Patrijarh u Prizrenu uoči ustoličenja: Radost sa carskim gradom

0
146

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas na Kosovo, dva dana pre najavljenog ustoličenja u manastiru Pećka patrijaršija.

FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Sa patrijarhom je danas stigao i Episkop marčanski Sava. Patrijarha je ispred sabornog hrama Svetog Georgija u Prizrenu dočekao vladika raško-prizrenski sa sveštenstvom, monaštvom i okupljenim Srbima, prenosi portal KoSSev.

Vladika Teodosije patrijarhu je preneo poruku da je njegova poseta veliko ohrabrenje za sve pravoslavne vernike koji žive danas u Prizrenu.

Danas malobrojna zajednica pravoslanih vernika u Prizrenu okupljena je oko sveštenika, profesora i učenika Bogoslovije u Prizrenu.

Nakon dočeka patrijarha, čin doksokologije služio je vikarni episkop novobrdski i iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion.

Patrijarh je nakon svečanog čina doksokologije blagoslovio i razgovarao sa pravoslavnim Srbima koji su prisustvovali njegovom dočeku u Prizrenu.

FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Radost susreta sa dragim vladikom Teodosijem i carskim gradom Prizrenom“, poručio je patrijarh u objavi na svom Instagram profilu.

On je ujedno objavio i video snimak susreta sa Teodosijem ispred crkve Svetog Đorđa u Prizrenu.

Prisutni su bili i mitropolit budimpeštanski ruske prvoslavne crkve Ilarion, kao i episkop budimski Lukijan.

Patrijarh večeras nastavlja put za Peć gde će u Pećkoj Patrijaršiji – tronu srpskih patrijaraha, molitveno dočekati 14. oktobar kada će se obaviti i njegovo ustoličenje.

Ustoličenje patrijarha je bilo prethodno najavljeno za maj mesec prošle godine, ali je potom odloženo zbog, kako je to iz crkve tada naknadno saopšteno, protivpandemijskih epidemioloških mera.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime