Pašić je izdao svakoga s kim je razgovarao duže od pet minuta

1
501

Nikola Pašić ne zaslužuje ni ulicu, ni spomen ni pomen, kazao je u intervjuu za portal Sedma sila istoričar i dramaturg Aleksandar Novaković

Aleksandar Novaković, Foto Privatna arhiva

Govorivši o svom romanu „Rada, Bajin“ koji se bavi Radomirom Pašićem, od milošta zvang Rada, Novaković se osvrnuo i na njegovog oca Nikolu Pašića.

Za Nikolu Pašića, koji je za mnoge najveći i najsoposobniji srpski političar svih vremena Novaković kaže:

„Koliko znamo o njemu kao građani ove zemlje? Malo i površno. Pašić se poistovećuje, s jedne strane, sa nekim takozvanim “demokratskim procvatom” Srbije 1903-1914 godine a s druge strane sa stvaranjem Jugoslavije 1918. godine. No, pitanje je koliko i kako oni koji imaju ogromnu odgovornost, a to su istoričari, intelektualci u celini, nastavnici i profesori, govore o Pašiću. Većina njih je izabrala jedan deo priče o Pašiću i taj deo nam servira a drugi deo krije.

Ilustracija, Foto: Wikipedia

Pašić je izdao svoja, prvobitno, levičarska tj. radikalna načela, izdao Timočku bunu i njene vođe, izdao ideju samouprave koja je trebala da bude koren direktne demokratije kod nas, izdao sve političke partnere s kojima je ikad razgovarao duže od pet minuta, uortačio se sa najnižima od najnižih, onim koji su profitirali od dečijeg rada i rata. Na robiji, kad bi pao u nemilost, ponašao se kao beskičmenjak. Na slobodi – kao nabusiti demagog. Njegova policija je krvavo razbijala radničke demonstracije. Njegovi ministri su bili ogrezli u korupciji a njegova ruka u državnoj kasi. Žmurio je na vesti o ratnim zločinima počinjenim na Kosovu i u Albaniji za vreme Prvog balkanskog rata. Jugoslaviju je smatrao za produžetak Srbije i njegovih ambicija. Govorimo o čoveku koji je Domanovićev Vođa. Znate onu Pašićevu maksimu: Spasa nam nema-propasti nećemo? To je tačno, ali za njih. Njihove duše ne mogu da se iskupe, ali neće propasti jer su se obezbedili. On ne zaslužuje, po meni, ulicu, ni spomen ni pomen.“, kazao je Aleksandar Novaković u intervjuu koji možete pročitati OVDE

1 KOMENTAR

  1. У потпуности се слажем са историчарем Александром Новаковићем. Том лицемеру и покварењаку, Пашићу, Срби усред Београда подигли споменик и трг назвали његовим именом!! Под хитно га треба уклонити, а трг назвати по неком другом, ко је заслужнији за српски народ и српску науку, Трг Миланковића, на пример!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime