrola Valača. Da li će ta kontrola biti potpuna ili će se naći neki drugi modalitet ako to urade i poentiraju time, to je sad stvar njih i taktike koju sprovode zajedno sa svojim pomagačima, jer oni sve ovo ne bi radili da nemaju od nekoga političku dozvolu za to,“ uveren je Stanković.

Da Vas podsetimo:  DISKRIMINACIJA DO SRBA EVROPSKE SLOVENIJE

Sagovornik Sputnjika veruje da je Priština operativno dobro navođena u ovom slučaju šta treba da radi jer, kako ističe, to nisu akcije koje smišlja Aljbin Kurti i njegovi „specijalisti za bezbednost“, već operacije kojima prethodi sofisticiran obaveštajni rad nekih drugih faktora.

„Oni pokušavaju ovim akcijama da stvore faktičko stanje na terenu gde bi pregovori u Briselu bili samo formalizacija onoga što je na terenu i na neki način verifikacija ispravnosti onoga što su uradili,“ zaključuje Stanković.

Kršenje energetskog sporazuma iz Brisela

Trafostanica Valač na severu Kosova pripada Javnom preduzeću „Elektromreže Srbije“. A energetika oblast koja je trebalo da bude predmet daljih briselskih pregovora, što nije ispoštovno. Predlagano je da budu formirane dve ćerke firme EPS-a kojima je trebalo da bude data licenca na Kosovu, a koje bi se bavile trgovinom i distribucijom električne energije. Umeto toga prištinske vlasti objavile su da je samoproglašena kosovska država konačno postala energetski nezavisna time što je istupila iz energetskog regulatornog bloka koji čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija i sa Albanijom formirala zaseban. A to znači da sada oni ubiraju naknadu od korišćenja mreže prilikom tranzita struje kroz Kosovo i Albaniju.

Još 2019. godine „Kosovska elektromreža“ (KOSTT) je sa albanskim „Operatorom prenosnog sistema“ (OST) potpisala sporazum o uspostavljanju njihovog energetskog regulatornog bloka u Tirani i o tome obavestila ENTSO, organizaciju koja praktično predstavlja evropsku energetsku uniju.

Zašto je Valač bitan?

KOSTT je saopštio da se početkom decembra ove godine Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu ENTSO saglasila sa tim i precizirala da početak primene Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-a otpočne 14. decembra. Time je južni deo Kosova pod kontrolom elektromreže Kosova i Tirane a severni pod Srbijom. Priština želi da objedini elektrosistem, kako bi mogla da naplaćuje struju i inkasira tako u svoj budžet, i zato je Valač bitan za njih.

Da Vas podsetimo:  Sramno mala presuda sa logor Silos i Hadžiće u Sarajevu devedesetih

Godine 2009. EMS je izgradio trafo-stanice „Mali Zvečan“, koja za trećinu povećava snagu struje u severnom delu Kosova i Metohije. Inače, ona je dalekovodom povezana sa trafo-stanicom Valač, koji je dugačak više od četiri kilometara i u potpunosti osigurava rezervno napajanje trafo-stanice „Mitrovica 1“, koja snabdeva severnu Kosovsku Mitrovicu. U projekat je uloženo je 122,5 miliona dinara i sav novac je obezbedila Elektroprivreda Srbije, a ovim je omogućeno da više od 10.000 stanovnika opštine Zvečan i Mitrovice imaju stalno napajanje strujom.

https://iskra.co/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime