Penzije „dogodine i uskoro“

4
1885
Penzioneri / Foto: vidovdan.org

„… Dogodine će penzioneri, njih 87,8 odsto, imati veće penzije nego pre mera 2014. godine, a da će to uskoro imati i preostalih 12,2 odsto onih koji su imali najveće penzije…“ Tim rečima, 31. decembra 2017, obratio se građanima Srbije predsednik Aleksandar Vučić. U citiranom delu navedenog obraćanja, koje je preko TV Prva pratio milionski TV auditorijum, posebnu pažnju sveukupne penzionerske populacije privukle su reči „dogodine“ i „uskoro“. Izuzetnu pažnju, sa neskrivenom dozom neverice, privukla je ova druga koja nedvosmisleno ukazuje na neočekivano brzo ukidanje među srpskim penzionerima omraženog Privremenog zakona o umanjivanju penzija, koji je stupio na snagu 1. novembra 2014. i zakoračio u četvrtu godinu privremenosti.

Pomnm analizom, jasno i glasno izgovorenih reči, nesumnjivo je da se reč „dogodine“ odnosi na 2018. godinu, s obzirom da je izrečena poslednjeg dana u godini koja je prethodila 2018. Jer veće penzije o kojima govori predsednik Vučič, realizovaće se počev od januara 2018. godine. Ta činjenica koja se, objektivno, dovodi u neposrednoj vezi sa rečju „uskoro“, nedvosmisleno ukazuje da se ne može drukčije shvattiti osim sa oslobađanjem i onih 12,2 posto penzionera „bogataša“ od brutalno i neopravdano nametnutog nameta.

U nizu pretpostavki za neočekivano nagovešteno, mada još uvek pod velom sumnje, definitivno ukidanje neoročenog Zakona o umanjenju penzija, trebalo bi da usledi u toku predizborne kampanje za beogradske izbore zakazane za 4. mart ove godine. To bi, najverovatnije, valјalo da se realizuje tokom februara meseca, ali nikako ne treba isklјućiti i mišlјenja po kojima od svega neće biti ništa, odnosno da je i ta izjava jedna od mnogih prethodnih poput one o nikada “većim penzijama”.

Mada pretpostavka o “skorom” ukidanju nezakonito donetog zakona zvuči za mnoge penzionere neverovatno, nikako je ne treba isklјučiti, posebno kada se ima u vidu održavanje skorašnjih izbora u Beogradu, Boru i Aranđelovcu. A ishod navedenih izbora, posebno onih u Beogradu, u velikoj će meri zavisiti od penzionera čija brojnost u biračkim spiskovima može da bude presudna kada je konačan izborni rezultat u pitanju. Ogluši li se aktuelna vlast o ovu činjenicu, nije nemoguće da u fotelјe gradskog skupštinskog zdanja zasednu lјudi iz neke druge političke nomenklature. Valјa, s tim u vezi, imati u vidu da beogradska penzionerska populacija obuhvata blizu 450.000 birača,što u okviru biračkog tela glavnog grada Srbije čini više od jedne četvrtine upisanih birača. Nјima, svakako treba dodati i uže članove porodice – supružnike, decu i punoletne unuke, koji zbog nezaposlenosti žive isklјućivo od uživaoca penzije.

Da Vas podsetimo:  Nezavisno sudstvo! Ali od koga?

Bilo kako bilo, bliži se 4. mart, kada će građani glavnog grada i ostalih delova Srbije, umesto pretpostavki, dobiti zvaničan odgovor u vezi sa ispunjenim, ili neispunjenim obećanjima.

Radisav Ristić

vidovdan.org

4 KOMENTARA

  1. nisam se bavila procentima nije mi to jaca strana samo znam da odkada je pocela ta stvarno bezsramna otimacina od mene 4200 ja zivim mnogo gore nego pre i s mukom i uz pomoc dozvoljenog minusa prezivljavam. Sve cene su polako i neosetno skakale a kako imam 75 godina i ne bas sjajno zdravlje da kazem da samo za lekove izdvajam 5 do 6 hiljada mesecno , da mi je participacija 3400 din a posebno lekovi koji nisu „na listi“, da mi je mesecno izdvajanje za odrzavanje stana oko 11000 din a polivina penzije mi je oko 19000 pa neznam ni sama kako izlazim na kraj. Tu i tamo me pomogne bratanica iz Australije.
    SAMO TRAZIM SVOJ NOVAC NAZAD 35 GODINA SAM RADILA ZA TU PENZIJU!

  2. (NE)TAČNA MATEMATIKA ZA PENZIJE
    Пензије се и даље бездушно отимају, заглавила се рука ΛV у џеповима пензоса. Да ли je oбустављање отимачине пензија политичко питање или другачије, све је једно, код нас сва питања поставља један човек, он их реализује и само он даје одговоре. Пензосе је мудро убедио да они спашавају државу од банкрота, а убедио их да они неће банкротирати, а стварност они виде у помрачини те зато држе у окупацију целу државу непромишљеним гласањем за свога уништитеља. Време не ради за њих, све им је мања количина на располагању.  ΛV, стави тачку на пљачку, проклеће те нараштај пензоса!
    Ako je prosečna penzija sada 23.822 dinara, nakon povećanja za 5%, prosek će biti onda 25.013 dinara. Kako je ΛV Zakon o otimanju penzija još uvek na snazi, te će prosečna penzija iznositi 25.010 din, pa će povećanje penzije biti 1.178 dinara, a ne kako kaže autor teksta, 1.191 dinar. Penzioner sa penzijom nakon otimanja od 59.691 din, nakon povećanja od 5% penzija bi bila 62.675 din, a primiće na ruku, nakon otimanja od razlike 2.984 din 25%, 61.929 din što je povećanje za 3,7% ili 2.238 din, a ne 5%, kako bi rekao ΛV . Realna vrednost penzije sa onom iz 2014. godine, kada se počinje sa otimanjem, ni izdaleka nije blizu, ne usklađuju se penzije sa porastom troškova života i inflacije čija je vrednost oko 20%, a prosečne penzije su porasle za 7,53%.

    • ΛV veruju 48,8% građana. Ovo je rezultat što je građanima lošije (gladni, bedni i jadni) i što im ΛV priča bajke oni mu više veruju. Ubeđeni su da će im sutra doneti boljitak, tako bar ΛV priča. SPC manje ljudi veruju (samo 31%) jer i ona ne zna gde je s kim će i kako će zbog tihog raskola. Vojsci veruju 32,7% i to je mnogo, ko je vodi. Vulin prvo se posvetio tetkinim parama i drugim bajkama, a s vojskom se vinuo na vrhu sveta, nikada jača vojska, nikada više naoružanja (avioni, helikopteri lanseri). Penzioneri su najdisciplinovaniji, ΛV im otima penzije, a oni mu veruju neizmerno.