Otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću

0
90

Poštovani gospodine Šapiću,

na konferenciji za medije održanoj 16. oktobra 2023. godine obavestili ste javnost da će za desetak dana biti raspisana javna nabavka za 300 novih autobusa na gas i 20 – 25 tramvaja. Ova vest je svakako obradovala veliki broj stanovnika Beograda koji koriste gradski prevoz.

U izmenama plana javnih nabavki Javnog komunalnog preduzuća „Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd“ (u nastavku GSP) od 21. septembra 2023, preko kojeg će biti realizovana ova nabavka, pod rednim brojem 0307 – Kupovina novih vozila za prevoz, kao procenjena vrednost označen je iznos od 31.770.000.000,00 dinara. Na ovaj iznos treba dodati 20 odsto koliko iznosi stopa PDV-a, tako da ukupna procenjena vrednost u stvari iznosi 38.124.000.000,00 dinara, odnosno nešto preko 325.000.000 (trista dvadeset pet miliona) evra.

Ako se uzme u obzir da se cene tramvaja kreću oko 2 miliona evra po vozilu, što bi za sa Vaše strane najavljenih a u planu nabavki nepomenutih dvadesetak tramvaja iznosilo oko 40 miliona evra, logično je pretpostaviti da će preostali iznos od 285 miliona evra biti upotrebljen za plaćanje 300 autobusa na gas. Autobusi će, dakle, biti plaćeni po 950.000 evra po vozilu.

Ovako procenjena vrednost autobusa na gas predstavlja ne malo iznenađenje, naročito ako se ima u vidu da je pre tačno dve godine Beograd kupio 100 zglobnih autobusa po gotovo trostruko nižoj ceni, odnosno za 340.000 evra po vozilu.

Nije poznato koje je drugo vozilo u protekle dve godine poskupelo trostruko, ali je potpuno očigledno da će građani Beograda plaćati nove autobuse po ceni koja je 600.000 evra po vozilu viša u odnosu na one koji su pribavljeni 2021, a isporučeni 2022, dakle pre svega godinu dana.

Da Vas podsetimo:  Raste broj "slapp tužbi" u Evropi, Srbija na 10. mestu

Kada ovaj iznos pomnožimo sa brojem autobusa, dakle 300, jasno je da će ukupna razlika između prethodne i nove cene iznositi 180 milina evra. Za ovaj novac, koji predstavlja devetinu, odnosno 11 posto beogradskog budžeta za tekuću godinu, građani Beograda bi mogli dobiti značajan broj strateški važnih objekata, dobara i usluga, koji bi mogli bitno uticati na kvalitet života u glavnom gradu.

Teško je oteti se utisku da ovih 180 miliona evra zapravo predstavljaju cenu korupcije koju će građani Beograda bez ikakve krivice i razloga morati da plate. Zašto, kome i u ime čega, pitanja su nad kojima bi trebali da se zamisle svi ljudi i u Beogradu i u Srbiji, a posebno Vi kao gradonačelnik srpske prestonice.

Ovo otvoreno pismo Vam upućujem uveren da su Vam, usled brojnih obaveza, promakli važni detalji vezani za ovu javnu nabavku, a na koje Vam ovom prilikom ukazujem.

Uveren da ćete se narednih dana pozabaviti ovom potencijalno ogromnom koruptivnom aferom i učiniti sve da do nje ne dođe, za šta bi prvi korak bilo odlaganje pokretanja postupka javne nabavke i njeno temeljno preispitivanje, srdačno Vas pozdravljam.

autor:Dragan Dobrašinović

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime