Ovako se stimulišu zaposleni

0
1034

28220-evri-580x326Podravka je lani ostvarila 400 miliona kuna (više od 52 miliona evra) dobiti, a prema Kolektivnom ugovoru radnicima mora da podeli dva odsto – milion evra.

Svaki radnik bi upravo zahvaljujući rekordnom rezultatu kompanije već ovog proleća trebao da dobije oko 2000 kuna jednokratne stimulacije (262 evra), odnosno nagrade za dobar poslovni rezultat.

Prema odredbama važećeg Kolektivnog ugovora sklopljenog između rukovodstva i sindikata, za radnike je propisan izvanredni stimulativni deo plate pod uslovom da se ostvari planirana neto dobit Grupe Podravka.

– Kompanijska stimulacija za svakog radnika određuje se na način da se dva odsto ostvarene neto dobiti Grupe Podravka u poslovnoj godini podeli sa ukupnim brojem radnika koji su u radnom odnosu kod poslodavca na dan 31. decembra iste poslovne godine – piše u 37. članu Kolektivnog ugovora.

U tom članu navodi se i da se stimulacija isplaćuje nakon objave revidiranog finansijskog izvještaja Grupe, i to na plati za april.

U kompaniji u Hrvatskoj, prema informacijama Podravkinih sindikata, radi oko 4.000 radnika (u celoj grupi u zemlji i inostranstvu ih je ukupno oko 5.500), jednostavnom računicom ispada da će, prema Kolektivnom ugovoru, oni podeliti ukupno osam milijuna kuna, odnosno oko 2000 kuna po radniku.

Radnicima je kompanija dodatke isplatila i prošle godine. Tada je Grupa Podravka ostvarila neto dobit od 92 milijuna kuna, a u Upravi su odlučili da će radnicima zahvaliti na njihovu trudu u ostvarivanju poslovnih rezultata isplatom stimulacije. Prosečnom radniku tada je pripalo oko 400 kuna (oko 50 evra), dok su oni s boljim platama, a bez menadžerskih ugovora, dobili oko 800 kuna (100 evra). Godinu dana pre u Podravki su za stimulacije radnicima bili osigurali oko 1,2 miliona kuna.

Da Vas podsetimo:  U aprilu lokalni izbori na severu KIM, srpske opštine dobijaju Albance gradonačelnike?

Pravo na isplatu bonusa za dobre poslovne rezultate imaju i ključni menadžeri Podravke, i to skladno menadžerskim ugovorima. Međutim, nije poznato koliki je iznos njihove stimulacije za ostvareni godišnji plan prodaje i dobiti.

S.L.

Srbijadanas.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime