Balkan leži na velikom blagu — ko će imati korist?

6
2169
Foto: Sputnik/ Aleksandar Liskin

Nekad Sasi, danas Britanci, Kanađani…U Srbiji trenutno 25 velikih kompanija obavlјa geološka istraživanja. U pitanju su velike kompanije sa stranim kapitalom registrovane u Srbiji od kojih su neke među najvećima u svetu u toj oblasti. I to je odlična priča za Srbiju koja nikoga ne treba da plaši.

Da je Balkan zlatna koka čulo se ovih dana do Australije. Akcije kompanije „Adrijatik metals“, koja ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda kod Vareša u Bosni i Hercegovini, proteklih dana su udvostručene, čim je objavlјena vest da je pronađeno nalazište zlata, srebra i baznih metala.

Kako je saopšteno, tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kilograma srebra, 7,7 odsto olova, 10,8 odsto cinka, 46 odsto barita i 0,9 odsto bakra. To, u praktičnom smislu, znači da je britanska kompanija „Adriatik metals“ upravo pronašla ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlјe.

Početkom juna kompanija „Rakita eksplorejšn“, koja posluje u okviru kanadskog „Nevsuna“, započela je istražne rudarske radove na izgradnji niskopa kod Bora, koji prethode otvaranju rudnika. Radovi se izvode u okviru geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu „Čukaru peki“ kod Bora. Za izgradnju niskopa i rudnika od 2018. do 2022. godine „Nevsun“ planira investiciju od 590 miliona dolara.

Nakon otvaranja rudnika, tokom faze eksploatacije od kraja 2022. do 2038. godine, očekuje se da će kapitalna investicija „Nevsuna“ biti dodatnih 457 miliona dolara. Ta investicija bi u Srbiji trebalo da uposli više od 1000 radnika.

Generalni direktor „Nevsuna“ Piter Kukielski rekao je da je početak radova prekretnica, a da je projekat „Čukaru peki“ jedan od razvijenijih u svetu.

U Srbiji trenutno 25 velikih kompanija obavlјa geološka istraživanja. U pitanju su velike kompanije sa stranim kapitalom registrovane u Srbiji, od kojih su neke među najvećima u svetu u toj oblasti. Takav je i britanski „Rio tinto“ koji istražuje rezerve izuzetno retkog i vrednog minerala jadarita kod Loznice, koji se smatra jedinstvenim u svetu.

Da Vas podsetimo:  Mediji: „Krađa struje“! – Predsednik opštine Batočina: „Đilasovci vode kampanju!“

Rudarske aktivnosti u našoj zemlјi se obavlјaju na oko 250 eksploatacionih polјa, a istraživanja se obavlјaju na više od 100 polјa.

Činjenica da su na tom poslu angažovane strane firme, po rečima sagovornika Sputnjika, nije nikakav razlog za brigu.

„Svuda u svetu, osim u nekoliko zemlјama, to rade te velike kompanije koje se bave rudarskim aktivnostima, kao što su ’Rio tinto‘, ’Friport Mekmoran‘, ’Kodelko‘… i to nije nikakva rasprodaja državnog blaga, jer taj posao nije stvar države“, kaže profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu Vojin Čokorilo.

On ukazuje da je reč o poslu koji zahteva velike investicije, a sâm proces od istražnih radova do otvaranja rudnika traje od 15 do 20 godina.

A na prostoru Balkana i Karpata, očigledno, itekako ima šta da se istražuje. Ne samo Srbija, nego i Rumunija, Bugarska, Makedonija imaju veliki potencijal, dodaje sagovornik Sputnjika.

Istraživanja svetskih kompanija su, kako kaže, apsolutno dobra priča za Srbiju. On napominje da je rudna renta zakonom definisana, da država obezbeđuje adekvatan procenat od svih tih aktivnosti na ime rente. Potpuno je korektno da se istražna prava daju firmama koje apliciraju na tim tenderima koje država raspisuje i mislim da tu nema ništa loše, ističe Čokorilo.

Istog je mišlјenja i nekadašnji državni sekretar za rudarstvo i geološka istraživanja u Ministarstvu energetike i rudarstva Zlatko Dragosavlјević.

„Pitanje vlasništva nad mineralnim sirovinama je jasno definisano Ustavom Republike Srbije — država je vlasnik svih mineralnih sirovina“, naglašava on.

Država, kako je objasnio, ima direktnu korist od naknade za geološka istraživanja u prvoj fazi, a u drugoj od naknada za eksploataciju mineralnih sirovina. Za eksploataciju rude bakra i plemenitih metala, rudna renta iznosi pet odsto od prihoda prodate sirovine, navodi on, napominjući da se ona direktno uplaćuje u budžet Srbije. Od toga, polovina ostaje u državnoj kasi, a druga polovina pripada lokalnoj zajednici na čijoj se teritoriji eksploatiše sirovina.

Da Vas podsetimo:  Deca bez tereta

To je ono što država ima kao direktnu korist od eksploatacije mineralnih sirovina, pri čemu su, kako napominje, uslovi isti bez obzira na to da li eksploataciju obavlјa kompanija s domaćim kapitalom, ili inostranim.

Dragosavlјević je ukazao i na indirektnu korist od zapošlјavanja lјudi, plaćanja poreza, doprinosa, aktiviranja drugih privrednih potencijala, kooperanata…

Sagovornici Sputnjika tvrde da nema opasnosti da nam se resursi izmaknu. Godišnji obim eksploatacije se definiše na osnovu studije izvodlјivosti i glavnog projekta eksploatacije koji precizira količinu rezervi.

A u Srbiji se ruda vadi još od sredine 13. veka i dolaska nemačkih rudara Sasa, koji su na poziv Nemanjića došli sa već razvijenom tehnologijom rudarske proizvodnje. Rudarstvo je tako postalo osnovni izvor bogatstva srednjovekovne Srbije.

Posle dužeg zatišja u rudarstvu koje je spalo na niske grane i prezadužena preduzeća, tome se nadaju i današnji čelnici Srbije. Prema očekivanjima premijerke Ane Brnabić i ministra rudarstva Aleksandra Antića, sudeći prema sadašnjim aktivnostima, rudarstvo, kao jedna od baznih industrijskih grana, moglo bi da poveća učešće u BDP-u Srbije sa sadašnjih 1,5 odsto na pet procenata.

Mira Kankaraš Trklja

rs.sputniknews.com

6 KOMENTARA

 1. Не знам ко и како цалује „Спутњик“ и његове „експерте“ да причају бајке о западним „инвеститорима“ који ће да учине Србији услугу есплоатисањем њених рудних богатстава, али видим да су дебело подмазани. Као ми смо неспособни да то радимо сами (то што смо неспособни јер нам марионете које је поставио запад уништавају економију и све остало, о томе неком другом приликом). Никад није боље да стране компаније експлоатишу рудна богатства земље, из више разлога који су углавном очигледни, а кад то раде западни „инвеститори“ у Србији онда је корист једносмерна улица која иде знамо у ком смеру. Сви знамо под којим условима страни „инвеститори“ „послују“ у Србији, и ако један „Фијат“ тј. Ањели фамилија, може себи да издејствује да не плаћа ни земљиште, ни хале, ни радну снагу, ни порез, колико „добробити“ да очекујемо од једног Рио Тинта којег контролишу Ротшилди и Ракафелери, англо-амерички владари из сенке целог западног света, за две главе изнад Ањелија? Причајући о „законима Србије“, како то да не спомену да је, као наручено, „наша“ скупштина крајем 2015 изгласала нови закон о рударству, којим се, између осталог, општине и локали потпуно искључују из уговарања, ригорозно се – тако демократски – ограничава право на штрајк, а „инвеститор“ практично сам надзире своје активности и њихове последице (укључујићи и последице на животну средину). Рио Тинто је иначе познат – а ту сигурно није изузетак – како по безобзирном загађивању животне средине, тако и по кршењу радничких и људских права не само у банана републикама попут Србије, него и у самим САД (наравно, у битно мањој мери), кроз корумпиране власти и управне структуре које бране његове интересе. Шта кажу „Спутњикови“ „експерти“, никад чули?

 2. Bez obzira ko istrazuje i eksploatise rudna bogatstva drzava mora da vodi racuna o ekoloskom aspektu svih aktivnosti. Da li smo u stanju da visoke zapadne ekoloske standarde ispostujemo nisam bas siguran.

 3. Za svaku drzavu vredi zlatno pravilo koje glasi „TVOJE JE ONO I SAMO ONO STO MOZES DA VOJNO BRANIS!“ Obzirom da 1999 su nam dokazali da smo na vojnom planu nula , otuda sada oni vade zlato i ko zna sta jos (citaj pljackaju)….u zvanicnom politickom govoru to su „strateski partneri“…….kao kad bi neko ko zivi kao podstanar gazdu stana koji iznajmljuje nazvao „kucnim prijateljem „……

 4. Od kada su ga Nemci „oduvali“, vidim druzi se sa UK i zapitah se sta je pozadina…kad ono, dosetio se da unovci najvrednije u Srbiji!

  Nemanjici su doveli Sase kao placenu radnu snagu da im izvade zlato, dok su pritom sami svoje zlato cenili….Sad se nadje on-dobro jutro Kolumbo koji daje koncesiju na sirovine od 5%…Kako je to zastarela ideja nekolonijalizma? Joj, zemljo, ciju on inteligenciju vredja? Nismo mi sposobni sami izvaditi i prodati svoje rude? Imamo li malo inzenjera i strucnjaka? Samo ih niko ne pita!

  Zna se da uvek posle ekploatacije srebra dolazi uran i da su zato prodali Kosovo…a sada ce rijaliti mozgom ispranom narodu prodavati maglu o porastu BNP od pet posto. Uzas!

 5. Od kada su ga Nemci „oduvali“, vidim druzi se sa UK i zapitah se sta je pozadina…kad ono, dosetio se da unovci najvrednije u Srbiji!

  Nemanjici su doveli Sase kao placenu radnu snagu da im izvade zlato, dok su pritom sami svoje zlato cenili….Sad se nadje on-dobro jutro Kolumbo koji daje koncesiju na sirovine od 5%…Kako je to zastarela ideja nekolonijalizma? Joj, zemljo, ciju on inteligenciju vredja? Nismo mi sposobni sami izvaditi i prodati svoje rude? Imamo li malo inzenjera i strucnjaka? Samo ih niko ne pita!

  Zna se da uvek posle ekploatacije srebra dolazi uran i da su zato prodali Kosovo…a sada ce rijaliti mozgom ispranom narodu prodavati maglu o porastu BNP od pet posto. Uzas!

 6. Зашто држава не створи јавно предузеће па да од рудних богатстава убира 100% а не само ове мрвице од 5% што држави дају ови страни клептомани, незасоти налапљивци?
  Прије би рекао да нам је држава модерно окупирана, да су властодршци корумпирани и купљени за шаку долара и зато вршљају по нашој земљи курта и мурта, који нас пљачкају и раде шта хоће.
  На те смећаре Запада, муве без главе не би се лепиле за њих, а камоли људи, из тога се јасно види да они што омогућавају пљачку државних ресурса овим пљачкашима са Запада, уствари да су нељуди, шупљеглави, безбожници, безкичмењаци, лажови и лопови слични њиховим налогодавцима који су их довели на власт.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime