U Americi tačno prije 80 godina objavljena poštanska karta sa likom Draže!

0
73

Tokom Drugog svetskog rata, pre tačno 80 godina, 26. oktobra 1943, u Sjedinjenim Američkim Državama u okviru edicije poštanskih maraka „Porobljene zemlje“ (Overrun Countries Series), izašla je ona posvećena Jugoslaviji, pod brojem 917.

Ediciju su pratile i koverte i poštanske karte, a na jednoj od njih se nalazi i počast generalu Dragoljubu Mihailoviću i borcima Jugoslovenske vojske u Otadžbini, sa natpisom „Jugoslavija, otadžbina četnika i drugih grupa koje vole slobodu“.

U pitanju je oktobar 1943. godine. U to vreme već je došlo do zaokreta britanske politike i prebacivanja podrške na komunistički pokret.

Po diktiranoj istoriji pisanoj nakon rata, đeneral Mihailović je tad već uveliko „sarađivao“ sa okupatorom. I to je datum pre Operacije „Halijard“ i spasavanja američkih pilota, što je često argument onih koji negiraju njegove zasluge u borbi protiv nacizma, kada pokušavaju da objasne njegova odlikovanja. Zašto bi Sjedinjene Američke Države odale počast „saradniku“ svojih neprijatelja, pitanje je koje se samo nameće. Kao i odgovor uostalom.

Svojom borbom protiv okupatora, svrstao se u red najvećih vitezova i boraca za slobodu našeg naroda. Iako teško oklevetan od totalitarnog komunističkog režima posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, dobio je mnoga odlikovanja za doprinos savezničkoj pobedi u ratu, uključujući Legiju zasluga SAD, koju mu je dodelio predsednik Truman posthumno 1948. godine, i francuski ratni krst od generala Šarl de Gola 1943. godine.

Izvor: fejsbuk prestolonaslednik Aleksandar

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime